Povežite se s nama

Život i društvo

Preminuo je preč. Ivan Buhin, svećenik rođen u Margečanu

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Objavljeno:

- dana

Preč. Ivan Buhin, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u utorak, 11. siječnja 2022. godine, u 89. godini života i 63. godini svećeništva.

Preč. Ivan Buhin rođen je 12. listopada 1933. godine u mjestu i župi Margečan, od oca Jurja i majke Eve, rođ. Masten. Osnovnu školu je pohađao u Margečanu, a onda je ušao u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu i polazio Interdijecezansku srednju školu za spremanje svećenika (klasičnu gimnaziju), gdje je maturirao 1952. Iste godine stupio je u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu i upisao se na Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Nakon godinu dana filozofsko-teološkog studija odslužio je vojni rok u Kumanovu u Makedoniji (1953.- 1955.).

U istoj godini zaređen je za đakona i za prezbitera. Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Šeper 29. lipnja 1959. godine.

Kao mladomisnik imenovan je župnim vikarom u Župi Uznesenja BDM u Zajezdi, gdje je na službi od 1. srpnja 1960. do 3. rujna 1968. Iste godine u rujnu preuzeo je službu upravitelja Župe sv. Ane u Svetoj Jani i u toj je župi ostao do rujna 1973. godine.

Potom je došao u Župu Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec, gdje je vršio župničku službu do rujna 2002. Nakon toga je do 20. kolovoza 2003. vršio službu supsidijara u istoj župi. Dok je upravljao Župom Uznesenja BDM u Zagrebu – Stenjevec, od 27. prosinca 1977. do rujna 1978. bila mu je povjerena privremena uprava novoosnovane Župe sv. Josipa Radnika u Zagrebu – Gajnice.

Umirovljen je 1. rujna 2003., a nakon umirovljenja živio je u župi svoje posljednje službe rado pomažući nasljedniku, domaćem župniku.

Kada mu se zdravstveno stanje počelo pogoršavati, početkom 2021. smješten je u Svećenički dom sv. Josipa u Zagrebu, gdje je i preminuo.

Preč. Ivan Buhin bit će pokopan u župničku grobnicu u Stenjevcu u utorak, 18. siječnja, nakon svete mise u 15 sati.

Život i društvo

U petak tijekom jutra varaždinska policija u akciji “Pojas i mobitel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će u petak, 21. siječnja, od 8 do 14 sati provoditi preventivno-represivnu akciju “Pojas i mobitel“.

Tijekom akcije provodit će se nadzor nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje od strane vozača svih vozila, uključujući i bicikle, prekršaje nekorištenja sigurnosnog pojasa od strane vozača i putnika u vozilima, te prekršaje vezane uz prijevoz djece u vozilima.

Akcija će se provoditi na cjelokupnom području policijske uprave, ovisno o mjestima i vremenima događanja prometnih nesreća, prvenstveno onih s najtežim posljedicama, a kontrola prekršaja provodit će se na mjestima gdje je zabilježeno učestalo činjenje istih.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Ivanec potrebitima dijeli donacije Vlade RH u vrijednosti od oko 113 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec, na temelju zamolbe Povjerenstvu za besplatnu dodjelu robe oduzete u carinskom prekršajnom postupku, primilo je vrijednu donaciju novih odjevnih predmeta i nove obuće te kućanskih potrepština preuzetih iz carinarnica; Zagreb, Rijeka i Osijek.

Vrijednost donirane robe je 113.530,56 kuna.

Skladišni prostor osiguran je suradnjom s Općinom Donja Voća i načelnicom Sanjom Kočet u Donjoj Voći odakle se roba prevozi u kancelarije i dvoranu GDCK-a Ivanec, gdje se ovaj tjedan nova, a prijeko potrebna odjeća i obuća dijeli osobama koje trpe siromaštvo, žive u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Zabrinjava broj i povećanje korisnika Socijalnog programa GDCK-a Ivanec, na što GDCK Ivanec opetovano upozorava, ovim putem, ali i tijekom prethodne godine na održanom stručnom skupu i okruglom stolu na kojem su iznijeti podaci o broju osoba koje žive u siromaštvu i riziku od siromaštva na području bivše općine Ivanec.

– Radi se o području koje svojim radom pokriva GDCK Ivanec, a stopa siromaštva po potrošnji na razini CZSS Ivanec visokih je 30,11%, a po dohotku 21,49%; što govori u prilog tome kako građani s prihodima kakve imaju ne mogu puno učiniti, kupiti, odnosno nisu u mogućnosti osigurati si potrebno za život. Broj korisnika poljoprivredne mirovine na razini CZSS Ivanec jest: 576 korisnika, a poljoprivredne mirovine kreću se u rasponu od 1.259 kn do 1.598 kuna (o čemu se više moglo čuti na 1. okruglom stolu održanom 10.11.2021.). Ne čudi stoga rast osoba koje traže pomoć u Crvenom križu. Trenutno u Socijalnom programu imamo više od 700 korisnika – rekli su iz ivanečkog Crvenog križa.

GDCK Ivanec zbog znatno manjeg iznosa kojeg prima iz proračuna jedinica lokalne samouprave za 2022. godinu (u odnosu na 2021.g. iz proračuna su osigurana sredstva u ukupnom iznosu niža za čak 37 tisuća kuna), neće moći zadovoljiti rastuće potrebe stanovništva u potrebi, no traženjem i primanjem donacija, organiziranjem humanitarnih akcija i prijavom na projekte (npr. FEAD koji je već prijavljen i koji je nakon administrativne provjere odabran za sljedeću fazu u postupku dodjele bespovratnih sredstava) osiguravat će, sukladno financijskim mogućnostima i potrebama lokalne zajednice, pomoć ranjivim skupinama stanovništva.

– Također, djelatnici GDCK-a Ivanec pružaju prijeko potrebe informacije svim osobama koje nam se obrate, o mogućim oblicima ostvarivanja pomoći za potrebite putem sustava socijalne skrbi, jedinica lokalne samouprave i Socijalnog programa GDCK-a Ivanec, kao i pojedinih drugih udruga koje se bave sličnim djelatnostima, o čemu ćemo u skorije vrijeme sastaviti i adekvatnu brošuru, te je putem rada na terenu uočen veliki nedostatak u dostupnosti informacija građanima u potrebi.

Za sve informacije građani se mogu obratiti osobnim dolaskom, telefonom ili putem službene stranice GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje