Povežite se s nama

Život i društvo

Prijem za 36 učenika, natjecatelja na županijskim i državnim natjecanjima

Objavljeno:

- dana

Trnovec Bartolovečki

Učenici Općine Trnovec Bartolovečki koji su osvojili neko od prva tri mjesta na županijskim natjecanjima te potom osvojili i zavidne rezultate na državnim natjecanjima, primili su od načelnika Općine, Zvonka Šameca prigodne knjige na dar.

Na primanju u Općini okupilo se 36 učenika osnovnih škola Trnovec i Šemovec sa svojim mentorima i ravnateljicama. – Vi predstavljate budućnost naše Općine. Općina i njezini mještani izuzetno su ponosni na vas, a tako velika brojka nagrađenih govori da uspjeh nije slučajan, istaknuo je načelnik Šamec te naglasio kako iza svakog pojedinačnog rezultata prije svega stoji učenik, ali i odličan sustav obrazovanja koji se provodi u obje škole.

Na primanju u Općini okupilo se 36 učenika osnovnih škola Trnovec i Šemovec sa svojim mentorima i ravnateljicama.

Rezultati

Općina Trnovec Bartolovečki za odgoj i obrazovanje na svim razinama – od vrtića do fakulteta – godišnje iz proračuna izdvaja gotovo dva milijuna kuna.

Učenici škola u Trnovcu i Šemovcu na županijskoj su razini osvojili 13 prvih, četiri druga te osam trećih mjesta. Što se nacionalne razine tiče, pjevački je zbor Osnovne škole Šemovec osvojio drugo mjesto na državnoj smotri, ženska stolnoteniska ekipa iz Šemovca bila je treća dok je muška osvojila četvrto mjesto. Četiri učenika iz škole u Trnovcu su zauzela treće mjesto na vjeronaučnoj Olimpijadi dok je njih dvoje osvojilo četvrto mjesto na natjecanju čitanja na glas.

– Za naš je uspjeh vrlo važna pomoć mentora – rekao je Dominik Hrupek, učenik 8. razreda u Šemovcu, treći na državnom prvenstvu iz vjeronauka i prvi na županijskom natjecanju iz likovnog. Njegova školska i generacijska kolegica, Ena Levanić – koja je sudjelovala na županijskom i državnom natjecanju iz njemačkog jezika – je dodala kako učenicima puno znači prepoznavanje njihovih rezultata kao i ovaj prijem u Općini.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Grad Lepoglava s više od 100.000 eura financira obrazovne aktivnosti iznad školskog standarda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić sastao se s ravnateljima triju osnovnih škola s gradskog područja.

Raspravljali su o provedbi i realizaciji gradskog programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda, za čiju je provedbu Grad Lepoglava u 2023. godini u proračunu izdvojio 111.220 eura.

– Financirajući provedbu obrazovnih procesa i aktivnosti iznad školskog standarda, nastavljamo s višegodišnjim ulaganjem u obrazovanje. Velik dio ulaganja odnosi se na obrazovne procese iznad školskog standarda u osnovnim školama. Činimo to iako Grad nije osnivač osnovnih škola, no želimo svim učenicima s područja našeg grada osigurati viši obrazovni standard. Ulaganje u obrazovanje ulaganje je u budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Najviše sredstava, 27.870 eura, izdvojeno je za stipendiranje studenata. 26.540 eura izdvojeno je za nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola s gradskog područja, dok je za sufinanciranje projekta cjelodnevnog boravka u školi osigurano 19.910 eura.

Za provedbu aktivnosti u okviru programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda u svim trima školama izdvojeno je 6640 eura.

I ove će godine najuspješniji učenici i njihovi mentori za svoj uspjeh biti nagrađeni od strane Grada Lepoglave.

Uz osnovnoškolce, za izvornost će biti nagrađeni i srednjoškolci i studenti.

Grad će poticati s 13.270 eura i provedbu programa „Grad prijatelj djece“, u okviru kojeg će se podupirati rad Dječjeg gradskog vijeća, održavanje zabavnih sportskih igara i ostalih aktivnosti.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje