Povežite se s nama

Međimurje

Prilika da osnovnoškolci doznaju sve o legendarnim “Pumama”

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICE

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja 5. bojne 1. A brigade ZNG u Vinici 19. je prosinca započelo svečano obilježavanje 23. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”.

Okupljene veterane pozdravio je Rober Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade, koji je podsjetio je na trenutke osnivanja i ratni put proslavljene brigade, kao i na poginule i preminule pripadnike, kojima su prisutni veterani iskazali počast minutom šutnje. Program obilježavanja obljetnice potom je preseljen u bivšu vojarnu u Optujskoj ulici u Varaždinu, gdje je u kapelici sv. Juraja služena sveta misa i upriličeno polaganje vijenaca. Uslijedilo je druženje u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja.

Povjesnica uz djecu

Obilježavanje obljetnice nastavljeno je 23. prosinca svetom misom u varaždinskoj katedrali, povjesnicom te polaganjem vijenaca kod Križa zahvalnosti. Povjesnica 7. gardijske brigade „Puma“ održana je kod spomenika u Parku 7. gardijske brigade Hrvatske vojske “Puma”, a u njoj su po drugi put sudjelovali i varaždinski osnovnoškolci.

Robert Puja je istaknuo kako je kratka povjesnica prilika da se učenici upoznaju s važnom ulogom 7. gardijske brigade u Domovinskom ratu te najavio da će Udruga na proljeće obilježiti deset godina od osnutka. Nakon povjesnice, obilježavanje godišnjice nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Križa zahvalnosti pokraj varaždinske crkve sv. Nikole.

Podsjećamo, 7. gardijska brigada “Puma” osnovana je 23. prosinca 1992. godine, a osnovnu strukturu činili su pripadnici 5. bojne 1. A brigade ZNG. Ukupno je brigada provela 35 dana u napadnim djelovanjima i oslobodila 748 kvadratnih kilometara. Tijekom rata poginulo je 25 pripadnika 5. bojne 1. A brigade ZNG te 90 pripadnika 7. gardijske brigade, dok se jedan pripadnik i dalje vodi kao nestali.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Međimurju četvrte listopadske subote 90 novozaraženih COVID-om, u bolnici 28 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 288 uzoraka, od čega je evidentirano 89 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 30,9% pozitivnih od broja testiranih. Brzim antigenskim testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata oporavilo se 14 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 449. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 72.922 uzorka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 7 osoba, otpuštene su 2 osobe, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Putopisno-književna večer: Milan Majerović-Stilinović u Križovcu predstavio svoju prvu knjigu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

U Centru za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu prošlog je tjedna održana putopisno-književna večer na kojoj je Milan Majerović-Stilinović predstavio svoju prvu knjigu „Što sam naučio na planini“.

Majerović-Stilinović je novinar, reporter, urednik i voditelj, savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću te autor Facebook bloga „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za predstavljenu knjigu.

Probranu publiku, većinom članove međimurskih planinarskih društava, pisanom riječi knjige tijekom večeri vodilo je nekoliko moderatora: tu su bili Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove „Međimurska priroda“ koja je bila domaćin i organizator večeri, te Roberta Radović, novinarka i predsjednica Planinarskog kluba „Extrem“ Čakovec.

Na „vrući“ stolac pitanja za milijun ne kuna, već planinarskih emocija, sjećanja, događaja i impresija, sjela je i Sonja Vršić, predsjednica Planinarskog društva „Bundek“ iz Murskog Središća.

Posjetitelji večeri doznali su niz detalja Milanovih planinarskih impresija iskazanih na osobit, gotovo pjesnički način jer, kako on ističe, u brdima „isključuje svoj mikrofon i sluša orkestar planina“.

Kulturna zbivanja u Centru „Med dvemi vodami“ nastavljaju se i početkom studenoga. Ponovo stiže nakladnik Libricon, ovog puta predstavljajući knjigu „Alpinist“ s autorskim potpisom Borislava Aleraja.

Putopisno-književna večer zakazana je za srijedu, 3. studenoga, s početkom u 18 sati. Ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje