Povežite se s nama

Život i društvo

Priznanje struke varaždinskim Parkovima!

Objavljeno:

- dana

Parkovi su na međunarodnoj konferenciji Osijek Green Days dobili posebno priznanje za 70 godina uspješnog rada na području komunalne djelatnosti održavanja javnih zelenih površina u Republici Hrvatskoj.

Nagradu je dodijelila Grupacija održavanja zelenih površina, koja djeluje u okviru Udruženja komunalnog gospodarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

„Ove nagrade smo ustanovili kako bi potaknuli razvoj djelatnosti i ojačali svijest o važnosti zelenih površina. Nagrađuju se komunalna poduzeća i zaslužni pojedinci za dosege i doprinos na području ove komunalne djelatnosti te ovim putem čestitam varaždinskim Parkovima i ostalim nagrađenima“ , rekla je mr.sc. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK.

Parkovi su prošle godine proslavili 70 godina poslovanja, u kojem baštine bogato nasljeđe varaždinske hortikulture još iz 19.stoljeća. Danas moderna komunalna tvrtka, Parkovi neprestano svojim aktivnostima 70-godišnju tradiciju oplemenjuju  i nadopunjavaju novim znanjima i tehnologijama. Gdje nema želje za permanentnim usavršavanjem, dobro je znano, ondje ne može biti razvoja ni napretka. Upravo ta želja, kao i spremnost da se ide u korak, a počesto i ispred vremena, Parkove je učinila onime što jesu danas – referentnim imenom u hortikulturi i poduzećem zadovoljnih zaposlenika koje pruža izvrsnu uslugu, stvara pozitivne društvene promjene i nove vrijednosti.

Ključna zadaća Parkova od samog početka bila je da se grad Varaždin učini ugodnijim sugrađanima i što privlačniji gostima. Brojne nagrade Varaždina, tvrtke Parkovi i zaposlenika Parkova svih ovih godina pokazuju da su u tome uspjeli. Ovu nagradu je u ime Parkova preuzela Sonja Kušter, rukovoditeljica radne jedinice Zelene površine u Parkovima.

„Izuzetna nam je čast primiti ovo priznanje jer ga dodjeljuje struka te zahvaljujem stručnom žiriju. Posebno zahvaljujem zaposlenicima Parkova jer ovo je rezultat rada cijelog kolektiva!”, rekla je direktorica Sekelj.

Konferencija Osijek Green Days se održala pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Hrvatske gospodarske komore, uz domaćinstvo Unikoma. Otvorila je važne i aktualne teme iz upravljanja javnim zelenim površinama. Na njoj je magistrica urbanog šumarstva i zaštite okoliša, Irena Prilika, zaposlenica Parkova, izlagala na temu rezanja drveća u glavu, tzv. „toppingu“, koji je u nekim zemljama napušten i čak zabranjen, a u Hrvatskoj se još primjenjuje. Govorila je o tome kakva je to medoda, zašto ju treba izbjegavati i da li se ipak u nekim situacijama može koristiti. Obzirom da je GIS sustav temelj za poboljšanje upravljanja javnom infrastrukturom, ubrzanje donošenja odluka, učinkovite razmjene podataka i njihova ažuriranja te uključivanje šire i uže javnosti, Jelena Sekelj iz Parkova izlagala je o tome kako digitalni informacijski sustav može pomoći da imamo zdrava i sigurna stabla i zeleniji grad.

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Policijski pas Benđi prije nogometne utakmice u Varaždinu našao bengalke zakopane pod travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU varaždinska

U subotu, 25. svibnja, prije odigravanja nogometne utakmice između NK „Varaždina“ i NK „Osijeka“, policijski službenici Regionalne protueksplozijske jedinice Zagreb, obavili su protueksplozijski pregled Gradskog stadiona Varteksa u Varaždinu.

U pregledu je korišten i službeni pas za detekciju eksploziva Benđi koji je to prilikom markirao na travnatoj površini pri vrhu južne tribine, objavila je PU varaždinska. Policijski su službenici potom uklonili travnate busene na markiranom mjestu, ispod kojih su pronađene zakopane četiri PVC vrećice sa sadržajem od ukupno 71 komada bengalki, bljeskalica, topovskih udara i dimnih kutija.

Navedeno je oduzeto i pohranjeno do uništenja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje