Povežite se s nama

Život i društvo

Profesori i nutricionisti Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole na 4. Međunarodnom kongresu u Zadru

Objavljeno:

- dana

STRUČNI SKUP

Predstavnici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina i ove su godine sudjelovali na Međunarodnom kongresu nutricionista, koji se od 11. do 13. studenog održao u Zadru.

Na kongresu, čije su teme ove godine bile vezane uz funkcionalnu hranu i imunitet, digitalnu tehnologiju u nutricionizmu, prehranu sportaša te farmakološkoj potpori kliničkoj prehrani sudjelovali su Karmen Kokot, dipl. inž. preh. teh., nutr., Anita Car, dipl. inž. preh.teh., nutr. i Davor Hostić, dipl. inž. preh. teh., nutr.

Profesorima i školi zahvalnice za promicanje nutricionizma

Anita Car i Davor Hostić su ujedno i koordinatori pilot-projekta provedenog na V. OŠ Varaždin “Primjena načela pravilne prehrane u formiranju prehrambenih navika školske djece”, čiji je cilj bio promijeniti i unaprijediti prehrambene navike djece, a također sudjeluju u različitim projektima vezanim uz  područje nutricionizma.

Svi oni, te Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u Varaždinu dobili su zahvalnice za doprinos promicanju nutricionizma u Hrvatskoj.

Inače, ovo je bio 4. Međunarodni kongres nutricionista, čija je posebnost u tome što ne okuplja samo nutricioniste već i stručnjake različitih grana znanosti od medicine, farmacije, kineziologije, prehrambene tehnologije, agronomije i psihologije, ne samo iz Hrvatske, nego i iz mnogih drugih zemalja Europe. Prvi puta je kongres –  2013. godine –  bio organiziran u Osijeku, nakon toga u Varaždinu i Zagrebu, a sada je domaćin bio Zadar.

Prilika je to da se doznaju najnovija znanstvena saznanja te aktualnosti povezanih s nutricionizmom.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Crveni križ Varaždin organizira besplatan prijevoz za starije od 65 godina na području Varaždina i njegovog prstena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin do kraja 2024. godine provodi projekt “Pelamo se? 3”.

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin u sklopu programa „Pelamo se? 3“ provodi uslugu besplatnog prijevoza za osobe starije od 65 godina na području Varaždina i varaždinskog prstena.

Mogućnost besplatnog prijevoza imaju osobe starije od 65 godina koje žive na području Varaždina ili okolnih 10 općina (Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica).

Zainteresirane starije osobe mogu se javiti i rezervirati slobodan termin radnim danom od 8 do 15 sati na broj telefona: 099/370 1570.

Usluga prijevoza u sklopu ovog programa je socijalna usluga namijenjena isključivo starijim osobama u potrebi koje si same ne mogu priuštiti ili organizirati prijevoz na njima važna mjesta kao na primjer odlazak liječniku, na terapiju, u crkvu, u posjet rodbini i slično. Usluga ne podrazumijeva pratnju korisnika, ona se može organizirati ukoliko korisnik za nju ima realnu potrebu (teže se kreće i sl.) te ukoliko je korisnik nikako ne može sam organizirati. Korisnik je obavezan pratnju unaprijed dogovoriti prilikom rezervacije termina. Usluga nije namijenjena osobama koje si same mogu osigurati plaćanje navedene usluge (npr. taxi prijevoz).

Program „Pelamo se? 3“ usmjeren je na unapređenje kvalitete života starijih osoba, a glavna aktivnost programa je pružanje usluge prijevoza za osobe starije od 65 godina (kojima te usluge nisu dostupne ili su im teško dostupne) na području Varaždina i varaždinskog prstena. Opći cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i kvalitete života starijih osoba Varaždina i varaždinskog prstena.

Ukupna vrijednost programa, većinski ga financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, sa 30.360 eura, a ostatak iz vlastitih sredstava sufinancira GDCK Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očekuje se pad cijene goriva idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Vlada bi idućeg tjedna trebala objaviti nove cijene goriva.

Kako RTL neslužbeno doznaje očekuje se pad cijena za sve vrste goriva.

Eurosuper će od utorka, 18. lipnja, stajati 1,43 (smanjenje od 0,04 EUR/l), eurodizel 1,36 (smanjenje od 0,02 EUR/l), a plavi dizel 0,82 (smanjenje od 0,02 EUR/l).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje