Povežite se s nama

Život i društvo

Projekt MIŠ: Učenici V. b razreda IV. OŠ Varaždin najviše u muzeju i zato su nagrađeni

Objavljeno:

- dana

ONI VOLE IĆI U MUZEJ

U okviru projekta MIŠ – Muzej i škola svi učenici varaždinskih osnovnih škola imali su prilike i u protekloj školskoj godini besplatno posjećivati izložbene postave Gradskog muzeja Varaždin i sudjelovati u posebno pripremljenim edukativnim programima.

Osim stalnih postava Kulturnopovijesnog odjela u Starome gradu i Entomološkoga odjela Svijet kukaca u palači Herzer, gdje su se održavale i prirodoslovne radionice, varaždinski osnovnoškolci sa svojim nastavnicima posjećivali su i izložbu Varaždin pod krunom Habsburgovaca, uz koju su osmišljene povijesne i likovne radionice s nekoliko različitih tema prilagođenih pojedinim školskim uzrastima.

Muzej svoje najvjernije posjetitelje nagradio

Po običaju, varaždinski muzej je po završetku ove školske godine nagradio razred s najviše organiziranih dolazaka na muzejske programe, a u prošloj školskoj godini to su bili učenici V. b razreda iz varaždinske IV. OŠ sa svojim razrednikom Nenadom Škerbićem.

Učenici su bili na jednodnevnom izletu u Zagrebu u četvrtak te su posjetili novootvoreni Muzej iluzija, Backo mini express, jednu od najvećih maketa željeznice u ovom dijelu Europe te uz stručno vodstvo obišli su Botanički vrt PMF-a.

Program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola unatrag nekoliko godina za varaždinske osnovne škole sufinancira Grad Varaždin, a s obzirom na pozitivna iskustva, očekuje se njegov nastavak.

U protekloj školskoj godini u program su se uključili i svi učenici Gospodarske škole Varaždin, koji su uz simboličnu cijenu od 10 kuna mogli posjećivati izložbene postave varaždinskoga muzeja, a već sada su za takvu suradnju interes pokazale i još neke varaždinske srednje škole.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Iz Cestice otišao i treći dio pomoći za stradale u potresu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Nakon tragičan potresa koji je, potkraj prosinca 2020. godine, pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju te okolna područja, članovi Udruge mladih Hiperaktivni Cestica potaknuli su prikupljanje pomoći za stradale.

Prikupljanje pomoći organizirano je uz podršku Općine Cestica, u zgradi Kulturnog centra, a priključili su se i članovi ostalih cestičkih udruga i brojni građani s cijelog područja.

Prikupljanje pomoći započelo je u srijedu, 30. prosinca, a prvi puta prikupljena pomoć u dva kombi vozila otpremljena je zahvaljujući tvrtkama Fibis i Al-tim, na staru godinu, 31. prosinca. Druga pošiljka pomoći otpremljena je, 2. siječnja, kombi vozilima DVD-a Babinec i Lovrečan Dubrava, a tog dana vatrogasci su za potrebe stradalih u potresu otpremili i kamp kućicu koju je poklonio Ivan Butija iz Cestice.

Kako je u dvorani Kulturnog centra Cestica ostalo još prikupljene humanitarne pomoći za stradale u potresu članovi udruge Hiperaktivni Cestica istu su u nedjelju, 17. siječnja utovarili u vozilo tvrtke „Jambrek-transporti“, a potom je, u ponedjeljak otpremljena u Hrastovicu kod Petrinje.

Cijela akcija otpreme pomoći dogovorena je s mještanima Hrastovice, rekao je Nikola Milec, predsjednik Udruge Hiperaktivni Cestica, a ista je prema riječima tajnice Ane Kutnjak, isporučena na dvije lokacije, u dva sabirna centra, iz kojih će se dalje distribuirati u udaljenija i teško pristupačna naselja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Danas je Vincekovo, ali uobičajenih vinogradarskih proslava nema

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Danas je, 22. siječnja, blagdan svetog Vinka, jednog od najvećih zaštitnika vinara i vinograda.

Popularno „Vincekovo“ ove se godine zbog pandemije neće obilježiti tradicionalnim proslavama u vinogradima diljem Varaždinske i Međimurske županije.

U Međimurju PD “Bundek” organizira virtualni Vincekov pohod.

No, zasigurno će mnogi vinari obići svoje vinograde i u najužem krugu zaliti koji trs vinom, darivati ga domaćom kobasicom ili špekom, odrezati prve rozgve s reznika te ih ponijeti kući kako bi im, nakon dva-tri tjedna u peharčeku s vodom, na toplom, propupale i pokazale kakav bi mogao biti ovogodišnji urod grožđa.

Evo što im je poručio varaždinski notar Krunoslav Čolo:

Svim pripadnicima “Vinske pastve” od srca, jetre i bubrega čestitam blagdan Sv. Vinka. Sa tugom u srcu, bolom u duši i suhoga grla mirim se sa činjenicom da primjereni obred i pričest u hramovima tradicijske kulture neće biti mogući zbug “MJERA”. Preporuka je da se obredi obave u goričnim kapelicama! Vu ime Bakusa boga vina, njegovog sina Martina i duha od terega mošt kuha. Almeljulja!!!

Nastavite čitati