Povežite se s nama

Međimurje

Promet u Murskom Središću: slovenska strana oteže s dogovorom točke spajanja novoga mosta preko rijeke Mure

Objavljeno:

- dana

Godinama se iz Murskog Središća prema Zagrebu šalju pisma i molbe za rješenjem najvećeg problema s kojim žive građani najsjevernijega hrvatskog grada. Opseg kamionskog prometa kroz gradsko središte prema graničnom prijelazu, nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, višestruko se povećao. Od prijašnjih 5000 kamiona na mjesečnoj bazi, Mursko Središće posljednjih godina broji i više od 18.000 kamiona.

Posljedice su ispucane kuće, buka, gužve na cestama, smanjena razina sigurnosti na cestama, ali i sve češće prometne nesreće s ozbiljnim posljedicama. Gradonačelnik Dražen Srpak upoznao je s ovim problemom sve predsjednike, premijere Vlade RH i ministre u posljednjih desetak godina.

– Tek za mandata aktualne Vlade i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović stvari su se pokrenule s mrtve točke. Ministar Oleg Butković prvi ministar prometa koji je posjetio Mursko Središće te prvi koji je poduzeo konkretne korake u donošenju odluke o zabrani prometa za kamione koji premašuju 7,5 tona. Zbog velikih pritisaka prijevoznika uvjeti prometovanja nešto su modificirani, ali još uvijek su u prihvatljivim okvirima – komentiraju iz Grada Murskog Središća.

Trajno rješenje ovoga problema je, ipak, u gradnji novoga mosta preko rijeke Mure i gradske obilaznice dalje prema Čakovcu. Stoga je Vlada RH na sjednici održanoj u Čakovcu, 25. srpnja prošle godine, donijela tri vrlo važna zaključka. Vlada je zadužila Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da u suradnji s Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ostalim nadležnim ministarstvima, s Republikom Slovenijom dogovori točku spajanja za novi most. Nakon dogovora Hrvatske ceste su zadužene za ishođenje svih potrebnih dozvola i izradu projektne dokumentacije za gradnju mosta i obilaznice. Dogovoreno je, također, da se državna cesta od Slemenica do Murskoga Središća u potpunosti rekonstruira gradnjom biciklističkih staza te da se u centru grada postave semafori za veću sigurnost pješaka i drugih sudionika u prometu.

Ministri upoznati s problemom s kojim građani svakodnevno žive

Temeljem tih zaključaka, početkom ove godine, 4. siječnja, u Murskome Središću je održan radni sastanak na kojem su sudjelovali ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

– Neću reći da je ovo prvi korak. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković upoznat je s cijelom problematikom. No, ovaj sastanak donijet će zasigurno neka konkretna rješenja. Nadam se da ćemo ubrzo s Republikom Slovenijom dogovoriti ono što je temelj svega, a to je točka spajanja i da će nakon toga prema zaključku Vlade RH, Hrvatske ceste započeti s projektiranje – poručio je nakon sastanka gradonačelnik Srpak.

Ministri Grlić-Radman i Horvat su upoznati s idejnim rješenjem koje je Grad uz pomoć Međimurske županije i Općine Lendava prije par godina izradio, kao i s činjenicom da je u prostornim planovima Grada i Županije ovakvo prometno rješenje već ucrtano.

– Na sastanku je uz izaslanstvo iz Slovenije bilo i mađarsko izaslanstvo, što daje puno širu perspektivu i predstavlja dobar primjer koji se uklapa i u naše prioritete kada govorimo o Europi koja spaja. Odlukom Vlade od 25. srpnja niz ministarstava zaduženo je za realizaciju projekta izgradnje novog mosta i obilaznice. Tu postoje određeni načini postupanja koje koordinira Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kada je riječ o izradi projektne dokumentacije, suglasnostima i imovinsko pravnim pitanjima – istaknuo je ministar Grlić-Radman.

Opravdanost projekta i od strane Europske komisije

Novi sastanak, ovaj put u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, održan je u srijedu, 8. siječnja. Na njemu je rečeno da je hrvatsko Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već razgovaralo sa slovenskom Vladom te da je zatražen sastanak na kojem bi se pokrenuo postupak dogovaranja točke spajanja novoga mosta, ali da nema odaziva sa slovenske strane. Stoga će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokušati sa slovenskom stranom dogovoriti sastanak u najkraćem mogućem vremenu, jer bez njega nisu moguće daljnje aktivnosti.

– Ovaj će projekt ući u strateške nacionalne projekte jer ima puno širi značaj. Naime, njegovom realizacijom spojit će se dva autoputa i time u velikoj mjeri olakšati teretni promet hrvatskim i slovenskim prijevoznicima, ali i turistima koji dolaze u Hrvatsku. Ovaj projekt dobio je punu opravdanost i na razini Europske komisije. No, da bismo nastavili s njegovom pripremom, dvije države moraju definirati točke spajanja – poručio je ministar Darko Horvat.

Međimurje

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine uz bogati program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Podturen od 30. svibnja do 2. lipnja slavi Dane općine.

U nastavku donisimo cijeli program, a svi su pozvani da se pridruže:

30.05.2024.

7:00 – 13:00 OPĆINSKI RIBIČKI KUP – RIBNJAK NOVAKOVEC (organizator Srd Ostriž Novakovec)
10:00 TIJELOVSKA MISA S PROCESIJOM – PODTUREN
16:00 SVEČANA SJEDNICA OV OPĆINE PODTUREN – DOM PODTUREN

31.05.2024.

18:00 PREDSTAVA ZA NAJMLAĐE (ALI I ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU) – MAĐIONIČAR Magic Leon – DRUŠTVENI DOM PODTUREN (BESPLATAN ULAZ)

01.06.2024.

12:00 – 17:00 – 1. TURENSKI KOTLIĆ – (NOGOMETNO IGRALIŠTE PODTUREN – organizacija NK PODTUREN), PRIJAVE MJEŠTANA – UDRUGA na sljedećem linku: https://forms.gle/ozc8XXL3H2LRJ4fr8 (ZABAVA UZ GRUPU ATOMI)

OD 14:00 – SPORTSKE IGRE I DRUŽENJE UDRUGA i MJEŠTANA – organizacija UDRUGA UMIROVLJENIKA

02.06.2024.
OD 15:00 – KU(KU)RUZIJADA (tradicija kukuruza kroz kulinarsko natjecanje) – DRUŠTVENI DOM SIVICA (organizacija Udruga žena Sivica)

Nastavite čitati

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje