Povežite se s nama

Život i društvo

Proslava za narod, a ne običan politički pamflet

Objavljeno:

- dana

Novi Marof

Otkad je Darko Hrenić prije pet godina postao gradonačelnikom Novog Marofa, Dan grada se umjesto jedan dan, slavi punih mjesec dana. Proslava počinje krajem svibnja i završava početkom srpnja. Najsvečanije je ipak 13. lipnja, na blagdan Sv. Antuna Padovanskog, zaštitnika Novog Marofa. – U tih se mjesec dana smjenjuju brojna događanja tijekom kojih gradske udruge prezentiraju cjelogodišnji rad. Osim njih, dolaze i gosti, osobito u tom centralnom djelu, koji je ove godine bio vikend 13., 14. i 15. lipnja.

 – Jednako kao i lani, zatvorena je cesta i omogućena prezentacija domaćih proizvoda i obrtnika – gradonačelnik Hrenić započinje rezimeom dosadašnjeg dijela najsvečanijeg marofskog mjeseca u godini.

Petkom je na svečarskom meniju bio Dan ribe, subotom Dan divljači, a nedjeljom Dan kolača.

Vjerujte mi, neće puno vremena proći do koaliranja između HNS-a i reformista, ako nigdje drugdje, onda se nadam u Novom Marofu

– Željeli smo napraviti direktni kontakt s našim sugrađanima jer to i jest njihov dan, a ne politički pamflet. – Svi žele biti aktivni sudionici proslave, a tijekom cijelog mjeseca organiziraju se mnogobrojna natjecanja, razne smotre – poput već tradicionalne, ove godine 13. po redu Smotre folklora, uz sudjelovanje brojnih gostujućih KUD-ova. Program je prebogat da bi se opisao u desetak minuta – priča Hrenić. Iako su za njega osobno, kako sam kaže, ti dani poprilično naporni.

– Moram trčati s jednog mjesta na drugo i u sat vremena obići pet lokacija, a želim prisustvovati svakom događanju i podržati sudionike. I ove godine sve priređeno koštalo je 80 tisuća kuna, što nije previše za bogat program. Osim što se slavi, u Marofu se i marljivo odrađuju zacrtani projekti. Gradi se kanalizacija, vrijedna 15 milijuna kuna, od čega je već sad u realizaciji 2,5 milijuna. Hrvatske vode sufinanciraju projekt s 90 posto dok Grad ulaže deset posto. Drugi veliki projekt koji se priprema je sanacija odlagališta smeća, koja će koštati 20 milijuna kuna.

Zaobilaznica

– Očekujem da će se projekt 100 posto financirati iz Europskih fondova kroz Piškornicu. Prošli tjedan u Novi Marof stiglo je povjerenstvo iz resornih ministarstava i Županije za konačni završetak studije utjecaja na okoliš radi izgradnje istočne obilaznice. Obilaznica je neophodna za napredak grada Marofa. Izrada dokumentacije nije zaustavljena, ali ide sporije nego što bismo htjeli – priča Hrenić.

Nakon cijele procedure, sam čin izgradnje obilaznice trajat će možda niti pola godine – s obzirom na to da je riječ o kompletno ravnom dijelu, gdje će tek most preko Bednje biti jedini kompliciraniji zahvat.

– Obilaznica će, nadam se, biti izgrađena do kraja mog mandata, što je za tri godine. Sve projekte započete lani i kroz Vladu i kroz Županiju uredno odrađujemo, unatoč mom izlasku iz HNS-a. To ništa ne mijenja. Niti jedan projekt nije i koliko znam neće biti zaustavljen. Ministarstvo kulture je lani započelo s obnovom utvrde Grebengrad i potrošilo 400 tisuća kuna, ove će godine uložiti pola milijuna, a iduće ponovno 400 tisuća. Jednako tako sa Županijom, kroz ŽUC idemo na dogovorenu izgradnju nogostupa na županijskim cestama gdje ŽUC financira 75 % a Grad 25 % sredstava. Kroz nekoliko dana kreće izgradnja javne rasvjete od rotora prema Ključu do Presečna Donjeg, vrijedna 450.000,00 kn od čega Fond za zaštitu okoliša plaća 40 % – dodaje Hrenić.

Grofica Luiza Erdödy „došla doma“

Ove je godine prvi put održano i “druženje” s groficom Luizom Erdödy, koja je zaslužna da je nekadašnji dvorac pretvoren u bolnicu. Grofica je posjetila svoj dvorac u parku bolnice, prošetala Zagorskom ulicom, popila kavu s gradonačelnikom… – Kočijama smo prošli kroz Marof i posjetili bivšu sobu grofice u nekadašnjem dvorcu, a današnjoj bolnici. Bio je to također zanimljiv događaj za naše sugrađane koji svakodnevno žive u Marofu i s Marofom te smo tako iskoristili priliku da ih podsjetimo na povijest Novog Marofa. U tijeku je izrada monografije grada gdje ćemo konačno u jednoj knjizi predstaviti prošlost, sadašnjost i budućnost našega grada. Cilj nam je završiti monografiju do prosinca i predstaviti je građanima – govori Darko Hrenić.

Hrenić, Čačić, Grad Novi Marof i reformisti

Na pitanje kakva je situacija od njegova izlaska iz HNS-a, u Gradskom vijeću i odnos prema njemu osobno, Hrenić sigurnim glasom i ležernog držanja, odgovara. – Otkad sam prije devet godina ušao u HNS, svima je poznato da sam izvrsno surađivao s Radimirom Čačićem, i jednostavno mi je bilo neprihvatljivo da sada idem protiv njega. Da sam ostao u HNS-u svi bi me gledali kao „njegovog“ čovjeka, pa bi to bilo svojevrsno mrcvarenje svih nas, tako da sam morao donijeti takvu odluku, i priznajem da mi je to palo jako teško jer sam se u HNS-u dobro osjećao i davao maksimum od sebe, i isto tako dobivao korektnu podršku od svojih kolega. Žao mi je što sam se sad, za neke ljude iz HNS-a, iz prijatelja pretvorio u metu i negativca, a zapravo sam to i dalje ja, Darko Hrenić, koji je s HNS-om u Novom Marofu i Županiji na devet izbora pobijedio devet puta, za Novi Marof, za ovog župana, za ovu Vladu, i koji dalje poštuje tu stranku, bez obzira na to što u njoj kao i svakoj drugoj, ima i dobrih i loših ljudi. Sada osobno želim da moji gradski vijećnici ostanu stabilni i da dalje zajedno vodimo ovaj grad odgovorno. Mandat sam osvojio uz HNS, SDP, HSU, HSS, laburiste i HSLS i to poštujem. U naredne 3 godine možemo imati jednaku međusobnu suradnju, kao da se ništa nije dogodilo. Apsolutno mi nije namjera narušavati koalicijske odnose. Koje će odluke donositi navedene stranke, ili pak HDZ, ne znam i ne želim se time opterećivati, već i dalje odgovorno raditi posao gradonačelnika koji nije nimalo lak jer su nam financijska sredstva itekako ograničena, a projekata, želja i problema je puno. Nikada nisam volio međusobne prozivke između stranaka, a pogotovo sada između HNS-a i Reformista, i pogotovo kad se to svodi na osobnu razinu. I znam da ćete me pitati gdje sam tu ja. Ne možeš biti političar bez svoje baze koliko god sam mislio da je to moguće. Moram spomenuti Čačića. Siguran sam da će opet znati i htjeti napraviti maksimum za našu županiju. Trebamo mu dati podršku da bi je on mogao dati nama. Vjerujte mi, neće puno vremena proći do koaliranja između HNS-a i Reformista, ako nigdje drugdje, onda se nadam u Novom Marofu – govori Hrenić. Na pitanje što konkretno očekuje povratkom Radimira Čačića koji će, bez sumnje, uzdrmati političku scenu na sjeverozapadu Hrvatske, odgovara: – Siguran sam da njegovim dolaskom neće biti nikakvih „osvetničkih pohoda“ kako to najavljuju mediji. Što se pak mene osobno i Ratka Čačića tiče, jasno je da imam njegovu bezrezervnu podršku. O svojim daljnjim ambicijama, pak, Hrenić će diplomatski: – Svaki gradonačelnik ili župan treba imati dva mandata da bi mogao nešto napraviti. Kroz to vrijeme treba stvoriti nove ljude s novom energijom, a davati dalje svoj doprinos iskustvom, lobiranjem, s nekog drugo nivoa i na drugi način.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Maruševec: objavljen Javni poziv mladim obiteljima za ostvarivanje potpore za kupnju i adaptaciju stambenog prostora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Maruševec objavila je prvi ovogodišnji Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja, za koji je u općinskom Proračunu ove godine osigurano 55.000 eura.

Mlade obitelji s područja Općine Maruševec mogu ostvariti bespovratnu potporu kroz dvije mjere iz Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Maruševec za 2024. godinu, i to za sufinanciranje adaptacije obiteljske kuće te za sufinanciranje kupnje obiteljske kuće/stana.

Prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje za adaptaciju obiteljske kuće na području Općine Maruševec u iznosu do 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 2000 eura, pod uvjetom da je adaptacija započela nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Što se tiče sufinanciranja kupnje obiteljske kuće/stana, prijavitelji mogu ostvariti sufinanciranje u iznosu do 50 posto kupoprodajne cijene, a najviše 4.000,00 eura pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen nakon završetka 2. Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora mladim obiteljima za rješavanje njihovog stambenog pitanja na području Općine Maruševec u 2023. godini.

Općina Maruševec stvara uvjete za ostanak i doseljavanje mladih obitelji na svoje područje radi demografske obnove, povećanja broja stanovnika i ravnomjernog gospodarskog razvoja općine. Tome već sada svjedoči 50-ak obitelji kojima smo pomogli da dođu, ovdje ostanu graditi život, svoje obitelji i našu zajednicu. Vjerujemo da će ove i druge naše politike biti dodatni poticaj mladim ljudima za ostanak u našem kraju, imajući na umu da su upravo oni nositelji razvoja i presudni faktor povećanja nataliteta ističe načelnik Mario Klapša.

Javni poziv kao i svi potrebni dokumenti, nalaze se na Internet stranicama Općine Maruševec, a rok za prijavu na Javni poziv je 3. lipnja ove godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Malu maturu položili u OŠ Babinec iz 1974. godine, a nakon 50 godina prisjetili se dogodovština iz školskih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Cestica

Zajednički susret učenika završnih razreda Osnovne škole Babinec, a koji su osmi A, B ili C razred završili školske godine 1973./74. održan je u petak, 3. svibnja, objavila je Općina Cestica.

Prvi generacijski susret, 50 godina nakon završetka Osnovne škole potaknuli su Stanko Dugi iz osmog A, Mirko Majhen iz 8. B i Marijana Kutnjak r. Hutinski iz 8.C razreda.

Uz 47 učenika, susretu se odazvala i razrednica 8. B, učiteljica Marija Jug, a nakon okupljanja koje je započelo u 17 sati na terasi restorana Žmah u Babincu, snimljena je zajednička fotografija.

U nastavku druženja izaslanstvo učenika otišlo je na groblje u Cesticu te položilo svijeće i zapalilo svijeću na grobu učiteljice Marije Sedlar, razrednice 8. C razreda, a u spomen na učiteljicu Ivanku Jakopan, razrednicu 8. A razreda, kao i na preminule kolege učenike, potom je vijenac položen kod središnjeg križa na groblju gdje je molitvu za preminule razrednike, učitelje i učenike predvodila Slavica Kovačić rođena Šinjur.

Po povratku s groblja druženje je nastavljeno uz sjećanje na školske dane, a u ime organizacijskog odbora učenicima koji su se na susret odazvali zahvalila je Marijana Kutnjak. Podsjetila je na siromaštvo i sveopću oskudicu u kojoj se nekad odrastalo i živjelo te izrazila zadovoljstvo i zahvalnost roditeljima i nastavnicima koji su ih tijekom odrastanja i školovanja vodili kroz život. Zahvalnost na susretu svojim nekadašnjim đacima izrazila je i učiteljica glazbenog odgoja Marija Jug, a susret je potom nastavljen uz zakusku i sjećanja na školske dane.

Na generacijski susret učenika, danas mahom u dobi od 65 godina, đaci su donijeli i fotografije iz školskih dana, a sa zanimanjem su pogledali i „Spomenar“ (isti je sačuvala i na susret donijela Josipa Korotaj rođena Mihin iz Kolarovca) koji je u to doba gotovo držao svaki učenik.

Druženje je uz pjesmu i prepričavanje dogodovština iz školskih dana potrajalo do duboku u noć, a uz izvođenje hitova iz sedamdesetih i nešto novijih glazbenog sastava „Mihael i Marinko“ se i zaplesalo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje