Povežite se s nama

Crna kronika

U Varaždinskoj županiji smanjio se broj prometnih nesreća sa smrtno stradalima

Objavljeno:

- dana

S ciljem rješavanja pitanja od interesa za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, u Županijskoj je palači održana konstituirajuća sjednica Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

Savjet broji četrnaest članova, a za predsjednika savjeta izabrani je dr.sc. Zvonimir Sabati, potpredsjednik Županijske skupštine, dok će funkciju potpredsjednika Savjeta obnašati Marijan Kostanjevac, inače načelnik Općine Vinica.

U svom obraćanju prisutnima Sabati je naglasio kako će se savjet ove godine fokusirati na realizaciju projekata koji su započeti još prošle godine, ali će se raditi i na novima.

– Glavna intencija osnivanja ovog savjeta je bila da se što više građana uključi u rad ovog tijela, i to svojim savjetima, prijedlozima i inicijativama. Cilj nam je da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti pa i vozači bili što sigurniji. U prethodnome mandatu ostvarena je jako dobra suradnja s policijom, ŽUC-om, te Hrvatskim cestama, radilo se puno na osvjetljavanju pješačkih prijelaza diljem Županije – rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati te dodao kako će se na sjednice Savjeta pozivati i predstavnici općina i gradova kako bi se čuli i problemi tih jedinica vezanih za prometnice na njihovome području.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec je naglasio kako je prošle godine iz Nacionalnog programa za sigurnost prometa na području naše Županije sufinancirano ukupno osam projekata koji su svi odobreni te su i realizirani.

– Za ovu, 2018. godinu kandidirano je ukupno dvadeset projekata, jedinice lokalne samouprave su kandidirale projekte, a mi smo dali pozitivno mišljenje te ćemo u narednih desetak dana vidjeti koji projekti su odobreni za sufinanciranje. Sigurnost prometa na cestama je zadovoljavajuća, iako je prošle godine na području Županije bilo 1247 prometnih nesreća, te je to tri posto više nego 2016. godine, najvažnije je da se broj nesreća s smrtno stradalim osobama jako smanjio – rekao je Danijel Posavec.

Napomenimo, Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije osnovan je inače kao radno savjetodavno tijelo Županijske skupštine koje razmatra opća pitanja iz područja prometa, a za potrebe Županijske skupštine priprema rješavanje pitanja od interesa za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

Crna kronika

Muškarac (58) iz Donjeg Vratna terorizirao ženu i djecu, ima i oružje, pa Odvjetništvo traži istražni zatvor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: ilustracija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv prvostupanjskog rješenja Općinskog suda u Varaždinu kojim je odbijen prijedlog državnog odvjetništva da se mjere opreza izrečene 58-godišnjaku zamijene istražnim zatvorom.

Naime, optužnicom se 58-godišnjaka iz Gornjeg Vratna tereti da je od siječnja 2015. godine pa nadalje, počinio kaznena djela nasilja u obitelji, povrede djetetovih prava i prijetnje, sve na štetu supruge i troje maloljetne djece te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sud je odbio prijedlog za zamjenu mjera opreza istražnim zatvorom i rješenjem produljio trajanje mjera opreza.

– Državno odvjetništvo smatra kako se radi o pogrešnoj odluci jer je nedvojbeno utvrđeno da je okrivljenik u više navrata kršio naložene mjere opreza zabrane približavanja i udaljenja iz doma i kako njegovo ponašanje jasno ukazuje na opasnost da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti teže kazneno djelo – ističe Državno odvjetništvo.

Nastavite čitati

Crna kronika

Prijevara na društvenoj mreži: uplatio novac prodavaču knjiga, no robu nije dobio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U ponedjeljak, 25. listopada, osobno je policiji pristupio 31-godišnjak s područja Međimurske županije, od koga je zaprimljena kaznena prijava zbog kaznenog djela prijevare.

Naime, u prvoj polovici mjeseca listopada ove godine na oglasniku „Facebook Marketplace“ naišao je na oglas u kojemu se osoba predstavila alias imenom i prodavala kolekciju knjiga.
Nakon dogovora kupnje kolekcije za novčani iznos od više stotina kuna oštećeni je prema uputi prodavatelja, putem „Air Cash“ usluge uplatio traženi novac, a dok je dostava trebala biti obavljena unutar dva radna dana, a što se nije dogodilo te je prekinuta sva daljnja komunikacija s oštećenim kada je shvatio da je prevaren.

Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna. Protiv počinitelja kaznenog djela podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

– Savjetujemo građane da pripaze prilikom kupnje putem interneta te da prije same transakcije provjere je li bilo sličnih prijevara, odnosno da na neki način dodatno provjere vjerodostojnost konkretnog prodavatelja. Također bi bilo najbolje kupovati putem verificiranih internet prodavatelja, jer prevaranti najčešće privlače kupce nižom cijenom, koja se na kraju pokaže skupljom varijantom – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje