Povežite se s nama

Međimurje

Provjeravaju li ugostitelji što kokodače, muče i raste na imanjima proizvođača?

Objavljeno:

- dana

DOMAĆA HRANA

Iako međimurski ugostitelji za kuhinje svojih restorana s puno povjerenja kupuju namirnice od domaćih proizvođača, stanje na tržištu još uvijek je daleko od idealnog.

Naime, samo pripremom dokazano zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane mogu se izbjeći negativni slučajevi trovanja hranom, upozorava dipl. ing. sanit. Andrija Lesar. Riječ je o jednom od stručnjaka iz čakovečkog Bioinstituta, koji je tijekom svojeg izlaganja na prošlotjednom Connect forumu okupljenim ugostiteljima jasno dao do znanja gdje prestaje “povjerenje” u ispravnost namirnica

Proizvođači moraju imati popis kupaca kojima su plasirali namirnice biljnoga i animalnog porijekla

– Primarne neprerađene poljoprivredne proizvode poput luka, kupusa krumpira, jabuka ili rajčica ugostitelji bi trebali kupovati isključivo od registriranih proizvođača. Nažalost, mnogi to ne čine, a takva je situacija i s animalnim proizvodima – mlijekom, sirom, vrhnjem, čvarcima… – istaknuo je Lesar. Dodao je da proizvođači hranu na tržište plasiraju zapakiranu ili nezapakiranu, često uz nepoštivanje standarda EU.

– Ugostitelj je taj koji mora dokazati odakle je pristigla hrana koju drži u hladnjaku ili pripremljenu poslužuje na stolu ispred gostiju. To je nemoguće ako nije poznata sljedljivost proizvoda. U praksi nas vlasnici restorana često pitaju koji im zdravstveni nalaz trebaju donijeti proizvođači prehrambenih proizvoda. Njihova dilema je razumljiva, jer se hranom prenosi niz virusa, bakterija i parazita. No, svejedno je koji će im predočiti ako je mikrobiološka analiza napravljena za dvije ili pak četiri bakterije – pojasnio je Lesar, naglasivši da je ključno međusobno povjerenje. Pritom je predložio ugostiteljima da osobno na farmama i poljima kontroliraju što njihovi dobavljači uzgajaju.

Više kontrola

– To je jedan od provjerenih načina koji smanjuje rizike. Za razliku od Hrvatske, u zemljama Europske unije je uobičajena stvar da ugostitelji na svojim internetskim stranicama putem multimedijske prezentacije predstavljaju svojim stalnim i potencijalnim gostima uzgajivača i njegova polja – rekao je voditelj Službe za sanitaciju i sustave kvalitete Bioinstituta.

Dok međimurski ugostitelji moraju znati od koga i kakve namirnice kupuju, proizvođači moraju imati ažuriran popis svih kupaca kojima su je plasirali.
– Pokušajte zamisliti slučaj kada poljoprivrednik svoj poriluk tretiran pesticidima ubire i stavlja na tržište prije isteka karence. Njegova je obaveza da proizvod žurno povuče od svih kojima je distribuiran i u tome mu može pomoći jedino sustav samokontrole – naglasio je Lesar tijekom Connect foruma, koji je organizirala Regionalna razvojna agencija Međimurje.

Bio je to jedan od važnijih susreta odrađenih u ovoj godini, organiziranih s ciljem da lokalne vlasti pomognu domaćim proizvođačima da se povežu s ugostiteljskim sektorom. I održan je u srijedu, istog dana kad je ministar Tomislav Tolušić obilazio farme peradi u Međimurskoj županiji.

Od salmoneloza je lani oboljelo čak 66-ero Međimuraca, a ove godine u 10 mjeseci njih svega 37-ero

– Posjećujem domaće proizvođače piletine da se osobno uvjerim da rade po propisima i da je njihovo meso zdravstveno ispravno. Sva hrana koju kupujemo, bilo domaća ili uvozna, mora biti sigurna i zato nećemo posustati s kontrolama hrane u cijelom lancu opskrbe – najavio je Tolušić, dodavši da daje podršku lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, jer su oni najbliži potrošačima i mogu osigurati svježiju i kvalitetniju hranu od one iz drugih zemalja.

No, neovisno o tome odakle ona stiže, treba znati da je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od siječnja do kraja listopada 2016. godine evidentirao svega dva slučaja trovanja hranom. Također, u spomenutom razdoblju salmoneloze su se javile u gotovo dvostruko manjoj pojavnosti (37-ero oboljelih) nego prošle godine, kad je bilo 66-ero oboljelih.

Gurmani uvijek traže kvalitetu

U drugom dijelu Foruma poljoprivredni proizvođači i ugostitelji imali su priliku predstaviti se uzvanicima. Lepi Dečki Brewery predstavili su svoju craft pivovaru, OPG Pavlic – SoS bazga promoviralo je sokove od bazge, Pčelarstvo Trupković predstavilo se s medom i ostalim pčelarskim proizvodima, OPG Preložnjak s prerađevinama od čili papričice te OPG Jambrović s tradicionalnim međimurskim krumpirom. Nakon predstavljanja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici restorana Restoran Mala Hiža, Shamper bistro & winery i MUNDOAKA “Food with Heart and Soul” Čakovec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šardi i Zadravec. – Svoje poslovanje Međimurska hiža temelji na raznovrsnim autohtonim ali i lovačkim jelima. Svi naši dobavljači povrća, bučinog ulja, mesa od divljači, vina… su iz Međimurja i nastojimo u suradnji s njima poboljšati nivo ponude koju pružamo našoj klijenteli – naglasio je voditelj Nenad Blažeka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje