Povežite se s nama

Međimurje

Provjeravaju li ugostitelji što kokodače, muče i raste na imanjima proizvođača?

Objavljeno:

- dana

DOMAĆA HRANA

Iako međimurski ugostitelji za kuhinje svojih restorana s puno povjerenja kupuju namirnice od domaćih proizvođača, stanje na tržištu još uvijek je daleko od idealnog.

Naime, samo pripremom dokazano zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane mogu se izbjeći negativni slučajevi trovanja hranom, upozorava dipl. ing. sanit. Andrija Lesar. Riječ je o jednom od stručnjaka iz čakovečkog Bioinstituta, koji je tijekom svojeg izlaganja na prošlotjednom Connect forumu okupljenim ugostiteljima jasno dao do znanja gdje prestaje “povjerenje” u ispravnost namirnica

Proizvođači moraju imati popis kupaca kojima su plasirali namirnice biljnoga i animalnog porijekla

– Primarne neprerađene poljoprivredne proizvode poput luka, kupusa krumpira, jabuka ili rajčica ugostitelji bi trebali kupovati isključivo od registriranih proizvođača. Nažalost, mnogi to ne čine, a takva je situacija i s animalnim proizvodima – mlijekom, sirom, vrhnjem, čvarcima… – istaknuo je Lesar. Dodao je da proizvođači hranu na tržište plasiraju zapakiranu ili nezapakiranu, često uz nepoštivanje standarda EU.

– Ugostitelj je taj koji mora dokazati odakle je pristigla hrana koju drži u hladnjaku ili pripremljenu poslužuje na stolu ispred gostiju. To je nemoguće ako nije poznata sljedljivost proizvoda. U praksi nas vlasnici restorana često pitaju koji im zdravstveni nalaz trebaju donijeti proizvođači prehrambenih proizvoda. Njihova dilema je razumljiva, jer se hranom prenosi niz virusa, bakterija i parazita. No, svejedno je koji će im predočiti ako je mikrobiološka analiza napravljena za dvije ili pak četiri bakterije – pojasnio je Lesar, naglasivši da je ključno međusobno povjerenje. Pritom je predložio ugostiteljima da osobno na farmama i poljima kontroliraju što njihovi dobavljači uzgajaju.

Više kontrola

– To je jedan od provjerenih načina koji smanjuje rizike. Za razliku od Hrvatske, u zemljama Europske unije je uobičajena stvar da ugostitelji na svojim internetskim stranicama putem multimedijske prezentacije predstavljaju svojim stalnim i potencijalnim gostima uzgajivača i njegova polja – rekao je voditelj Službe za sanitaciju i sustave kvalitete Bioinstituta.

Dok međimurski ugostitelji moraju znati od koga i kakve namirnice kupuju, proizvođači moraju imati ažuriran popis svih kupaca kojima su je plasirali.
– Pokušajte zamisliti slučaj kada poljoprivrednik svoj poriluk tretiran pesticidima ubire i stavlja na tržište prije isteka karence. Njegova je obaveza da proizvod žurno povuče od svih kojima je distribuiran i u tome mu može pomoći jedino sustav samokontrole – naglasio je Lesar tijekom Connect foruma, koji je organizirala Regionalna razvojna agencija Međimurje.

Bio je to jedan od važnijih susreta odrađenih u ovoj godini, organiziranih s ciljem da lokalne vlasti pomognu domaćim proizvođačima da se povežu s ugostiteljskim sektorom. I održan je u srijedu, istog dana kad je ministar Tomislav Tolušić obilazio farme peradi u Međimurskoj županiji.

Od salmoneloza je lani oboljelo čak 66-ero Međimuraca, a ove godine u 10 mjeseci njih svega 37-ero

– Posjećujem domaće proizvođače piletine da se osobno uvjerim da rade po propisima i da je njihovo meso zdravstveno ispravno. Sva hrana koju kupujemo, bilo domaća ili uvozna, mora biti sigurna i zato nećemo posustati s kontrolama hrane u cijelom lancu opskrbe – najavio je Tolušić, dodavši da daje podršku lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, jer su oni najbliži potrošačima i mogu osigurati svježiju i kvalitetniju hranu od one iz drugih zemalja.

No, neovisno o tome odakle ona stiže, treba znati da je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od siječnja do kraja listopada 2016. godine evidentirao svega dva slučaja trovanja hranom. Također, u spomenutom razdoblju salmoneloze su se javile u gotovo dvostruko manjoj pojavnosti (37-ero oboljelih) nego prošle godine, kad je bilo 66-ero oboljelih.

Gurmani uvijek traže kvalitetu

U drugom dijelu Foruma poljoprivredni proizvođači i ugostitelji imali su priliku predstaviti se uzvanicima. Lepi Dečki Brewery predstavili su svoju craft pivovaru, OPG Pavlic – SoS bazga promoviralo je sokove od bazge, Pčelarstvo Trupković predstavilo se s medom i ostalim pčelarskim proizvodima, OPG Preložnjak s prerađevinama od čili papričice te OPG Jambrović s tradicionalnim međimurskim krumpirom. Nakon predstavljanja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici restorana Restoran Mala Hiža, Shamper bistro & winery i MUNDOAKA “Food with Heart and Soul” Čakovec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šardi i Zadravec. – Svoje poslovanje Međimurska hiža temelji na raznovrsnim autohtonim ali i lovačkim jelima. Svi naši dobavljači povrća, bučinog ulja, mesa od divljači, vina… su iz Međimurja i nastojimo u suradnji s njima poboljšati nivo ponude koju pružamo našoj klijenteli – naglasio je voditelj Nenad Blažeka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Korona u Međimurju: brojke u odnosu na prošlu subotu manje za 20%

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 166 uzoraka, od čega je evidentirano 36 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 21,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 4 slučajeva.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 432.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 56 845 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 78 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U Međimurju se nastavlja poboljšanje epidemiološke situacije. U odnosu na prošlu subotu 7-dnevna i 14-dnevna incidencija je 20% manja, broj aktivnih slučajeva je s 567 pao na 432, dok je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja u trendu pada te s današnjim danom iznosi 22%.

Tijekom dana se nastavljanja cijepljenje građana Međimurske županije. Masovno cijepljenje na punktovima organizira se 20. put, a podaci o broju cijepljenih osoba biti će poznati sutra.

Tijekom ovoga tjedna cijepljeno je više od 4 500 osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Odbije li nositi masku, učenik neće pristupiti ispitima državne mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:


Bliži se 1. lipnja, datum početka prvog ispita državne mature, stoga je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa.

Obavezan razmak

U uputi, među ostalim, stoji da na ispite državne mature ne smiju doći pristupnici, djelatnici škole i druge osobe ako su pozitivni na COVID-19 s izrečenom mjerom izolacije, i ako pokazuju znakove bolesti koji mogu upućivati na oboljenje od tog virusa, poput kašlja, poteškoća u disanju, povišene tjelesne temperature i sl.

Za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije, uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrdit će se putem posebnih epidemioloških preporuka, a radi dogovora oko tih posebnih uvjeta, učenici se trebaju žurno javiti matičnoj školi, a ostali kandidati Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije, uključujući i sanitarne prostorije, prije svakoga ispita te na kraju svakoga radnog dana temeljito će se oprati i dezinficirati u okviru rutinskoga uobičajenog čišćenja, a neposredno prije dolaska na ispit, prostorije će se provjetriti. Učenike i ostale korisnike koji budu pisali ispit državne mature moli se da ponesu svoj pribor koji im je potreban za ispit te da kod kuće izmjere tjelesnu temperaturu i ponesu zaštitnu masku.

Održavanje ispita izgledat će ovako: pisani ispit provodit će se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata, i ako je moguće s otvorenim prozorima, pristupnike će na stolu dočekati ispitni materijal, a u učionicu će ulaziti jedan po jedan i biti razmješteni na najmanje metar i pol do dva metra udaljenosti. Dopušteni predmeti koje smiju imati na stolu su osobna iskaznica, pribor za pisanje, vlastita kemijska olovka, bočica s vodom i ispitni materijali.

Pritom su sve prisutne osobe obvezne nositi masku koja cijelo vrijeme pokriva nos i usta, a pristupnik koji odbije nositi masku, a za to nema potvrdu liječnika, ne može polagati ispite državne mature.

Ako se dogodi da veći broj zaposlenika jedne ustanove završi u izolaciji ili samoizolaciji, tada će stožeri civilne zaštite u koordinaciji s osnivačima preraspodijeliti zaposlenike iz drugih ustanova kako bi se ispiti uspješno proveli.

Nadalje, preporučuje se da pristupnici s teškoćama u razvoju i težim zdravstvenim smetnjama ispite državne mature pišu u svom domu. Tijekom polaganja ispita kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nosit će kirurške maske te dezinficijense za ruke, a dobro bi bilo i nositi zaštitne rukavice.

– Kada je to moguće, dežurni nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra. Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici prije ulaska u kuću stavljaju jednokratne nazuvke na cipele i nose kirurške maske kao i pristupnik ako im zdravstveno stanje to dopušta. Pritom se postupa sukladno možebitnim specifičnim preporukama liječnika specijalista koji skrbi za osnovnu bolest pristupnika – jasno piše u uputama HZJZ-a.

Dodajmo da se ispiti pišu u vremenu od pet tjedana, s time da su zadnji ispiti na redu 30. lipnja. Prvi rezultati bit će objavljeni 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!