Povežite se s nama

Međimurje

Provjeravaju li ugostitelji što kokodače, muče i raste na imanjima proizvođača?

Objavljeno:

- dana

DOMAĆA HRANA

Iako međimurski ugostitelji za kuhinje svojih restorana s puno povjerenja kupuju namirnice od domaćih proizvođača, stanje na tržištu još uvijek je daleko od idealnog.

Naime, samo pripremom dokazano zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane mogu se izbjeći negativni slučajevi trovanja hranom, upozorava dipl. ing. sanit. Andrija Lesar. Riječ je o jednom od stručnjaka iz čakovečkog Bioinstituta, koji je tijekom svojeg izlaganja na prošlotjednom Connect forumu okupljenim ugostiteljima jasno dao do znanja gdje prestaje “povjerenje” u ispravnost namirnica

Proizvođači moraju imati popis kupaca kojima su plasirali namirnice biljnoga i animalnog porijekla

– Primarne neprerađene poljoprivredne proizvode poput luka, kupusa krumpira, jabuka ili rajčica ugostitelji bi trebali kupovati isključivo od registriranih proizvođača. Nažalost, mnogi to ne čine, a takva je situacija i s animalnim proizvodima – mlijekom, sirom, vrhnjem, čvarcima… – istaknuo je Lesar. Dodao je da proizvođači hranu na tržište plasiraju zapakiranu ili nezapakiranu, često uz nepoštivanje standarda EU.

– Ugostitelj je taj koji mora dokazati odakle je pristigla hrana koju drži u hladnjaku ili pripremljenu poslužuje na stolu ispred gostiju. To je nemoguće ako nije poznata sljedljivost proizvoda. U praksi nas vlasnici restorana često pitaju koji im zdravstveni nalaz trebaju donijeti proizvođači prehrambenih proizvoda. Njihova dilema je razumljiva, jer se hranom prenosi niz virusa, bakterija i parazita. No, svejedno je koji će im predočiti ako je mikrobiološka analiza napravljena za dvije ili pak četiri bakterije – pojasnio je Lesar, naglasivši da je ključno međusobno povjerenje. Pritom je predložio ugostiteljima da osobno na farmama i poljima kontroliraju što njihovi dobavljači uzgajaju.

Više kontrola

– To je jedan od provjerenih načina koji smanjuje rizike. Za razliku od Hrvatske, u zemljama Europske unije je uobičajena stvar da ugostitelji na svojim internetskim stranicama putem multimedijske prezentacije predstavljaju svojim stalnim i potencijalnim gostima uzgajivača i njegova polja – rekao je voditelj Službe za sanitaciju i sustave kvalitete Bioinstituta.

Dok međimurski ugostitelji moraju znati od koga i kakve namirnice kupuju, proizvođači moraju imati ažuriran popis svih kupaca kojima su je plasirali.
– Pokušajte zamisliti slučaj kada poljoprivrednik svoj poriluk tretiran pesticidima ubire i stavlja na tržište prije isteka karence. Njegova je obaveza da proizvod žurno povuče od svih kojima je distribuiran i u tome mu može pomoći jedino sustav samokontrole – naglasio je Lesar tijekom Connect foruma, koji je organizirala Regionalna razvojna agencija Međimurje.

Bio je to jedan od važnijih susreta odrađenih u ovoj godini, organiziranih s ciljem da lokalne vlasti pomognu domaćim proizvođačima da se povežu s ugostiteljskim sektorom. I održan je u srijedu, istog dana kad je ministar Tomislav Tolušić obilazio farme peradi u Međimurskoj županiji.

Od salmoneloza je lani oboljelo čak 66-ero Međimuraca, a ove godine u 10 mjeseci njih svega 37-ero

– Posjećujem domaće proizvođače piletine da se osobno uvjerim da rade po propisima i da je njihovo meso zdravstveno ispravno. Sva hrana koju kupujemo, bilo domaća ili uvozna, mora biti sigurna i zato nećemo posustati s kontrolama hrane u cijelom lancu opskrbe – najavio je Tolušić, dodavši da daje podršku lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, jer su oni najbliži potrošačima i mogu osigurati svježiju i kvalitetniju hranu od one iz drugih zemalja.

No, neovisno o tome odakle ona stiže, treba znati da je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od siječnja do kraja listopada 2016. godine evidentirao svega dva slučaja trovanja hranom. Također, u spomenutom razdoblju salmoneloze su se javile u gotovo dvostruko manjoj pojavnosti (37-ero oboljelih) nego prošle godine, kad je bilo 66-ero oboljelih.

Gurmani uvijek traže kvalitetu

U drugom dijelu Foruma poljoprivredni proizvođači i ugostitelji imali su priliku predstaviti se uzvanicima. Lepi Dečki Brewery predstavili su svoju craft pivovaru, OPG Pavlic – SoS bazga promoviralo je sokove od bazge, Pčelarstvo Trupković predstavilo se s medom i ostalim pčelarskim proizvodima, OPG Preložnjak s prerađevinama od čili papričice te OPG Jambrović s tradicionalnim međimurskim krumpirom. Nakon predstavljanja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici restorana Restoran Mala Hiža, Shamper bistro & winery i MUNDOAKA “Food with Heart and Soul” Čakovec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šardi i Zadravec. – Svoje poslovanje Međimurska hiža temelji na raznovrsnim autohtonim ali i lovačkim jelima. Svi naši dobavljači povrća, bučinog ulja, mesa od divljači, vina… su iz Međimurja i nastojimo u suradnji s njima poboljšati nivo ponude koju pružamo našoj klijenteli – naglasio je voditelj Nenad Blažeka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Prirodna nepogoda: suša na sjeveru Hrvatske uzrokovala štetu u ratarstvu i povrtlarstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zbog visokih temperatura i izostanka potrebnih količina padavina tijekom lipnja i srpnja, zbog čega su na ratarskim i povrtlarskim kulturama nastale štete, u srijedu, 22. rujna, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode suše u Međimurskoj županiji.

Prirodna nepogoda proglašena je za više jedinica lokalne samouprave, također i za područje Grada Čakovca.

– Pozivamo poljoprivredne proizvođače s područja Grada Čakovca da prijave štetu – ističu iz Grada Čakovca.

Šteta se prijavljuje na obrascu objavljenom na web stranici grada, a ispunjeni obrazac dostavlja se na adresu [email protected] ili osobnom dostavom u Grad Čakovec, soba 205. Rok za dostavu prijave je ponedjeljak, 4. listopada.

Nastavite čitati

Međimurje

Veselo u PO Maslačak: predstava “Ogledalce” za doček jeseni

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stigla je kalendarska jesen, godišnje doba najbogatije plodovima njiva, šuma, voćnjaka i povrtnjaka.

Ljudi i životinje spremaju se za hladnu zimu i pune svoje smočnice i podrume, brloge i duplje. Što se dogodilo tijekom te pripreme šumskim životinjama kada su u šumi pronašle ogledalo, uprizorile se u dramatizaciji slikovnice “Ogledalce” Grigora Viteza odgojiteljice Područnog odjela Maslačak Dječjeg vrtića Cvrčak u Čakovcu.

– Povodom prvog dana jeseni za djecu su pripremile predstavu, djeca su sama izrađivala jesenske ukrase za glave te u suradnji s roditeljima organizirale čašćenje voćem. Glumice odgojiteljice su na kraju predstave zaslužile ogroman pljesak malih ručica. To im je bila najdraža nagrada za njihov trud. Sunčano vrijeme je bilo idealno za nastavak druženja uz ples na vrtićkom igralištu – objašnjavaju iz Vrtića.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje