Povežite se s nama

Međimurje

Provjeravaju li ugostitelji što kokodače, muče i raste na imanjima proizvođača?

Objavljeno:

- dana

DOMAĆA HRANA

Iako međimurski ugostitelji za kuhinje svojih restorana s puno povjerenja kupuju namirnice od domaćih proizvođača, stanje na tržištu još uvijek je daleko od idealnog.

Naime, samo pripremom dokazano zdravstveno ispravne i kvalitetne hrane mogu se izbjeći negativni slučajevi trovanja hranom, upozorava dipl. ing. sanit. Andrija Lesar. Riječ je o jednom od stručnjaka iz čakovečkog Bioinstituta, koji je tijekom svojeg izlaganja na prošlotjednom Connect forumu okupljenim ugostiteljima jasno dao do znanja gdje prestaje “povjerenje” u ispravnost namirnica

Proizvođači moraju imati popis kupaca kojima su plasirali namirnice biljnoga i animalnog porijekla

– Primarne neprerađene poljoprivredne proizvode poput luka, kupusa krumpira, jabuka ili rajčica ugostitelji bi trebali kupovati isključivo od registriranih proizvođača. Nažalost, mnogi to ne čine, a takva je situacija i s animalnim proizvodima – mlijekom, sirom, vrhnjem, čvarcima… – istaknuo je Lesar. Dodao je da proizvođači hranu na tržište plasiraju zapakiranu ili nezapakiranu, često uz nepoštivanje standarda EU.

– Ugostitelj je taj koji mora dokazati odakle je pristigla hrana koju drži u hladnjaku ili pripremljenu poslužuje na stolu ispred gostiju. To je nemoguće ako nije poznata sljedljivost proizvoda. U praksi nas vlasnici restorana često pitaju koji im zdravstveni nalaz trebaju donijeti proizvođači prehrambenih proizvoda. Njihova dilema je razumljiva, jer se hranom prenosi niz virusa, bakterija i parazita. No, svejedno je koji će im predočiti ako je mikrobiološka analiza napravljena za dvije ili pak četiri bakterije – pojasnio je Lesar, naglasivši da je ključno međusobno povjerenje. Pritom je predložio ugostiteljima da osobno na farmama i poljima kontroliraju što njihovi dobavljači uzgajaju.

Više kontrola

– To je jedan od provjerenih načina koji smanjuje rizike. Za razliku od Hrvatske, u zemljama Europske unije je uobičajena stvar da ugostitelji na svojim internetskim stranicama putem multimedijske prezentacije predstavljaju svojim stalnim i potencijalnim gostima uzgajivača i njegova polja – rekao je voditelj Službe za sanitaciju i sustave kvalitete Bioinstituta.

Dok međimurski ugostitelji moraju znati od koga i kakve namirnice kupuju, proizvođači moraju imati ažuriran popis svih kupaca kojima su je plasirali.
– Pokušajte zamisliti slučaj kada poljoprivrednik svoj poriluk tretiran pesticidima ubire i stavlja na tržište prije isteka karence. Njegova je obaveza da proizvod žurno povuče od svih kojima je distribuiran i u tome mu može pomoći jedino sustav samokontrole – naglasio je Lesar tijekom Connect foruma, koji je organizirala Regionalna razvojna agencija Međimurje.

Bio je to jedan od važnijih susreta odrađenih u ovoj godini, organiziranih s ciljem da lokalne vlasti pomognu domaćim proizvođačima da se povežu s ugostiteljskim sektorom. I održan je u srijedu, istog dana kad je ministar Tomislav Tolušić obilazio farme peradi u Međimurskoj županiji.

Od salmoneloza je lani oboljelo čak 66-ero Međimuraca, a ove godine u 10 mjeseci njih svega 37-ero

– Posjećujem domaće proizvođače piletine da se osobno uvjerim da rade po propisima i da je njihovo meso zdravstveno ispravno. Sva hrana koju kupujemo, bilo domaća ili uvozna, mora biti sigurna i zato nećemo posustati s kontrolama hrane u cijelom lancu opskrbe – najavio je Tolušić, dodavši da daje podršku lokalnim proizvođačima i poljoprivrednicima, jer su oni najbliži potrošačima i mogu osigurati svježiju i kvalitetniju hranu od one iz drugih zemalja.

No, neovisno o tome odakle ona stiže, treba znati da je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije od siječnja do kraja listopada 2016. godine evidentirao svega dva slučaja trovanja hranom. Također, u spomenutom razdoblju salmoneloze su se javile u gotovo dvostruko manjoj pojavnosti (37-ero oboljelih) nego prošle godine, kad je bilo 66-ero oboljelih.

Gurmani uvijek traže kvalitetu

U drugom dijelu Foruma poljoprivredni proizvođači i ugostitelji imali su priliku predstaviti se uzvanicima. Lepi Dečki Brewery predstavili su svoju craft pivovaru, OPG Pavlic – SoS bazga promoviralo je sokove od bazge, Pčelarstvo Trupković predstavilo se s medom i ostalim pčelarskim proizvodima, OPG Preložnjak s prerađevinama od čili papričice te OPG Jambrović s tradicionalnim međimurskim krumpirom. Nakon predstavljanja uslijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali predstavnici restorana Restoran Mala Hiža, Shamper bistro & winery i MUNDOAKA “Food with Heart and Soul” Čakovec te obiteljska poljoprivredna gospodarstva Šardi i Zadravec. – Svoje poslovanje Međimurska hiža temelji na raznovrsnim autohtonim ali i lovačkim jelima. Svi naši dobavljači povrća, bučinog ulja, mesa od divljači, vina… su iz Međimurja i nastojimo u suradnji s njima poboljšati nivo ponude koju pružamo našoj klijenteli – naglasio je voditelj Nenad Blažeka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati