Povežite se s nama

Život i društvo

Prva ovogodišnja varaždinska beba je Elenora Kokot iz Majerja

Varaždinska županija

Objavljeno:

- dana

Jutros, na prvi dan 2021. godine, u 07:37 sati u varaždinskoj je Općoj bolnici rođeno prvo ovogodišnje dijete – mala Elenora Kokot iz Majerja.

Beba i majka Lana su dobro, a običaj darivanja prvog djeteta od strane Varaždinske županije ni ove godine nije prekinut.

Iako se zbog epidemioloških mjera nije moglo posjetiti rodilište, saborska zastupnica Natalija Martinčević te zamjenik župana Robert Vugrin predali su u pratnji ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića pročelnici Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin dr. Ivani Risek prigodne darove za malenu Elenoru. Osim plišanog medvjedića kao uspomenu, malena Elenora dobila je i poklon bon u DM-u te prekrasan body i jastučić s motivima našeg poznatog slikara Ivana Rabuzina, slika “Svečanost cvijeća”. Jastučić je inače punjen heljdinim ljuskicama koje su jako zdrave i koje sprječavaju znojenje malih glavica beba.

– Iako zbog epidemioloških mjera nismo mogli posjetiti rodilište, ipak smo održali tradiciju i darivali prvu bebu. Čestitke roditeljima, želimo im svima skupa puno zdravlja, radosti i sreće. Na početku godine, nema ljepšega nego radosno krenuti u Novu godinu, a rođenje djeteta je svakako radosni događaj. Koliko nam je poznato, u naše rodilište dolaze rađati i majke iz drugih županija, a to govori u prilog kvaliteti rada ove službe, ali i cijele bolnice. Koristim priliku da svim liječnicama, liječnicima te medicinskim sestrama iz Službe za ginekologiju i opstetriciju zaželim svako dobro u ovoj godini – rekla je Martinčević.

Dr. Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin je naglasila kako je prošle godine u varaždinskom rodilištu rođeno ukupno 1332 djece.

– Nažalost, u skladu s demografskim stanjem u cijeloj Hrvatskoj, trenutna se situacija odražava i na naše rodilište, tako da smo u prošloj godini imali stotinjak manje porođene djece nego 2019. godine. No, moram naglasiti kako u naše rodilište dolaze rodilje iz drugih krajeva Hrvatske, iz Međimurske županije, Koprivničko-križevačka, pa i Osječko-baranjske te Brodsko-posavske što je priznanje našem dobrom radu te kvaliteti i dobroj organiziranosti cijele službe – zaključila je dr. Risek.

Spomenimo kako je neposredno prije same ponoći, rođeno dijete čija majka dolazi iz Siska.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati