FOTOIvan Agnezović
GibiGib

Varaždinci će od 1. svibnja početi odvajati smeće po novome modelu. Taj će datum biti početak dvomjesečnoga probnog roka, do potpunog uvođenja novog režima, kojim će se provoditi Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Do 1. studenoga se sistem mora u potpunosti uhodati ako Grad želi izbjeći plaćanje skupih penala.

Ali, iako ih za tri mjeseca čeka novi režim odvajanja otpada, Varaždinci o detaljima novosti koja ih očekuje ne znaju gotovo ništa. Informacije koje su dosad dobili su općenite i iz njih se ne mogu iščitati konkretni podaci.

Na nedostatak informacija upozorili su i vijećnici na sjednici Gradskog vijeća prije dva tjedna. – Ako mi ne znamo detalje i ne možemo se snaći s malo informacija kojima raspolažemo, kako li se tek snalaze građani? – pitao se za govornicom u Gradskoj vijećnici Vjeran Strahonja, nezavisni vijećnik iz Kluba HDZ-a.

On smatra da građani, rekao je, uopće nemaju ideju koliko će ih stajati novi režim skupljanja smeća, kako će i tko će provjeravati jesu li uzorni skupljači otpada, a ako jesu, hoće li od toga imati neke koristi… Pitanja je mnogo, odgovora dosad malo.

Jeftinije ili skuplje?

Ono što građane, između ostaloga, najviše zanima je hoće li usluga biti skuplja, kako se čini, ili jeftinija, čemu se nadaju?

Nije da odgovora nema zato što ih netko ne želi dati, nego zato što ni u Čistoći, koja će obavljati uslugu prikupljanja otpada, još ni sami ne znaju koliki će biti računi građana za odvoz smeća. Jedino se zna da će morati biti nešto skuplji.

– Cijena će se sastojati od četiri dijela: za minimalnu uslugu, kojom osiguravamo funkcioniranje sustava, varijabilni dio, koji će zavisiti o broju odvoza, ugovorne kazne i takozvanog dodatka na izgradnju– pojašnjava Robert Briški iz Čistoće. Nadopunjuje ga direktor Čistoće Davor Skroza.

– Treba reći da se cijena nije mijenjala od 1997. godine, kad je litra benzina bila 2,5 kune, a danas je 9,2. Moramo poskupjeti – zaključuje.

Građani će od 1. svibnja smeće sakupljati i odvajati prema novom režimu. Na raspolaganju će imati ukupno sedam posuda ili vreća. To su dvije više nego dosad, jer se uvode vreća za metal i kanta za biootpad. Vreća za plastiku će biti zamijenjena kantom sa žutim poklopcem.

Ipak, jedan dio cijene će zavisiti od individualnog izbora građana: iako Čistoća mora minimalno dva puta mjesečno odvesti komunalni otpad, obveza korisnika je staviti kantu za odvoz jednom u 90 dana, a plaća se prema broju odvoza.

Dosad se plaćalo 28,50 kuna za skupljanje, a 24 kune za zbrinjavanje smeća plus PDV. Cijena je bila jednaka bez obzira na broj odvoza, imali mi smeća ili ne. Sad će to, prema procjeni, iznositi šest kuna po odvozu – ukupan volumen svih posuda je pet milijuna litara, što je za dva odvoza mjesečno pet lipa po litri, pa bi odvoz smeća iz kante od 120 litara stajao 6 kuna – međutim, drugi trošak će „otići gore“, pa će na kraju sve biti, kako vele, “tu negdje”.

Cijena odvoza smeća se, kaže Davor Skroza, nije mijenjala od 1997. godine, kad je litra benzina bila 2,5 kune, a danas je 9,2. U Čistoći pretpostavljaju da će biti 2000 tona biootpada i još se uvijek ne zna gdje će se odlagati.

Cijena bi, kažu naši sugovornici, mogla biti puno manja kada bi država ispunjavala svoje obveze, odnosno kada bi Fond platio Čistoći prikupljanje reciklabilnog otpada. – Država ne radi svoj posao, totalno je zakazala, a to povećava cijenu – kaže Robert Briški.

Biootpad babaroga

Najskuplja stavka na budućim računima će biti odvoz biootpada, za koji će građani dobiti nove kante, sa smeđim poklopcem. Budući da se ne zna cijena, konačan trošak se ne može izračunati, ali bit će između 20 i 30 kuna po računu. Međutim, i o toj će usluzi dio korisnika odlučivati osobno: mogu sami kompostirati i izbjeći trošak. Stanari stambenih zgrada, na njihovu žalost, nemaju tu opciju.

Upravo se oko biootpada podiglo najviše prašine. – Svi sad pričaju o biootpadu, a kad kažemo „halo, ljudi, sad ćemo vam podijeliti kante i to će vas stajati 20-tak kuna po računu više“, tek tad ćemo vidjeti tko će uopće htjeti odlagati biootpad u našu kantu. Vjerojatno nitko, osim stanara stambenih zgrada, koji nemaju drugog izbora – oštar je Davor Skroza.
U Čistoći pretpostavljaju da će biti 2000 tona biootpada i još se uvijek ne zna gdje će se odlagati, s obzirom na to da se tek treba raspisati natječaj, odabrati najbolja ponuda i sklopiti ugovor za kompostiranje. Postoji i opcija mobilne jedinice za kompostiranje, ali i da Grad izgradi kompostanu.

Na upit Regionalnog tjednika namjerava li Grad izgraditi kompostanu, nismo dobili konkretan odgovor: – Sukladno Planu gospodarenja otpadom i dosadašnjim izjavama dužnosnika Grada Varaždina, kao što je već poznato, postoje predložena rješenja vezana uz odlaganje odnosno zbrinjavanje komposta na području Grada Varaždina, a to su ili izgradnja kompostane na Motičnjaku ili nabava mobilne kompostane. O daljnjim postupcima i informacijama Grad će kontinuirano obavještavati javnost – napisali su iz Grada.

Nedostaju brojke

Građani su se oslonili na priče o fer odnosu prema odgovornim ugovornim partnerima i očekivali naplatu prema masi, dakle, prema točnom broju kilograma smeća koje napravimo, ali to, izgleda nije ni razmatrano kao opcija. Ili?

– Neće se naplaćivati po masi. Zašto? Kao prvo, nemamo potrebnu infrastrukturu, odnosno prilagođene kamione za takvo što. Drugo, zakonodavac nam je dao izbor, i treće, više stoji dolazak našega kamiona nego što bi se moglo uštedjeti takvim obračunom – uvjerava Davor Skroza da je takva odluka na korist građana.

Također vjeruje da “naš mentalitet nije na nivou kojim bi se smeće naplaćivalo po masi jer bi takav sistem bio dobar izgovor da se neodgovorni smeća rješavaju u šumi”. – Nismo mi na tom civilizacijskom nivou – ocijenio je Davor Skroza.

Iako je način izračuna poznat, da bi se uopće imalo što izračunati, trebaju brojke. A njih u Čistoći još nemaju. – Svaka općina će na temelju dogovora s mještanima odrediti broj odvoza. Manje odvoza, manje novaca. Da bismo dobili jediničnu cijenu, moramo znati ukupan broj odvoza na području 14 jedinica lokalne samouprave – objašnjava Davor Skroza.

Prijedlog točnog cjenika Čistoća mora izračunati do kraja ovog mjeseca, kada cjenik treba dati na potvrdu Gradu.

Kazne

Uz cijenu, građane najviše zanima i sistem kažnjavanja za neposlušne. – Nema jedinstvene kazne, ona je pojedinačna, na temelju stvarnih troškova koje smo napravili dok smo utvrđivali propust i rješavali ga – govori Davor Skroza.

Stanari zgrada će, dakle, – zahvaljujući biootpadu – plaćati skuplje račune od vlasnika kuća s vrtom, koji imaju mogućnost kompostiranja. Ali to nije sve zbog čega će oni u zgradama biti ljuti na Čistoću. Jer, komunalac je naumio da stanari brinu i o spremnicima smeća svoje stambene zgrade. Konkretno, da ih sami guraju iz zgrade i brinu o tome da ih nitko ne dira do dolaska kamiona Čistoće. Vijećnik Strahonja smatra da to nikako ne bi trebao biti posao stanara.

– Čini se da nam se planiraju nametnuti obveze koje nam ne pripadaju. Da uvedemo dežurstva čuvanja smeća? Straže? Ne moramo smišljati domare da bismo Čistoći olakšali posao. To su njihove posude, pa neka i brinu o njima – decidiran je Vjeran Strahonja, koji smatra da je sustav previše prilagođen davatelju usluga.

Na pitanja stanara zgrada Davor Skroza odgovara. – Mi ne želimo ulaziti u prostorije s kantama pa da budemo optuženi kako smo ispraznili i naplatili polupraznu posudu.
Vjeran Strahonja je na sjednici Gradskog vijeća upozorio da će odvoz komunalnog otpada jednom u dva tjedna dovesti do toga da će se šupe i balkoni, kako veli, pretvoriti u smrdljiva odlagališta. Kad se zna da u komunalni otpad spadaju, na primjer, pelene ili higijenski ulošci, vjeruje se da je strah opravdan.

Vijećnik također smatra da bi građani trebali imati uvid u cijeli lanac kako bi znali način na koji se formira cijena. Davor Skroza i Robert Briški na to odgovaraju pitanjem: – Je li nam itko ikad iz Termoplina objasnio kako formira cijenu?

Vrijeme leti

Upućeni ili ne, u miru s Čistoćom ili u prijeporu, građani će od 1. svibnja smeće prikupljati i odvajati prema novom režimu. Na raspolaganju će imati ukupno osam posuda ili vreća. To su dvije više nego dosad, jer se uvode vreća za metal i kanta za biootpad. Vreća za plastiku će biti zamijenjena kantom sa žutim poklopcem.

U Čistoći su uvjereni da će biti spremni započeti probni režim zacrtanog 1. svibnja. Dotad im preostaje s Gradom i svih 14 partnera (JLS-a) utvrditi broj odvoza, izračunati koja bi cijena bila ekonomski isplativa, potvrditi cjenik… Završen je natječaj za kante za biootpad, javilo se tri ponuđača, što garantira da će nakon odabira uslijediti barem jedna žalba prije nego što se konačno odabere ponuđač s ekonomski najpovoljnijom ponudom, koja je, uz brzinu dostave, bila kriterij. – Nadamo se da će to za koji mjesec biti gotovo – optimističan je Davor Skroza.

Nakon toga Čistoća treba s korisnicima potpisati izjave/ugovore pa negdje ugurati natječaj za kompostera, pa upariti podatke iz izjave s čipom…
Pa, pa, pa….

Komentari

Komentara