Povežite se s nama

Kultura

Radionica „Osnove dramatizacije proznog teksta“ okupila 15-ak učitelja, nastavnika i profesora iz cijele županije

Objavljeno:

- dana

U srijedu, 27. rujna, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu održana je radionica „Osnove dramatizacije proznog teksta“ u organizaciji Kazališnog studija mladih povodom 150. obljetnice zgrade HNK-a u Varaždinu i Dana otvorenih vrata.

Na radionici je sudjelovalo petnaestak učitelja, nastavnika i profesora, voditelja dramskih i lutkarskih skupina u osnovnim i srednjim školama iz Varaždina i Varaždinske županije.

Pod stručnim vodstvom Tanje Novak, voditeljice Kazališnog studija mladih HNK-a u Varaždinu, polaznici radionice su ovladali osnovama dramatizacije kraćeg proznog teksta, naučili tehnike i načine pretvorbe književnog teksta u dramski tekst te usvojili kako na stručan, ali i zabavan način s dramskom skupinom kreirati autorsku dramatizaciju.

Dramatizirali su bajku „Crvenkapica“ Braće Grimm, a najveći izazov im je bio kako narativan tekst pretvoriti u dramski, odnosno u medij za prikazivanje. Radionica je obuhvatila vođenje polaznika kroz izradu scenoslijeda te kroz procese oživljavanja likova, dijaloga i radnji proizašlih iz fabule.

Polaznici su se bavili i pitanjem kontekstualizacije – kako pisani predložak provesti u suvremeni kontekst te su, čitajući napisano na konkretnim primjerima, uočavali važnosti tempa, dinamike i unaprijed postavljene dramaturške linije.

– Radionica je bila besplatna i naš dar polaznicima. Bilo nam je važno da se i Kazališni studio mladih uključi u bogat slavljenički program kojim Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu obilježava 150. godišnjicu od otvorenja zgrade. Ideja nam je bila da uz slavlje promičemo i dramsko-pedagoški rad te da u suradnji s Gradskom knjižnicom „Metel Ožegović“, u čijem smo divnom prostoru radionicu održali, posredno promičemo i kulturu čitanja – izjavila je Tanja Novak.

Osim dramsko-pedagoškim radom, Novak se bavi i dramaturgijom u kazalištu za djecu i mlade te je vanjski suradnik predavač na Učiteljskom fakultetu. Dobitnica je Nagrade „Mali Marulić“ za najbolji dramski tekst 2018. godine na istoimenom festivalu Hrvatske drame za djecu u Splitu za predstavu „Puž muž“ te Nagradu za najbolji dramski tekst za predstavu „Vuka se ne bojim ja“ na 6. FEDU festivalu u Sarajevu 2020. godine.

– Bilo nam je vrlo zabavni i korisno. Edukacijske radionice kao što je ova su rijetke, a nama vrlo potrebne – podijelila je svoje iskustvo s radionice Natalija Mihalić iz Osnovne škole Martijanec, jedna od petnaestak polaznika koji u svojim školama rade s djecom i mladima, spremaju ih za smotru Lidrano, vode dramske skupine ili tek skupljaju hrabrost da se upuste u dramski rad.

Kultura

Porin ovih dana stigao u ruke nagrađenih Varaždinaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovoga tjedna napokon je u ruke varaždinskih dobitnika maestra Anđelka Igreca i zbora “Chorus angelicus” stigao kip glazbene nagrade Porin.

Ovom najprestižnijom hrvatskom glazbenom nagradom u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe nagrađena je izvedba “Muke po Mateju” J. S. Bacha održana na 52. Varaždinskim baroknim večerima povodom 25. obljetnice osnivanja Varaždinske biskupije.

Osim zbora “Chorus angelicus” i orkestra “Capella Savaria” iz Mađarske, mo. Anđelko Igrec za ovu izvedbu okupio je soliste koji su u svjetskom vrhu interpretacije rane glazbe.

Podsjećamo to su Ivana Lazar i Tia Pikija – soprani, Sonja Runje – alt, Franko Klisović – kontratenor,  Hugo Hymas i Emanuel Tomljenović – tenori, Grga Peroš – bariton i Krešimir Stražanac – bas.

U izvedbi je sudjelovao i Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu. Nominaciju i osvajanje nagrade Porin omogućio je nosač zvuka u izdanju Vladimira Gotala iz varaždinske nakladničke kuće Aulos, koji već gotovo pola stoljeća bilježi vrhunske izvedbe koje se održavaju u Varaždinu i Hrvatskoj.

Za muzikološki tekst uz nosač zvuka zaslužna je dr. sc. Zdenka Weber, diplomatkinja i promicateljica varaždinske i hrvatske kulture, a posebice glazbene umjetnosti.

Podsjećamo, ovo je druga nagrada Porin dodijeljena varaždinskim glazbenicima, dok je prvi također osvojio varaždinski skladatelj, dirigent i orguljaš mo. Anđelko Igrec u kategoriji najboljeg autorskog albuma za CD “Kyrie” 2010. godine.

Nastavite čitati

Kultura

Uskoro 3. festival dječjih amaterskih kazališta u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu „Rudar“ dom je kazališnih amatera i dom državne smotre hrvatske pučke drame, a ove će godine ponovo biti i dom malih kazališnih amatera.

Novost je ove godine skupina iz Sinja, Sinjsko pučko kazalište s predstavom Ivica i Marica u začaranoj šumi. Predstave će se odvijati od srijede do subote u terminima u 11.00 sati i ulaz je slobodan za sve.

-Molimo samo da se svi zainteresirani vrtići i škole prijave na mail [email protected] . Ovo je, kao što naslov govori, treće izdanje festivala koji je ime dobio po lokalnoj mitologiji i svojevrsna je uvertira u jesensku, državnu smotru hrvatske pučke drame – Murski cimeri – poručuju iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje