Povežite se s nama

U fokusu

Ravnateljica objasnila zašto se njezina škola prijavila za eksperimentalnu cjelodnevnu nastavu

Objavljeno:

- dana

Kao što smo u Regionalnom tjedniku već pisali, završen je rok za prijavu škola za sudjelovanje u Eksperimentalnom programu “Osnovna škola kao cjelodnevna škola – Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja”.

Prijavilo se ukupno 68 škola, od kojih se u Međimurskoj županiji prijavila samo jedna – Osnovna škola Podturen koja ima tri područne škole, a pohađa je ukupno 320 učenika. Ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec objasnila je zašto se škola prijavila za sudjelovanje u navedenom programu te što smatra njegovim prednostima i blagodatima.

Pozitivni učinci

Kako navodi, OŠ Podturen prijavila se na Javni poziv jer je godinama usmjerena na optimalizaciju nastavnog procesa (didaktičkih i materijalnih uvjeta te ljudskih resursa i razine kompetencija) kroz stalne stimulacije redovnog rada i projektnih aktivnosti.

– U Osnovnoj školi Podturen provodili su se mnogi projekti i dodatni programi za integraciju učenika s rubnim socioekonomskim statusom. Kako zadovoljavamo osnovnim uvjetom – jednosmjenska nastava, mislimo da će promjena u vidu cjelodnevne škole ionako vrlo brzo stići u našu školu. Mislim da imamo veliki potencijal u iskusnim, stručnim i motiviranim učiteljima i nastavnicima. Smatramo da eksperimentalna provedba znači upravo to: provjera novog organizacijskog oblika koji ni u kom slučaju ne može donijeti nekakve negativne, već jedino pozitivne efekte po našu školu i učenike. U zajedničkoj međusobnoj komunikaciji, kritičkom promišljanju i suradnji posložit ćemo organizacijski model na temelju bazične forme Ministarstva znanosti i obrazovanja, a da odgovara našim prilikama i uvjetima sredine – rekla je ravnateljica Cerovec i dodala da kao nezaobilazne partnere vidi i roditelje s kojima će škola biti u kontinuiranom kontaktu.

Sudjelovanjem u eksperimentalnoj provedbi Cjelodnevne škole, govori Cerovec, OŠ Podturen imala bi priliku nastaviti proces opremanja školskih prostora prikladnim namještajem za dnevni boravak učenika i IKT tehnologijom, proširiti i urediti blagovaonicu, opremiti kuhinju potrebnim aparatima, ekipirati stručni tim suradnika sa socijalnim pedagogom i psihologom, ostvariti potrebne edukacije učitelja, osigurati radni prostor za rad i boravak učitelja, osigurati prijevozno sredstvo (minibus ili kombi vozilo) i slično.

– Na taj način stvorili bismo pretpostavke za ostvarenje drugačije suvremenije organizacije rada kakva je uobičajena u razvijenijim europskim državama. Dodatnim satovima u redovitom radu cilj nam je poboljšati obrazovna postignuća učenika, smanjiti ili u potpunosti ukinuti potrebu instrukcija koje plaćaju roditelji, osloboditi roditelje učenja s djecom ili pisanja domaćih zadaća i potaknuti stjecanje životnih praktičnih vještina kod učenika uobičajenih za svakodnevni samostalni život. Postojat će također mogućnost ostvarenja učiteljskih kreativnih ideja unutar B1 i B2 programa, a osobito unutar A2 programa. Maksimalna podrška učiteljima u provedbi aktivnosti i stručnoj edukaciji rezultirala bi dodatnom kvalitetom rada u ustanovi – smatra Cerovec.

Bolja uključenost ranjivih skupina

Osim toga, ističe da je OŠ Podturen škola u kojoj se u dijelu populacije školuje i romska nacionalna manjina iz obližnjeg naselja Lončarevo, pa ima organizirani niz programa kojima se pruža dodatna pomoć i podrška u ostvarivanju ciljeva osnovnoškolskog obrazovanja.

– S obzirom na to da i više od 25 posto naših učenika stiže iz socijalno deprivirajuće sredine, na školi je dodatna zadaća učenja životnih vještina, savladavanja gradiva, samoostvarenja i pomaganja u vertikalnoj prohodnosti te ranjive skupine kroz odgojno-obrazovni sustav. Na taj način sprečava se njihovo diskriminiranje i društveno marginaliziranje. U cjelodnevnoj školi postoji mogućnost zadržavanja svih spomenutih uhodanih programa, odnosno nadopunjavanje nekim specifičnima – navodi ravnateljica i dodaje da bi se posebna pozornost posvetila učenicima s teškoćama u učenju te bi se dodatno vrijeme iskoristilo za aktivnosti rada iz interesnih područja ili relaksacije.

Zahtjevna, ali neophodna promjena

Ravnateljicu Cerovec upitali smo i za komentar na činjenicu da je OŠ Podturen jedina u Međimurju koja se prijavila za sudjelovanje u novom programu. Kako kaže, sve škole s jednosmjenskom nastavom bile su zainteresirane za prijavu, no nakon objave Javnog poziva razvila se žestoka rasprava relevantnih sudionika odgoja i obrazovanja koja se “kao plimni val prelila preko škola”. Nezgodu vidi u tome što je “kružilo mnogo neprovjerenih i netočnih informacija”.

– Sam naziv eksperimentalnog programa postavlja visoke i plemenite ciljeve pa smatram provedbu zahtjevnom i vrlo izazovnom u vremenima kada uopće nije sporno da promjena odgojno-obrazovnog sustava i prilagodba novim generacijama učenika neophodno treba. Očekujem da će škole koje će je provoditi, nadam se i OŠ Podturen, dati nova, inovativna, konkretna rješenja za osnovne škole u Hrvatskoj i da će se to postepeno implementirati u novi, suvremeniji sustav. Osobno mislim da je krajnje vrijeme krenuti u strukturnu i organizacijsku reformu te početi mijenjati obrasce ponašanja – ističe.

Ipak, dodaje Cerovec, moramo biti svjesni neujednačenosti u materijalnim, tehnološkim i kadrovskim uvjetima škola diljem Lijepe naše te činjenice da se to ne može ispraviti preko noći.

– Moramo dopustiti da se dogode promjene po uzoru na razvijenije zemlje od nas. Moje je iskustvo rada u školi tridesetogodišnje i dobro sam upoznala tromost sustava te otpor prema promjenama – govori ravnateljica Osnovne škole Podturen.

“Za neke učenike dulji boravak u školi neće predstavljati drastičnu promjenu”

Marijana Cerovec također navodi da se u školi u više navrata i na raznim kolegijalnim tijelima razgovaralo o tome što donosi eksperimentalna provedba cjelodnevne škole. U prijedlogu eksperimentalnog programa prepoznali su podudarnosti s organizacijom rada unutar podturenske škole.

– U jednoj smo smjeni, nastava počinje u 8 sati, imamo doručak ujutro, a nudimo ručak učenicima koji ostaju u školi dulje, odnosno nakon šestog sata. Nakon ručka imamo izborne predmete, dopunske i dodatne satove te izvannastavne aktivnosti. Ako uzmemo u obzir učenike osmih razreda koji su izabrali tri izborna predmeta, njima školske obaveze dva dana tjedno traju do 15 sati. Ako učenik sudjeluje u više grupa izvannastavnih aktivnosti, čak četiri dana tjedno njegov ostanak može potrajati do 15 sati. To je naša sadašnja organizacija, trenutna realnost, što znači da pomak u eksperimentalnu provedbu za neke učenike neće predstavljati drastičnu promjenu u smislu duljeg boravka u školi. Na sastanku Vijeća roditelja predstavnici roditelja zanimali su se o dodatnom radu s djecom i mogućnostima ukidanja domaće zadaće, ostavljanja udžbenika u školi, o izvoru financiranja i slično – zaključila je Cerovec.

U fokusu

Glas poduzetnika traži ukidanje poreza na kavu, smanjenje PDV-a na niz usluga, povećanje praga ulaska u sustav PDV-a…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko ključnih reforma za koje smatraju da će rasteretiti poduzetnike, povećati njihovu konkurentnost i olakšati poslovanje.

Na sastanku s Ministrima želimo iznijeti prijedloge za promjene koje smatramo nužnima za stvaranje poticajne poduzetničke klime, objavio je UGP 12. lipnja.

U nastavku donosimo popis onoga što UGP traži:

 1. Povećanje praga ulaska u sustav PDV-a s 40.000 € na 70.000 €
  • Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), službena inflacija za period od 2007 godine iznosi 52 %, a daleko je veći iznos ako se gledaju troškovi osnovnih usluga i proizvoda. Zbog toga smatramo da bi granica za ulazak u sustav PDV-a trebala biti prilagođena na 70,000 eura, kako bi se prvenstveno mikro i malim poduzetnicima omogućilo konkurentno poslovanje, prilagodba inflacijskim promjenama i šansa da uopće dođu u poziciju rasta! 
 2. Smanjenje PDV-a na ugostiteljske, frizerske i kozmetičke usluge na 13 %
  • Smatramo da bi smanjenje PDV-a na ove usluge potaknulo rast i konkurentnost u tim sektorima, olakšalo poslovanje poduzetnicima, smanjilo sivu ekonomiju, povećalo plaće zaposlenicima,  te omogućilo pristupačnije cijene za krajnje korisnike.
 3. Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane na 5 %
  • Smanjenje PDV-a na proizvodnju hrane doprinijelo bi smanjenju cijena osnovnih životnih namirnica i mogućnost investiranja u razvoj, što bi pozitivno utjecalo na životni standard građana i potaknulo razvoj domaće poljoprivrede.
 4. Neoporezivanje reinvestirane dobiti
  • Predlažemo da se dobit koja se reinvestira u poslovanje ne oporezuje, čime bi se potaknule investicije i unaprijedilo poslovanje poduzetnika, što bi dugoročno doprinijelo gospodarskom rastu.
 5. Smanjivanje parafiskalnih nameta
  • Zalažemo se za ukidanje parafiskalnih nameta kojima su poduzetnici opterećeni, a od kojih nemaju nikakve koristi u poslovanju. To uključuje i obvezne članarine u komorama i zajednicama kao što je npr. članarina turističkoj zajednici. 
 6. Ukidanje posebnog poreza na kavu
  • Trenutno se u Hrvatskoj kava oporezuje posebnim porezom koji, zajedno s PDV-om, iznosi približno 35 % po šalici, dok je u Sloveniji taj porez oko 9 %. Smatramo da bi ukidanje ovog poreza olakšalo poslovanje proizvođačima kave i smanjilo troškove za potrošače.
 7.  Redefiniranje Zakona o trgovini 
  • Smatramo da treba omogućiti svim malim poduzetnicima i obrtnicima iz sektora trgovine, suvenirnica, cvjećara i pekara rad nedjeljom i praznicima ako to oni to žele, odnosno da imaju pravo na izbor.

– Ovim mjerama posebnu pozornost želimo skrenuti na mlade u Hrvatskoj, koji se u mnogočemu razlikuju od generacije svojih roditelja. Da bi ih zadržala, krajnje je vrijeme da se Hrvatska počne prilagođavati svojom gospodarskom politikom. Otvaranje paušalnog obrta pruža tu slobodu omogućujući osobama da budu i radnici i poslodavci, uz manja izdvajanja za doprinose i poreze – pojasnili su iz UGP-a. 

Nastavite čitati

U fokusu

Kriminalci opet vrebaju – pojavio se opasan pokušaj prijevare vezan uz banke i portal e-Građani!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme ciljaju klijente banaka, kako bi im ukrali podatke i tako stekli financijsku korist.

Prijevara koja se posljednja pojavila i vezana je za banke i portal e-Građani funkcionira tako da prevaranti u ime banaka šalju SMS u kojem tvrde da „Imate pravo na povrat poreza“ s poveznicom koja vodi na lažnu prijavu u sustav e-Građani.

Ako zaprimite takav SMS, nipošto nemojte kliknuti na poveznicu i nikako ne unosite podatke vezane uz Vaš mToken/token niti ikakve druge osobne podatke.

Preporučeno je  da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara, a ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste upisali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci i prijevaru prijavite policiji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje