Povežite se s nama

Život i društvo

Recept za zdrave i jake zube u trudnoći

Objavljeno:

- dana

Jedan od najčešćih mitova vezanih uz trudnoću i zube svakako je onaj da majku svako dijete košta jedan zub.

Ovo vjerovanje objašnjava se povećanom potrebom za kalcijem zbog izgradnje koštanog sustava bebe. No, nema nikakvog razloga za brigu.
Točno je da nakon petoga mjeseca trudnoće raste potreba za kalcijem u tijelu majke. No, kalcij se u zubima nalazi u stabilnom spoju.

Upaljeno zubno meso može dovesti do trudničkoga gingivitisa

Laičkim rječnikom rečeno, jednom ugrađen kalcij u vaše zube više se ne može razgraditi osim djelovanjem karijesa ili bakterija. Mnoga znanstvena istraživanja su dokazala da zubi nisu izvor materijala za potrebe ploda.

Trudnički gingivitis

U trudnoći ipak znatno raste rizik od karijesa. Naime, zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena u krvi povećava se prokrvljenost zubnoga mesa, koje lakše natiče, reagira na bakterije, a lakše dolazi i do stvaranje plaka.
Preskočite li samo jednom pranje zuba, već sljedeći dan zubno meso može biti upaljeno, crveno i bolno. Nastavi li se ovakvo stanje, može doći do trudničkog gingivitisa, koji karakterizira krvarenje i oticanje zubnoga mesa. Gingivitis pak može voditi do parodontoze koja, ukoliko se ne liječi, može uzrokovati ispadanje zuba.

Obvezno se savjetujte sa svojim ginekologom i stomatologom

Prvo tromjesečje trudnoće karakteriziraju česte mučnine i povraćanje, koje pak izaziva promjenu kiselosti u zubnoj šupljini i može naštetiti zubnoj caklini. Ovakvi problemi izbjegavaju se redovitom zubnom higijenom.

Savjetovanje

Još jedan mit uvriježen je među ljudima, a govori o štetnosti stomatoloških zahvata u trudnoći. No, ni on nije u potpunosti točan. Naime, istina je da se dugi i komplicirani zahvati koji nisu hitni, kao i rentgenska snimanja izbjegavaju.
Popravak zuba od karijesa, liječenje zuba ili čak njegovo vađenje mogu se izvoditi i tijekom trudnoće bez većih opasnosti.

U svakome slučaju, najbolje je savjetovati se s ginekologom i stomatologom.
Važno je imati na umu da se već za vrijeme trudnoće stvaraju osnove za sve mliječne zube i dio trajnih. Buduće majke stoga trebaju osigurati pravilnu i potpunu mineralizaciju.
Pravilna prehrana bogata vitaminima i mineralima mora biti na prvom mjestu, dok su za stvaranje zuba najvažnije dovoljne količine kalcija, fosfora i fluora.

Život i društvo

FOTO Hrvatske vatrogasne časnice nastavljaju posao Tivarove samaritanke Anke Drvarek, započet još 1936. godine u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Muzej hrvatskog vatrogastva je nizom događanja ostvario uspješno sudjelovanje u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“, održanoj u petak 27. siječnja. Od 18 do 23 sata, muzejski postav je obišlo oko 450 građana svih uzrasta.

Ovogodišnja manifestacije je bila u znaku vatrogaskinja, a počela je ‘predavanjem i razgovorom na temu “Žene u vatrogastvu”. Nakon kratkog povijesnog uvoda koji je prezentirao voditelj Muzeja Vedran Runjić, tajnik kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvoje Ostović upoznao je slušatelje s današnjom statistikom i percepcijama uloge žena u vatrogastvu kroz rezultate istraživanja koje su početkom godine proveli glasnogovornica HVZ-a Nina Francetić i psiholog Zoran Šimić.

Svoje djelovanje u vatrogastvu su okupljenima predstavile profesionalna vatrogaskinja JVP Grada Varaždina Višnja Bardić, zapovjednica DVD-a Varaždinske Toplice Marinela Belavić i predsjednica DVD-a Strmec Podravski i VZO Petrijanec Nataša Šincek.

Središnje događanje manifestacije bilo je otvorenje izložbe “Iza vatrenog zida  – Žene u vatrogastvu”, realizirane u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Otvorenju izložbe su prisustvovali u ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića tajnik kabineta GVZ-a Hrvoje Ostović, zamjenik predsjednika i zapovjednik VZŽ Varaždinske Saša Lenček i Željko Nagy, počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, zapovjednik VZŽ Primorsko-goranske Mladen Šćulac, predsjednik VZ Grada Varaždina Tomislav Bogović, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, predsjednik i zamjenik predsjednika DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Mirko Svetec i Radovan Martinec, autorski dvojac izložbe Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV), autorica postava Barbara Blasin te brojni vatrogasci i posjetitelji.

Autori izložbe Klemar i Runjić su pozdravili prisutne i predstavili nastanak ideja za ovu izložbu, nakon uspješne suradnje na izložbi “Žene i tehnika” 2021., gdje je predstavljena priča o prvoj vatrogasnoj časnici u Kraljevini Jugoslaviji, Anki Drvarek.

Bila je članica Industrijske dobrovoljne vatrogasne čete Tivar (poslije DVD Varteks) u Varaždinu od njezina osnutka 1936. U spomenici Industrijske vatrogasne čete Tivar Anka Drvarek spominje se 1936. kao “vodnik odjela” samaritanki, a 9. studenog iste godine zabilježeno je da je Anka Drvarek unaprijeđena u „prvog tehničkog vatrogasnog časnika u Jugoslaviji“. Iz čete je istupila u kolovozu 1938. godine…

Također su se zahvalili na pomoći vatrogaskinjama i organizacijama koje su kroz predmete i priče omogučili postavljanje izložbe.

Tajnik kabineta GVZ-a Ostović je pozdravio ideju predstavljanja ove zanimljive teme kroz izložbu te se zahvalio Tehničkom muzeju na suradnji.

– Zahvaljujući entuzijazmu i ustrajnosti prvih žena u vatrogastvu koje su se izborile za mjesto u do tada muškom svijetu, stvoreni su temelji koji su doveli do brojke od preko 26 000 članica u vatrogasnoj organizaciji. Naše vatrogaskinje su osposobljene, opremljene i spremne na izvršavanje svih vatrogasnih zadataka, rame uz rame s muškim kolegama – rekao je Ostović i otvorio izložbu.

Ona daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu vatrogastva i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj, preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu.

Uz tekstove i fotografije, predstavljeni su i predmeti vezani uz vatrogaskinje i njihove uspjehe u radu. Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do svibnja.

Građani su također mogli vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Život i društvo

Meteorolozi za varaždinsko područje najavili promjenjivo vrijeme

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Meteorolozi DHMZ-a najavljuju raznoliko vrijeme narednih sedam dana za šire varaždinsko područje.

U ponedjeljak, 30. siječnja, izmjenjivat će se sunce i oblaci, a najviša temperatura bit će 3 °C.

Utorak i srijeda bit će uglavnom sunčane s najvišom temperaturom od 9 °C.

U četvrtak, 2. veljače, mogla bi pasti i pokoja snježna pahulja, ali živa u termometrima neće pasti.

U petak bi trebalo biti oblačno i kišovito, a oblaci bez kiše zadržat će se nad Varaždinom i u dane sljedećeg vikenda. Za subotu je najavljeno 11 °C, a za nedjelju najviše 5 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje