Povežite se s nama

Život i društvo

Recept za zdrave i jake zube u trudnoći

Objavljeno:

- dana

Jedan od najčešćih mitova vezanih uz trudnoću i zube svakako je onaj da majku svako dijete košta jedan zub.

Ovo vjerovanje objašnjava se povećanom potrebom za kalcijem zbog izgradnje koštanog sustava bebe. No, nema nikakvog razloga za brigu.
Točno je da nakon petoga mjeseca trudnoće raste potreba za kalcijem u tijelu majke. No, kalcij se u zubima nalazi u stabilnom spoju.

Upaljeno zubno meso može dovesti do trudničkoga gingivitisa

Laičkim rječnikom rečeno, jednom ugrađen kalcij u vaše zube više se ne može razgraditi osim djelovanjem karijesa ili bakterija. Mnoga znanstvena istraživanja su dokazala da zubi nisu izvor materijala za potrebe ploda.

Trudnički gingivitis

U trudnoći ipak znatno raste rizik od karijesa. Naime, zbog povećane razine hormona progesterona i estrogena u krvi povećava se prokrvljenost zubnoga mesa, koje lakše natiče, reagira na bakterije, a lakše dolazi i do stvaranje plaka.
Preskočite li samo jednom pranje zuba, već sljedeći dan zubno meso može biti upaljeno, crveno i bolno. Nastavi li se ovakvo stanje, može doći do trudničkog gingivitisa, koji karakterizira krvarenje i oticanje zubnoga mesa. Gingivitis pak može voditi do parodontoze koja, ukoliko se ne liječi, može uzrokovati ispadanje zuba.

Obvezno se savjetujte sa svojim ginekologom i stomatologom

Prvo tromjesečje trudnoće karakteriziraju česte mučnine i povraćanje, koje pak izaziva promjenu kiselosti u zubnoj šupljini i može naštetiti zubnoj caklini. Ovakvi problemi izbjegavaju se redovitom zubnom higijenom.

Savjetovanje

Još jedan mit uvriježen je među ljudima, a govori o štetnosti stomatoloških zahvata u trudnoći. No, ni on nije u potpunosti točan. Naime, istina je da se dugi i komplicirani zahvati koji nisu hitni, kao i rentgenska snimanja izbjegavaju.
Popravak zuba od karijesa, liječenje zuba ili čak njegovo vađenje mogu se izvoditi i tijekom trudnoće bez većih opasnosti.

U svakome slučaju, najbolje je savjetovati se s ginekologom i stomatologom.
Važno je imati na umu da se već za vrijeme trudnoće stvaraju osnove za sve mliječne zube i dio trajnih. Buduće majke stoga trebaju osigurati pravilnu i potpunu mineralizaciju.
Pravilna prehrana bogata vitaminima i mineralima mora biti na prvom mjestu, dok su za stvaranje zuba najvažnije dovoljne količine kalcija, fosfora i fluora.

Život i društvo

Lukom dobio novo vozilo: Cilj je smanjiti količine otpada, ali i račune građanima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva.

Riječ je o projektu koji je proveo Lukom u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a ludbreška komunalna tvrtka bogatija je za novo vozilo sa nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada .

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihovog voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen.

Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskom i osnovnoškolskog uzrasta najmlađe sugrađane. Djecu se educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta.

Tijekom provedbe tih radionica, djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice sa otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje proizvodnju istog. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su sa krajnjim ciljem da se već u prvoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u vidu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time na kraju krajeva rezultirati i sa značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 HRK od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 HRK. Isto predstavlja 84,9999993% ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 08.02.2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

Nastavite čitati

Život i društvo

Igračke iz Vinice otišle bolesnoj djeci u KBC-u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dječji vrtić Vinica je u suradnji s roditeljima, na inicijativu gospođe Matijašec, majke djevojčice oboljele od spinalne mišićne atrofije, polaznice vrtića organizirao prikupljanje igračaka za KBC Zagreb.

“Igračkom do dječjeg osmjeha” je projekt koji traje već neko vrijeme i pokazalo je pozitivne rezultate. Dolaskom u bolnicu dijete bira doniranu igračku koja mu umanjuje prisutan stres i barem nakratko usreći dijete.

Ovim projektom igračke su izmamile osmjeh na mnoga dječja lica, zahvaljujući voditeljici projekta Bernardici Pavić Pračić.

Ovo je pravi primjer da onaj koji ima ljubavi u sebi ima uvijek nešto za darovati, a roditelji djece polaznika vrtića Vinica to su pokazali svojim djelima. Cilj ove hvalevrijedne akcije bio je potaknuti djecu na darivanje, osvijestiti kod njih važnost pomaganja jedni drugima, te razvijati empatiju.

– Zahvaljujemo svima koji su se na bilo koji način uključili u akciju, a za prijevoz do Zagreba hvala gospodinu Božidaru Šipek. Svaki izmamljen dječji osmjeh naš je uspjeh – poruka je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje