Povežite se s nama

U fokusu

“Reprezentacija župana Čačića po iznosu je kao osam čajeva s limunom i medom dnevno”

Objavljeno:

- dana

Jedna od točaka na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije bio je i nalaz Državne revizije.

Na jedan dio financijskih izvještaja dana je uvjetno mišljenje jer nije bilo jasno na što je potrošen dio novca.

>> Revizija: u Varaždinskoj županiji se goste i putuju, a povod je nepoznat

Na napise medija danas je reagirala Varaždinska županija, ali smo dojma da i dalje nisu u potpunosti objasnili troškove.

Reakciju Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije prenosimo u cijelosti pa presudite sami:

S obzirom na niz iznesenih dezinformacija, djelomično namjerno, a djelomično kao rezultat nerazumijevanja, navodimo sljedeće o nalazu države revizije:

Revizija se obavlja na dva područja, na području financijskih izvještaja te na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima. Za svako područje država revizija donosi posebno mišljenje koje može biti negativno, uvjetno i bezuvjetno pozitivno.

U području financijskih izvještaja državna revizija je za 2018. godinu Varaždinskoj županiji dala uvjetno mišljenje zbog stavki iz 2013. i 2014. godine, koje nemaju nikakve veze s aktualnom županijskom vlašću. Izrazili su mišljenje da ih je trebalo drugačije prikazivati, što će se na sugestiju revizije sada i učiniti, kad to već nije bio slučaj 2014. godine i kad već dosad nikada nisu našli za shodno da na to upozore.

Na području usklađenosti poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima, Varaždinska županija je za 2018. godinu dobila bezuvjetno pozitivno mišljenje državne revizije, što znači da su aktivnosti, financijske transakcije i informacije u skladu s mjerodavnim propisima kojima se uređuje poslovanje Županije.

Napomena revizije je bila da pravilnicima treba dodatno regulirati pitanje evidencije trošenja sredstava za reprezentaciju i ispunjavanja putnih naloga, ali o tome nisu izdali ni negativno niti uvjetno mišljenje, nego su dali preporuku. Da poslovanje Županije nije bilo usklađeno s mjerodavnim propisima, izdali bi negativno ili uvjetno mišljenje.

Kad su u pitanju troškovi reprezentacije, važno je uočiti da su pod tom stavkom i troškovi protokolarnih poklona kao što su kemijske olovke, kišobrani, blokovi i slični materijali. Ti troškovi čine 40 posto ukupnih troškova, dok preostale troškove reprezentacije čine i događanja na najvišoj protokolarnoj razini koje je organizirala Varaždinska županija, kao što su bili sjednica Vlade Republike Hrvatske, obilježavanje 40. obljetnice djelovanja Saveza Alpe – Adria te svečana sjednica Županijske skupštine. Na kraju, postoji i stvaran trošak reprezentacije koji za župana, primjerice, iznosi 80 kuna na dan, što je otprilike na razini osam čajeva s medom i limunom. Na godišnjoj razini su svi troškovi župana za reprezentaciju u zemlji i inozemstvu iznosili 29.500 kuna, što je manje od jedne od više od 30 plaća kojih se dosad odrekao. To dovoljno govori o rastrošnosti župana.

Upravo zato državna revizija nije imala primjedbi osim preporuka da se vode preciznije evidencije, na temelju čega je Varaždinska županija donijela Pravilnik o korištenju sredstava za reprezentaciju da bi se jasno razlikovala što je stvarno reprezentacija, a što su drugi troškovi.

Što se tiče putnih naloga, službenici su vodili i vode evidenciju o službenim putovanjima tako što navode mjesto i vrijeme putovanja, cilj putovanja, osobe s kojima se komunicira te podnose izvještaj u svrhu evaluacije korisnosti putovanja. Preporuka revizije je da i dužnosnici, kao i službenici, trebaju navoditi i osobe s kojima komuniciraju te o tome podnositi izvještaj, što je u koliziji sa samim statusom državnih dužnosnika koji, sukladno Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika, takve obveze nemaju. O tome postoji presuda Visokog upravnog suda i službeno tumačenje Ministarstva uprave jer je politički neprimjereno i opasno davati na uvid reviziji imena s kojima župan, primjerice, komunicira u Vladi ili u Saboru. O potrebi izvještaja s puta kako bi se evaluirala korisnost putovanja, nema smisla ni govoriti. Dužnosnici procjenjuju korisnost putovanja službenika i radi toga je izvještaj službenika potreban, dok korisnost putovanja dužnosnika procjenjuju birači na izborima, a ne revizija jer to nije njezin posao.

Na kraju, s obzirom na sugestije HNS-a o nužnoj ostavci rastrošnog župana, upućujemo ih na jednostavan način da ga se smijeni, a to su predstojeći izbori.

U fokusu

Bilić: sustav je trom, treba zaposliti psihologe u školama i u Varaždinu otvoriti Ured pravobraniteljice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborski zastupnik Nezavisne platforme Sjever i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić u Saboru je pokrenuo inicijativu da se u Varaždinu otvori Ured pravobraniteljice za djecu. Također, apelirao je da se ulože maksimalni napori da s osigura zaštita i adekvatna skrb za djecu, te da se na razini Ministarstva obrazovanja u svim školama u Hrvatskoj omogući i osigura rad psihologa.

U raspravi vezanoj za Izvješće pravobraniteljice za djecu Bilić je istaknuo kako je taj Ured u zadnjih dvadesetak godina puno napravio po pitanju zaštite djece, odnosno zahvaljujući njihovim preporukama napravljeni su značajni pomaci na razini države.

-Pravobraniteljica se na početku izlaganja zapitala kako bi Hrvatska izgledala da ovog Ureda nema, ja se zapravo ne usudim ni pomisliti kako bi to izgledalo – rekao je Dubravko Bilić u raspravi u ime Kluba Nezavisne platforme Sjever i Centra.

Dodao je kako je sustav previše trom i ˝prezabavljen˝ samim sobom i administracijom da bi mogao na vrijeme reagirati na sve one pritužbe korisnika, bilo da je riječ o roditeljima, skrbnicima, ljudima iz obrazovnih ustanova ili samoj djeci.

-Ova institucija je tu da upozorava i savjetuje, a brojke koje su iznesene o više od 1900 prijava zapravo govori kolika je potreba. Drago mi je da nakon ovih dvadesetak godina postoji poštovanje prema ovom Uredu, a ponegdje i strah što će pravobraniteljica reći na određene slučajeve. Vidimo da se ministarstva i javne ustanove često konzultiraju, roditelji i djeca komuniciraju s Uredom pravobraniteljice i na taj način – rekao je Bilić. Pritom je spomenuo i važnost rada u dislociranim uredima koji pokrivaju Slavoniju, Istru, Dalmaciju i Zagreb.

-To je prijeko potrebno jer ne živi cijela Hrvatska u Zagrebu i ljudi ne mogu stupiti u kontakt s pravobraniteljstvom. Molio bih da se razmisli da se jedan takav ured, koji bi pokrivao sjever Hrvatske, otvori i u Varaždinu. Tamo živi 300 tisuća stanovnika u tri sjeverne županije i bez obzira što Zagreb nije toliko daleko, nisu svi u mogućnosti doći. Uz to, postojala bi i mogućnost rada Ureda na terenu, kroz promoviranje dječjih prava – rekao je Bilić.

Napomenuo je i kako se sada zapravo raspravlja o izvješću za 2022. godinu jer se iz nekog razloga o tome propustilo raspravljati na odborima u prošlom sazivu Sabora.

-Meni je žao da se nije našlo vremena da se o ovoj važnoj temi, o djeci se ne stigne progovoriti i ona postaju nečija druga briga. To je loša poruka koju mi kao ljudi, ne kao zastupnici, nego ljudi, šaljemo prema građanima, odnosno samoj djeci – rekao je Bilić.

Rekao je i kako je zabrinjavajuće jer u spomenutom izvješću stoje i podaci da današnja djeca u velikoj mjeri osjećaju zabrinutost i pesimizam, koji vodi i do anksioznosti i do depresivnih stanja.

-To postaje pandemijski problem koji nam se desio nakon pandemije i mi kao društvo na to ne odgovaramo na adekvatan način. U ovom izvješću vidjeli smo i odgovor Vlade na ove probleme – rekao je Bilić i pohvalio Ministarstvo rada koje najčešće uvažava primjedbe pravobraniteljice.

-Veseli me da se povećava broj zaposlenih u sustavu socijalne skrbi, te se tako uvažavaju potrebe samih korisnika. Ono što me jako žalosti je Ministarstvo obrazovanja čiji sustav zakazuje – rekao je Bilić.

Djeca većinu svog života provedu u sustavu obrazovanja, od predškole, pa do završetka osnovne škole i na kraju srednje škole.

-Poražavajuće je da na 850 srednjih škola imamo 190 psihologa. Poražavajuće je da se djeca koja se suočavaju sa najvećim izazovima u odrastanju često nemaju kome obratiti jer mi nemamo psihologa. I to nije zato jer ih ne školujemo. Mi psihologe školujemo na nekoliko sveučilišta u Hrvatskoj, ali ne raspisujemo natječaje jer u Ministarstvu obrazovanja i dalje stoji da nema novog zapošljavanja. I još uvijek stoji pravilo da nakon dva odlaska u mirovinu ide jedno zapošljavanje. Kad vam jedan psiholog ode u mirovinu vi ćete čekati da ode još jedan u nekoj drugoj školi pa ćete zaposliti jednoga, odnosno svaka škola će dobiti pola psihologa. U osnovnim školama još je izraženiji nedostatak psihologa. To je suludo i to se mora mijenjati. Sustav nažalost najviše voli pronaći neki veliki tepih i sve probleme gurnuti ispod – zaključio je Bilić.

Na kraju je napomenuo i da se preko lokalnih zajednica, koje su najzainteresiranije za rješavanje problema, omogući da te probleme samostalno i rješavaju, ali pravom decentralizacjom.

Nastavite čitati

U fokusu

Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Slovenija će produžiti kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom za još šest mjeseci, odnosno do 21. prosinca, objavio je u srijedu slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar.

Tu su informaciju jučer objavili slovenski mediji, a kao razlog navodi se nastojanje da se spriječi kriminal. Slovenija je na ovaj potez odlučila nakon što je i Italija najavila da će produžiti kontrole svojih granica.

Podsjetimo da su Slovenija i Italija te kontrole uvele još u listopadu prošle godine, a kao razlog tada se navodilo pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku i povećana opasnosti od terorizma.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje