Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Rotarijanci varaždinskoj bolnici darovali šest krevetića – kolica za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

SLATKI DAROVI

Najmlađi Rotary klub u Varaždinu danas je djelatnicama ginekološke službe Opće bolnice Varaždin darovao šest krevetića – kolica u kojima novorođenčad boravi uz krevete svojih majki.

Donaciju su uručili članovi Rotary kluba Varaždin Jug koji broji dvadesetak članova. Ovogodišnji predsjednik kluba Matija Tomašković kazao je kako su im u prikupljanju sredstava pomogli i drugi Rotary klubovi, prvenstveno Rotary klub Varaždin 1181.

“Mi smo prikupili sredstva za pet krevetića, a članovi Rotary kluba Varaždin 1181 dali su novac za još jedan krevetić tako da ih sad ima ukupno šest. Prikupljanje donacija organizirali smo tijekom našeg tradicionalnog Festivala vina koji se održava u svibnju. Tada je prikupljeno više od 30.000 kuna za nabavu novih krevetića koji su sada konačno i predani bolnici. Na festivalu su sudjelovali vinari našega kraja tako da su se sredstva prikupila prodajom vina. U prikupljanju donacija sudjelovali su svi gosti i iz drugih Rotary klubova”, pojasnio je Tomašković dodavši kako su nedavno organizirali još jednu akciju. Ovoga tjedna VII. Osnovnoj školi u Varaždinu darovali su 78 knjiga u vrijednosti od 6.000 kuna.

Više poroda nego lani!

“Ova donacija je velika stvar za naše male pacijente i njihove prve dane života. Sad je sve kompletirano, imamo ukupno 27 novih krevetića plus jedan rezervni”, kazala je voditeljica Službe za ginekologiju varaždinske bolnice Ivana Risek.

Ranije su se koristili stari krevetići koji su bili nesigurni za korištenje, a novi krevetići – kolica puno su lakši za rukovanje i omogućuju bebama da borave uz krevete svojih majki tijekom čitavog boravka u bolnici.

U ovoj je godini u varaždinskoj bolnici bilo 1521 porod, dok ih je u prošloj godini bilo 1536.

“Ali očekujemo još poroda do kraja ove godine tako da se nadamo da će ih biti i nekoliko više nego lani”, rekla je Ivana Risek.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Proslavljen 15. rođendan Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. prosinca, Zaštitna radionica Strukovne škole Varaždin proslavila je 15 godina rada.

S ciljem da se osobama s invaliditetom i smanjenim radnim sposobnostima osigura mogućnost zapošljavanja, Zaštitnu radionicu su 2006. godine zajednički osnovali Varaždinska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Strukovna škola. Bio je to prvi takav projekt u Hrvatskoj.

Danas je u Radionici zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom. Proizvode različitu radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, zatim namještaj te građevnu stolariju.

– Počeli smo s desetak zaposlenih, od čega je bilo šest osoba s invaliditetom, a od tada stalno rastemo. Isprva nije bilo nimalo lako naći poslove, jer smo bili nepoznati. Međutim, danas imamo dovoljno posla, dobro radimo i naši kupci su većinom tvrtke iz Varaždinske županije, no surađujemo i s onima iz Zagreba i drugih krajeva. Većina stalno zaposlenih su bivši učenici naše škole. Najstarija smo strukovna škola u Hrvatskoj koja je obrazovanje djece s teškoćama u razvoju uvrstila u redovni program. Bilo je to još 1968. godine. U te 53 godine obrazovali smo više od 3.000 djece s teškoćama u razvoju – rekao je ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin Dražen Košćak.

Čestitke na 15 godina uspješnog rada uputila je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević. – Impresivno je što ste postigli. Ova škola još od 1968. godine ima ono što u Hrvatskoj tek razvijamo posljednjih 20-ak godina, a to je inkluzija. U pravom smislu riječi ste još 60-ih godina prošlog stoljeća prepoznali koje sve sposobnosti imaju djeca s teškoćama u razvoju. Već tada ste imali viziju da su obrazovanje, a potom zapošljavanje jedini i najbolji način da osobe s invaliditetom postanu punopravni članovi zajednice – istaknula je Mira Pekeč Knežević.

Dodajmo da je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo da je donijeta odluka o osnivanju strukovnog centra izvrsnosti u sektoru kože i obuće. Riječ je ulaganju od 30 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje