Povežite se s nama

Život i društvo

Ruralna područja uz hrvatsko-slovensku granicu opterećena depopulacijom stanovništva, zapuštenim zemljištima …

Objavljeno:

- dana

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad bila je organizator i domaćin radionice za pogranične općine i gradove iz Hrvatske i Slovenije, koja je održana u lepoglavskom Domu kulture, u četvrtak, 7. prosinca.

Na ovoj radionici predstavnici općina i gradova iz pograničnog područja Hrvatske i Slovenije razgovarali o mogućnostima za prekograničnu suradnju u novom programskom razdoblju.

Na radionici u Lepoglavi o ovoj važnoj i aktualnoj temi razgovarali su predstavnici Grada Lepoglave te općina – Bednja, Cestica i Donja Voća, a sa slovenske strane predstavnici općina Cirkulane, Majšperk, Podlehnik, Videm, Zavrč i Žetale.

– Ističem veliko zadovoljstvo što smo organizacijom ove radionice o mogućnostima prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju, ponovo obnovili i dugogodišnju praksu susreta čelnika općina i gradova s obje strane granice. U vrijeme prije epidemije korone imali smo odličnu suradnju, jer ovo područje s obje strane granice ima dugu zajedničku povijest, istu tradiciju, pa i zajedničku infrastrukturu, ali i vrlo slične probleme vezane uz održivi razvoj na ruralnom području. Iskustva slovenskih kolega bila su dragocjena u pripremi i provedbi projekata u ranijim programskim razdobljima, posebno onih koji su bili vezani uz projekte prekogranične suradnje. Ulaskom Hrvatske u Schengenski prostor otvaraju se nove mogućnosti prekogranične suradnje u novom programskom razdoblju, koje želimo što bolje iskoristiti na obostrano zadovoljstvo i na korist ljudi s obje strane granice – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave dipl. ing. Marijan Škvarić, predsjednik Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad.

Predstavnike jedinica lokalne samouprave pozdravio je i Robert Dukarić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave, koji je posebno istaknuo važnost suradnje i razmjene iskustava, ali i boljeg međusobnog povezivanja kroz projekte prekogranične suradnje.

Na radionici su Emil Tkalec, tajnik LAG-a Sjeverozapad i Jernej Golc, voditelj LAG-a Haloze, predstavili lokalne razvojne strategije ove dvije lokalne akcijske grupe, pri čemu je istaknuto kako ruralna područja s obje strane granice imaju iste ili slične probleme, od depopulacije stanovništva, malih poljoprivrednih površina, zapuštenog zemljišta i slabije prometne povezanosti s regionalnim središtima.

Stoga je na radionici posebno istaknuto kako je za njihovo rješavanje nužan cjeloviti pristup održivom ruralnom razvoju. U novom programskom razvoju obje lokalne akcijske grupe će tako inicirati suradnju u nizu područja, od kulturne i sportske suradnje, do suradnje udruga civilnog društva te jedinica lokalne samouprave.

Obje su strane istaknule kako u novom programskom razdoblju planiraju zajedničke projekte na području turizma i promocije vrijedne kulturne i tradicijske baštine, posebice one vezane uz gastronomiju i tradicijsku glazbu, zatim projekte vezane uz prometnu infrastrukturu, kako bi se bolje povezale primjerice, biciklističke staze i planinarski putovi s obje strane granice, projekte suradnje udruga civilnog društva, pri čemu su posebno istaknuta dobrovoljna vatrogasna društva i kulturno – umjetnička društva, ali i projekti vezani uz rekreacijske aktivnosti na otvorenom.

Na radionici je posebno istaknuto kako će u novom programskom razdoblju za poticanje održivog ruralnog razvoja biti nužno osmisliti nove, inovativne poslovne modele kojima će se povećati konkurentnost poljoprivredne proizvodnje.

Predstavnici hrvatskih i slovenskih jedinica lokalne samouprave tom su prilikom naglasili kako će u planiranju zajedničkih projekata biti posebno usredotočeni na podizanje svijesti stanovništva koje živi u pograničnom području o važnosti održivog ruralnog razvoja, pri čemu će biti posebno istaknuta odgovornost stanovnika za očuvanje okoliša i klime, ali i stvaranje boljih uvjeta za „zeleno gospodarstvo“.

Mogućnosti za suradnju sudionici radionice vide u Interreg programu Slovenija-Hrvatska, o kojem je na radionici govorio Kristijan Bizek, direktor lepoglavskog TKIC-a.

– Iz ovoga programa mogu se financirati upravo manji projekti prekogranične suradnje, a prijavitelji projekta mogu biti manje institucije koje svoje projekte nisu mogle prijaviti na standardne natječaje. Ovaj otvoreni natječaj partnerima s hrvatske i slovenske strane pruža niz mogućnosti za financiranje projekata prekogranične suradnje i izgradnje uzajamnog povjerenja – naglasio je Kristijan Bizek.

Na susretu je stoga  iskazana spremnost  predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i Slovenije da osmisle i provedu projekte prekogranične suradnje koji će biti prijavljeni na natječaj iz Interreg programa, pa će već u siječnju sljedeće godine biti održan novi susret na kojem će o konkretnim projektima razgovarati zainteresirani partneri s obje strane granice.

Život i društvo

Prva gimnazija Varaždin upisuje učenike u osam razreda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prva gimnazija Varaždin jedna je od najpoznatiji srednjoškolskih ustanova na sjeveru Hrvatske koja je kroz svoju dugu povijest na daljnje obrazovanje uputila mlade ljude od kojih su neki postali ponajbolji stručnjaci u Hrvatskoj i šire.

Pred osmašima je upis u srednje škole, a baš Prva gimnazija Varaždin može im ponuditi niz programa koji će zadovoljiti njihove interese i potrebe.

Ove godine je došlo do velikih promjena u Prvoj gimnaziji Varaždin, pojasnila je ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. Konkretno, na novi će se način profilirati škole. Prva gimnazija je dogovorila da će upisivati dva razreda opće gimnazije, zatim jedan razred jezične gimnazije te također jedan razred dvojezične gimnazije i četiri razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije. Novost je i to da će u prirodoslovno-matematičkoj osim programa A (učenje drugog stranog jezika) i B (umjesto dva sata učenja drugog stranog jezika uvodi se po jedan sat matematike i informatike) uvesti i program C. Program C obuhvatit će učenje dodatna dva sata matematike umjesto drugog stranog jezika.

– Učenici će se za navedene programe opredjeljivati putem aplikacije e-upisi, a uvjet je da u svakoj grupi programa bude minimalno 10 učenika. Takav smo prijedlog predložili Ministarstvu obrazovanja, završilo je e-savjetovanje, i oni su umjesto 20 i 24 učenika po razredu ovisno o programu koliko smo tražili, odobrili 26 te tako samo našoj Gimnaziji povećali kvote. Iako nije predmetom upisa u prvi razred, u ljetnom roku ćemo u treći razred upisivati učenike u program međunarodne mature, odnosno IB DP (International Baccalaureate Diploma Programme). Učenici ga mogu upisati nakon završetka prva dva razreda bilo koje srednje škole. Na taj način se može steći diploma međunarodne mature koja je jednako vrijedna kao položena državna matura i učenici se mogu upisati na bilo koji hrvatski fakultet ili bilo koji fakultet u svijetu – rekla je Banić.

U Prvoj gimnaziji Varaždin, osim na kvaliteti obrazovanja, naglasak je i na radnoj etici kod nastavnika i učenika, ali i atmosferi koja vlada u školi te vlada pravi timski duh. O tome koliko se toga događa u Prvoj gimnaziji, aktivnostima u kojima sudjeluju učenici i profesori te svim drugim aktualnostima možete pročitati na vrlo ažurnim web i Facebook stranicama ove škole.

Dan otvorenih vrata

Ipak, posjet školi najbolji je način kako saznati sve što mlade zanima pa je zato Prva gimnazija 17. svibnja organizirala Dan otvorenih vrata. U posjet su stigle grupe iz niza osnovnih škola. Prikazan im je novi film o Prvoj gimnaziji Varaždin. Bila je to prigoda da učenici saznaju sve o programima ove škole te da pogledaju virtualnu izložbu umjetničkih radova učenika Prve gimnazije koji su dobili nagrade na nacionalnoj razini za najbolje radove generirane korištenjem umjetne inteligencije. Izložba nije vidljiva u samom prostoru dvorišta i okolice Prve gimnazije, već je potrebna aplikacija i izložba se razgledava mobitelom. Cilj je prikazati virtualnu stvarnost koja nas može okruživati. Učenici-volonteri proveli su osmaše po školi. Istog dana održan je i Dan otvorene nastave, kada su profesori pripremili radionice za gimnazijalce. Oni su sami odabrali što žele raditi te su se za to prijavili on-line. Također, profesori Prve gimnazije su ispred stručnih aktiva odgovarali na sva pitanja učenika. Posjećenost je bila odlična.

Za one koji nisu stigli na Dan otvorenih vrata razgled Prve gimnazije je uvijek moguć putem linka na web ili Facebook stranici. Tamo je dostupna virtualna šetnja školom, a nedavno su dodane i neke novosti. Postoji jedna interaktivna točka, a klikom na nju se otvaraju podaci o školi. Također, postoji mogućnost autorotacije za svakog posjetitelja, ali moguće je kliknuti i dodatne izbornike sa strane. Šetnja se može obaviti na hrvatskom i engleskom jeziku pa baš svi mogu upoznati Prvu gimnaziju Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo kada će se tretirati komarci u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, provodit će mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina, 30. svibnja 2024. godine, u terminu od 5:00 – 5:30 sati, u Parku Vatroslava Jagića.

Dezinsekcija će se provoditi  sa sintetskim piretroidom PHOBI SUPER PB koji je odobren od strane Ministarstva zdravstva. Tretman suzbijanja će se provoditi metodom hladnog zamagljivanja (ULV) s motornog vozila.

Mole se građani da se u to vrijeme ne zadržavaju na otvorenom prostoru na navedenoj lokaciji i da zatvore svoje prozore. Također se mole pčelari, ako u blizini navedene lokacije imaju pčele, da ih zatvore u košnice za vrijeme provođenja tretmana suzbijanja komaraca, poručili su u Gradu Varaždinu.

U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, akcija suzbijanja se odgađa za sljedeći dan, odnosno do poboljšanja vremenskih prilika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje