Povežite se s nama

Život i društvo

Sastanak učenika u Županiji oko korištenja mobitela – mladež istaknula jednu stvar kao najveći problem

Varaždinska županija sastanak učenici mobiteli

Objavljeno:

- dana

U Varaždinskoj županiji je danas, 19. prosinca, održan sastanak zamjenika župana Tomislava Paljaka s predsjednikom Savjeta mladih Varaždinske županije Lovrom Lukavečkim te predstavnicima vijeća učenika osnovnih i srednjih škola, čiji osnivač je Županija, objavila je Varaždinska županija.

Tema je bila korištenje mobilnih uređaja u školi, odnosno tijekom nastave i pod odmorima, koja se otvorila nakon što je Županija, kao osnivač škola, prošli mjesec ravnateljima uputila naputak da korištenje mobitela i privatne informatičke opreme reguliraju pravilnicima o kućnom redu ili drugim internim aktima. Županija je dala naputak, a svaka škola pojedinačno donosi pravilnike ili akte.

– U vašim školama već postoje određena pravila vezana uz korištenje mobilnih uređaja tako da nikome od vas nije novost što ih ne smijete koristiti tijekom nastave. Ravnateljima škola, čiji smo osnivač, uputili smo naputak s ciljem da se u sve škole uvede red i jasna pravila. S obzirom na različite informacije zadnjih dana, među kojima je bilo i mnogo netočnih, važno je reći da mobitel smijete nositi u školu te da ga neće morati ostavljati na ulazu u školu u kutijama. Točno je da smo dali naputak da mobiteli ne smiju biti aktivirani tijekom nastave. Aktiviranje mobitela nije predviđeno bez nadzora razrednog, predmetnog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja, te se mobiteli ne bi smjeli koristiti osim u hitnim slučajevima. Dakle, kao i dosad, mobitele ćete moći koristiti za potrebe nastave, jer će vam u tom slučaju nastavnik dopustiti da ih upalite – rekao je zamjenik župana Paljak predstavnicima učenika.

Napomenuo je da je Županija dala naputak da učenici odlože mobitele u kutiju isključivo tijekom pisanih provjera znanja, a ciljem da se spriječe potencijalne zlouporabe kao što je, primjerice, fotografiranje ispita znanja. – To je bio naš prijedlog, pri čemu će škole odlučiti hoće li se mobiteli odlagati u kutije ili ćete ih ostaviti na klupama, kao što je to sada slučaj u pojedinim školama – pojasnio je zamjenik Paljak.

Učenicima je najsporniji prijedlog da mobitele ne smiju aktivirati tijekom školskih odmora, o čemu su se jednoglasno složili.

– Naš zaključak jest da Županiji upućujemo zahtjev da dozvoli korištenje mobitela tijekom odmora, jer su se svi predstavnici učenika izjasnili da im je to najveći problem – rekao je predsjednik Savjeta mladih Lovro Lukavečki.

Zamjenik župana Paljak je naveo da je ključno spriječiti ometanje nastave i koncentracije učenika korištenjem mobilnih uređaja.

– Upravo smo zbog (ne)ometanja nastave uputili naputak školama s ciljem da se uvedu jasna pravila. Za nas je pitanje korištenja mobitela pod odmorima sporedno, a o dodatnoj uputi ćemo obavijestiti ravnatelje i učenike – najavio je Paljak.

Život i društvo

Više od 34 % učenika nastavu sluša online, stoga i Prva gimnazija Varaždin prelazi na “Model C”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

prva gimnazija varaždin

Školama koje nastavu slušaju online priključuje se i Prva gimnazija Varaždin.

Naime, zbog pojave koronavirusa unazad par dana gotovo svakodnevno pristižu informacije o školama i ustanovama koje mijenjaju dosadašnji model izvođenja nastave na online model.

Potonja se „priključila“ i Prva gimnazija Varaždin, uz Srednju strukovnu školu, Medicinsku školu Varaždin te nekoliko osnovnih škola diljem grada i županije.

– U Prvoj gimnaziji Varaždin 34 % učenika nastavu sluša online, a u obradi su još neki razredi, dok 8 % nastavnika ne može raditi u školi. Zbog toga do 28. siječnja prelazimo na Model C u nadi da ćemo se 31. siječnja normalno vratiti u školu, kad se situacija malo smiri. Sve informacije proslijeđene su učenicima, nastavnicima, Vijeću roditelja – poručuju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ludbreg: objavljeni su rezultati Međunarodne izložbe vina “Vincekovo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

vincekovo ludbreg

Međunarodnom izložbom vina, koja od 2020. godine nosi naziv Vincekovo, ludbreški vinogradari i vinari obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Prilika je to da zainteresirani vinogradari i vinari iz Hrvatske, ali i inozemstva pošalju svoje uzorke mladih vina na ocjenjivanje i provjere njihovu kvalitetu.

Prikupljanje uzoraka ove je godine bilo organizirano drugog vikenda u siječnju u Hotelu Crnković. Prikupljeno je 474 uzoraka iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Najzastupljenije sorte bile su graševina (105), mješavina bijelih sorata (100) i rajnski rizling (51).

Ocjenjivanje je održano 12., 13. i 14. siječnja, a uzorke je ocjenjivalo 15 ocjenjivača svrstanih u tri komisije od po pet degustatora.

– Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova, a konačna ocjena za pojedino vino je medijana. Ova metoda primjenjuje se u Hrvatskoj za ocjenjivanje vina prije stavljanja u promet te na svim značajnijim ocjenjivanjima vina, kako u nas tako i u Europi. To omogućuje proizvođačima bolju usporedbu ocijenjenih vina s odličjima postignutim na drugim ocjenjivanjima na koja prijavljuju svoja vina – pojasnili su iz udruge “Trsek”.

Dugogodišnja predsjednica ocjenjivanja u Ludbregu prof. dr. sc. Stanislava Herjavec je zbog bolesti „dirigentsku palicu Vincekovo“ predala dr. sc. Ivani Puhelek koja će od ove godine biti predsjednica ocjenjivanja.

Uz nju u ocjenjivanju su sudjelovali dopredsjednik dipl.ing. Miroslav Matovinović, dopredsjednik dipl. ing. Marijan Čižmešija, tajnik i zapisničar Mladen Matijašec, dipl. ing. Dunja Mežnarić, mr.sc. Vlasta Rubeša Vili, dipl. ing. Vedran Plichta, dipl. ing. Gordana Bosankić, dipl. ing. Franjo Majnarić, dipl.ing. Zdenko Ivanković, dr.sc. Mirela Osrečak, dipl. ing. Robert Brkić, dipl.ing. Ivana Rendulić, dipl.ing. Slobodan Vili, dipl.ing. Marija Kuščar, dipl.ing. Vesna Bakota, doc.dr.sc Marin Mihaljević Žulj, dr.sc. Ivana Vladimira Petric, dipl.ing. Hrvoje August te Siniša Lasan, trostruki hrvatski sommelier prvak i sudac na Decanteru, ujedno i „selektor“ vina Varaždinske županije za prestižno svjetsko natjecanje Decanter, na kojem vinari Varaždinske županije ostvaruju odlične rezultate.

Na osnovu dobivenih bodova dodijeljeno je 98 “Zlatnih trseka” koji su postigli 82 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 255 uzoraka vina (raspon 77 do 81 bod ), “Brončani trsek” dobiva 77 uzoraka vina (raspon 72 do 76 boda), dok priznanje dobiva 8 vina (raspon 61 do 71 bod ). Eliminiranih vina s manje od 61 osvojenog boda bilo je 36, a razlozi su defekti u mirisu i okusu: etilacetat, povećana hlapiva kiselost, oksidacije, sumporni spojevi i dr.

Kod izbora za najbolje ocijenjeno mlado crno vino između tri uzorka izabrano je vino sorte Cabernet sauvignon (uzorak br. 462) sa 86 bodova, dok je kod bijelih izabrano Mješavina bijelih sorata (uzorak br. 209) sa 86 bodova.

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom koronavirusa i aktualne mjere, organizatori su odlučili izložbu održati u nešto skromnijem tonu.

– Prošle godine izložba nije organizirana zbog problema s pandemijom, a na izložbi 2020. ocjenjena su bila 543 uzorka. Ove godine planiramo u  Hotelu Crnković, 28. siječnja, održati  podjelu samo zlatom nagrađenih sudionika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz COVID potvrde. – istaknuo je Krešimir Horvat, predsjednik Udruge Trsek.

Dodajmo da Udruga „Trsek“ ovu izložbu organizira pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje