Povežite se s nama

U fokusu

Bio bi politički grijeh da SDP nema svojeg kandidata za gradonačelnika, hoće li nam HNS biti partner ovisi samo o njima

Objavljeno:

- dana

INTERVJU: ALEN KIŠIĆ

Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana i novoizabrani predsjednik varaždinskog SDP-a, već nekoliko tjedana ne izlazi iz središta političke pozornosti.

Svega nekoliko dana nakon što je predstavio svoje najbliže suradnike, novoizabrane članove Predsjedništva stranke, tu je vijest u drugi plan gurnula odluka o pokretanju stranačkog postupka protiv Vjerana Radelića, aktualnoga SDP-ovog dogradonačelnika, i još petero članova stranke.

Je li u pitanju konačni obračun između dvije struje u SDP-u ili hrabar potez novog predsjednika? O tome, ali i mnogim drugim temama, među kojima i o aferi Termoplin te budućnosti koalicije SDP-a i HNS-a, razgovarali smo s ovim 39-godišnjim političarom s dvije diplome, iz ekonomije poduzetništva i novinarstva, te magisterijem iz menadžmenta.

Umorni od svađa

I dok je Vjeran Radelić rekao da je stranački postupak protiv njega pokrenut zato što je javno podržao Zlatka Komadinu, vi ste naveli da je razloga “puno“. Hoćete li biti konkretni?

Više bih volio pričati o proaktivnom gradskom SDP-u kakav želim razvijati, koji će nuditi rješenja i inicijative. Da budem iskren, Radelić me uopće ne zanima. Okrenut sam, zajedno s timom, prema izradi programa, i to mi je u fokusu. Ali, isto tako, u politici morate donositi i odluke, a ovo je jedna od takvih. Jer, Radelić nije pokazao nikakvu želju za suradnjom, nije se odazivao na pozive, a s obzirom na to da predstavlja stranku u izvršnoj vlasti, i to ne čini baš dobro, da sad ne iznosim sve ono o čemu ste i vi pisali, morali smo reagirati. Smatramo da je bolje odmah na početku to razriješiti jer ne želimo više u stranci svađe i podjele, članovi su umorni od toga, a vjerujem i javnost. Potpuno je netočno da je problem što je Radelić podržao kolegu Komadinu, pa u Varaždinu ga je podržalo 110 kolega, a svi su i dalje s nama. Evo, neki dan sam u Županiji imao presicu s kolegicom Barbarom Antolić, koja je vodila kampanju za Komadinu, a ja s Habekom za Zorana Milanovića. I najnormalnije surađujemo. Za mene, onaj koji radi i vrijedi je uvijek na pravoj strani, bez obzira na to koga je podupro.

Pokrenut je i postupak raspuštanja Foruma mladih SDP-a Varaždina. Kuloari bruje da je pravi razlog raspuštanja to što se Mario Sinčić želio kandidirati za predsjednika županijskog Foruma. 

Vrlo jednostavno, omanja ekipa forumaša željela je nastaviti s onim što sam obećao članovima da ću spriječiti – podjelama i svađama između gradske i županijske razine. Međutim, dečki su instrumentalizirani i ne zamjeram im ništa, ali isto tako teško da vidim prostor za daljnju suradnju. No, njih je raspustio županijski Forum, to nema veze s Gradskim odborom. Time se ne mislim opterećivati, imamo pametnijeg i bitnijeg posla.

Pucanj u prazno

Kad će Gradski odbor službeno odlučivati o kandidatu za gradonačelnika?

Vjerojatno najesen ili koji mjesec poslije, što ovisi i o eventualnim koalicijskim pregovorima. Za nas je u ovom trenutku bitno da imamo vrlo čvrstu odluku, koja se ni u kojem slučaju ne može mijenjati: nakon puno godina ćemo imati vlastitog kandidata za gradonačelnika. Nije tajna da će se odlučivati o tome da upravo vi budete kandidat. Štoviše, politički suparnici već su javno ustvrdili da ste bili spremni promijeniti prebivalište, iz Ludbrega se preseliti u Varaždin, samo da biste ostvarili osobne i stranačke ambicije. Preseljenje i gdje će netko živjeti je osobna odluka svakog pojedinca. Varaždin je moj grad, tu sam rođen, tu sam išao u gimnaziju, tu sam igrao rukomet, tu radim, tu se vidim ostatak života s mojom obitelji i osjećam se Varaždincem kao i svaki čovjek koji živi u ovom prekrasnom gradu.

Zapravo je to besmislica iz redova političkih suparnika, pucanj u prazno. Varaždinci koji mi svakodnevno prilaze jako dobro znaju kako i koliko radim. Baš sam neki dan sreo susjede u zgradi u Zagrebačkoj koji su me pozitivno šokirali izjavom da su sretni da živimo u istoj zgradi. Uostalom, ta ista osoba koja je to problematizirala kao moju manu, željela bi biti gradonačelnik Varaždina bez apsolutno ikakvog političkog iskustva, čak nije bio ni vijećnik u mjesnom odboru. Bez ikakvog političkog iskustva nuditi se za preuzimanje vođenja Grada Varaždina je vrlo smjelo i hrabro, ali od kolega iz HDZ-a je i to moguće. Zanimljivo da ih smeta što sam iz Ludbrega preselio u 20 kilometara udaljeni Varaždin, a istodobno su kao stranka Hrvatskoj ponudili premijera iz Kanade koji jedva govori jezik države kojoj je na čelu.

Nismo zadovoljni kako smo participirali u upravljanju Gradom Varaždinom

I Radelić je javno rekao da biste morali biti Varaždinac da biste mogli razumjeti potrebe stanovnika Varaždina. 

Radelić je onda valjda “pravi“ Varaždinac, ali to, nažalost, nisam primijetio u njegovom radu Habuševog zamjenika. Uostalom, razlog raspuštanja vodstva stranke je, uz loše vođenje, bilo i loše obnašanje dužnosti dogradonačelnika. Iskreno, prozivke iz HDZ-a i od kontroverznog Ladislava Ilčića me ne čude, jer smo ipak politički suparnici, ali kad to kaže Radelić, koji je socijaldemokrat ili bi to trebao biti, onda mi je čudno. Očito samo želi naštetiti.

Rekli ste da je Varaždin “uspavana ljepotica“ i da ćete ponuditi nove ljude i nove ideje. Tko su ti novi ljudi?

Iznimno sam ponosan na vodstvo koje su naši članovi odabrali u Predsjedništvo. Imamo doktora znanosti Nevena Bosilja, koji je menadžer u multinacionalnoj kompaniji, a predaje i na FOI-ju, tu je dipl. učiteljica Gordana Marsenić, koja radi u školi i vrlo je aktivna kao predsjednica MO-a na Banfici, zatim dr. Maja Horvat, cijenjena varaždinska liječnica obiteljske medicine. U Predsjedništvu su i dipl. informatičar Miroslav Marković, koji radi u osiguravajućoj kući i odlično radi kao predsjednik 5. MO-a, potom dipl. ing. elektrotehnike i hrvatski branitelj Bruno Ister, koji je vlasnik vlastitog projektnog biroa, te Zoran Svetec, dipl. ing. prometa koji danas uspješno izvlači iz problema ustanovu Gradski stanovi. 

Za tajnika stranke sam predložio mladog kolegu Vitomira Staneka, koji je diplomirao ekonomiju, pred diplomom je i iz prava, a vodi vlastitu tvrtku koja se bavi inovacijama na području tehnologija. Kao što vidite, odličan spektar jakih osoba. Ali, iza tog tima je i Gradski odbor koji čini 25 osoba, među kojima su doktor prava s Pravnog fakulteta, ravnatelj škole, profesor, radnici, umirovljenici, mladi, a i nezaposleni. Uvjeren sam da je to SDP kakvog Varaždin zaslužuje i bit će mi čast biti dirigent na čelu tog orkestra.

A ideje i projekti? Što biste prvo učinili kada biste postali gradonačelnik Varaždina? 

To je pitanje koje me najviše intrigira posljednja dva-tri mjeseca. I na tome radim, a okupljam i čitav niz ljudi iz stranke, ali i izvan nje, koji su stručnjaci na raznim područjima i žele pomoći. Detalje programa predstavit ćemo najesen, ali za mene Varaždin ima nekoliko smjernica razvoja – postati grad studenata, pravi mali sveučilišni grad, kroz Tehnološki park 2 i slične manje projekte postati centar visokih tehnologija, ali isto tako držati i poticati svoje malo poduzetništvo, koje je našem kraju i mentalitetu prirođeno.  Uz to, imamo još neke smjerove koje moramo znatno razvijati, tzv. kulturnu industriju, kao i turizam, u kojem imamo puno prostora za napredak. Naravno, velik iskorak može se napraviti i znatno boljim korištenjem sredstava iz EU fondova, jer tu Varaždin nije u skladu sa svojim renomeom. Gradu treba pozitivna energija, koja je ipak nedostatna, iako treba reći da postoji pozitivnih pomaka.

Ako se s HNS-om raziđemo u Varaždinu, ne vidim ni logiku zajedničkog izlaska u Županiji

Na sljedeće lokalne izbore u Varaždinu nećete izaći zajedno s HNS-om, s obzirom na to da je Predrag Štromar najavio da će njihov kandidat biti Goran Habuš. Je li to početak raspada koalicije?

Koalicijski pregovori još nisu otvoreni, godina dana je do izbora, pa tu uvijek postoji mogućnost promjena i dogovora. Iza nas je sedam godina korektne suradnje, no SDP treba iskorak. Zato jedino u što sam siguran jest to da će SDP imati svog kandidata za gradonačelnika. Pojedinačno smo najjača stranka po rezultatima na izborima za vijeća mjesnih odbora, imamo najveći broj predsjednika MO-a, a prema prošlotjednoj anketi agencije Promocije plus za RTL, SDP u Županiji dobiva više od 30 posto glasova za Sabor, dvostruko više od HDZ-a ili HNS-a. Bio bi zaista politički grijeh da nemamo vlastitog kandidata. S tim ulazimo u razgovore sa svakim potencijalnim koalicijskim partnerom, pa tako i s HNS-om, s kojim ćemo iz političke kulture prvim razgovarati.

Hoćete li se s HNS-om razići i u Županiji? Mario Habek je najavio da ćete imati svoga kandidata za župana.

Prije svega, tko kaže da ćemo se uopće razići? Koalicijski pregovori još nisu počeli, tako da o tako nečemu odluke nema ni sa strane SDP-a, a, koliko znam, ni HNS-a. Reći ću da, ako se raziđemo u Gradu Varaždinu, ne vidim ni logiku zajedničkog izlaska u Županiji. Ali o tome odlučuje Županijski odbor. Doista je prerano za to sve.

”Veći” partner

U Gradu Varaždinu se primjećuju pokušaji odmaka SDP-a od HNS-a. Zajedno vlast obnašate od 2011., a vi ste rekli da HNS snosi veću odgovornost kao „senior partner“. No je li doista tako? U Gradskom vijeću se proračun i sve druge odluke donose većinom glasova, a ključni su glasovi SDP-ovih vijećnika.

Uvijek onaj koji je veći partner snosi veću odgovornost, i za dobro i za loše. To je normalno, ali ograničit ću se na SDP. Nismo zadovoljni kako smo participirali u upravljanju, nismo bili dovoljno prepoznatljivi i nismo nudili dovoljno rješenja. Primjerice, SDP-ova inicijativa za besplatne udžbenike je primjer odlične inicijative kakvih je bilo premalo. I to je jedan od razloga zbog kojeg smo raspustili vodstvo Gradske organizacije. Nismo bili zadovoljni. Rijetke su stranke koje su spremne na takav potez, i tu je veličina SDP-a, koji je veći od svakog člana.

Dečki iz Foruma mladih Varaždina su instrumentalizirani i ne zamjeram im ništa

Habuš je oštro prozvao SDP-ovu pročelnicu Mirelu Ivanković zbog očitovanja o aferi Termoplin. Vi ste rekli da ona nije i ne može biti odgovorna. No slažete li se s gradonačelnikom da Termoplin nije oštetio Grad? 

Kao ozbiljna stranka nismo za to da se rasprave o takvim temama vode isključivo preko medija, jer to nije dobro za imidž grada. To je tema za Gradsko vijeće i zato smo zatražili da se točka o izvršenju ugovora s Termoplinom stavi na dnevni red Vijeća. Tamo neka se sučele argumentima Termoplin, vijećnici, gradonačelnik i HERA. To je mjesto za raščišćavanje teme, a ne mediji. Što se SDP-ovog stava tiče, odbacujemo mogućnost da je greška pročelnice Ivanković i njezinog odjela. Taj je odjel proveo javnu nabavu i nakon toga njihova odgovornost prestaje, jer netko drugi izdaje i ovjerava račune. Međutim, u Klubu vijećnika nismo vidjeli, primjerice, izvješće HERA-e, nalaz unutarnje revizije, a sve su to elementi koje javnost treba znati s obzirom na ozbiljnost teme.

Kako surađujete sa županom Štromarom? 

Suradnja je od prvog dana korektna i, rekao bih, kvalitetna. Dobio sam puno prostora za djelovanje, to opravdao svojim radom i tako rasteretio župana u puno poslova, pa smo obojica imali koristi od naše suradnje. I politički smo korektno surađivali, volio bih da smo tako surađivali i u nekim drugim sredinama, pa i u Varaždinu. 

Kako ocjenjujete svoj i njegov rad u Županiji? Iako je župan godinama to najavljivao, Opća bolnica Varaždin još uvijek nema hitni prijem, propala je (do)gradnja četiriju škola po JPP-u, a oporba stalno ističe da nije započet ni projekt Aglomeracije Varaždin. 

Mislim da smo u zadanim uvjetima, koji nisu bili laki, dobro radili, što potvrđuje i čvrsta podrška građana koju bismo zasigurno imali da danas izađemo u ovom sastavu na izbore. Naš posao ću ocijeniti starom dobrom sintagmom – uvijek može bolje. U našoj podjeli poslova, velike kapitalne investicije je direktno i dobro vodio župan, što je i normalno, zamjenici se bave nižom razinom poslova. To što navodite stoji. Međutim, bilo je tu puno objektivnih razloga koji su usporili cijeli proces, osobito kod dogradnje škola i Bolnice. Sve smo pripremili do zadnje faze uoči gradnje. Međutim, kad je sve dovršeno, nije bilo kvalitetnog interesa kod privatnih partnera. Sad se prebacujemo na drugi model što se tiče škola, kao i preprojektiranje Bolnice, što ne bi trebalo dugo trajati. Što se pak tiče projekta Aglomeracije, prema svim informacijama, ide svojim tijekom, jedan je natječaj otvoren, uskoro slijedi još nekoliko, i to će biti jedan od najvećih kapitalnih projekata u povijesti ove županije, vrijedan preko 600 milijuna kuna.

Politika nije moj jedini izbor

Koliko imate slobodnog vremena? Dožupan ste, sad i predsjednik gradskog SDP-a, a predajete i na Veleučilištu VERN.

Bio sam menadžer u Podravci, radio i kao direktor za jugoistočnu Europu u Metrou. Međutim, iskreno, ovo kako i koliko radim nakon preuzimanja gradskog SDP-a iziskuje više vremena i energije nego ikad i zaista ne ostavlja ni malo slobodnog vremena. Zbog toga, nažalost, najviše pati obitelj, s kojom sam premalo vremena, ali bez čvrste podrške moje supruge Dubravke, koja je profesorica engleskog i španjolskog jezika u školi, ne znam kako bih stigao sve. Što se tiče VERN-a, izabran sam u nastavno zvanje, imam svoje kolegije, ali otkako sam u politici, spustio sam se kao vanjski predavač na 15 nastavnih sati po semestru, samo kako bih ostao u tim vodama. Tamo me čeka mjesto na katedri, moji studenti i prekrasan posao u kojem mogu zaraditi isto ili nešto više nego u politici, a biti znatno mirniji. Isto tako, znam da i u gospodarstvu ima puno prostora za osobu mog obrazovanja i iskustva. Zato sam i spreman na rizike u politici, jer politika nije moj jedini izbor u životu. To mi daje dodatnu snagu i ponekad čvršći stav u ovom poslu.
 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima.

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

Dakle, politička je odluka donesena, ali tek sada će krenuti izračuni i način na koji će se plaća političarima povećati, piše Jutarnji list.

A postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina.

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje