Povežite se s nama

U fokusu

Bio bi politički grijeh da SDP nema svojeg kandidata za gradonačelnika, hoće li nam HNS biti partner ovisi samo o njima

Objavljeno:

- dana

INTERVJU: ALEN KIŠIĆ

Alen Kišić, zamjenik varaždinskog župana i novoizabrani predsjednik varaždinskog SDP-a, već nekoliko tjedana ne izlazi iz središta političke pozornosti.

Svega nekoliko dana nakon što je predstavio svoje najbliže suradnike, novoizabrane članove Predsjedništva stranke, tu je vijest u drugi plan gurnula odluka o pokretanju stranačkog postupka protiv Vjerana Radelića, aktualnoga SDP-ovog dogradonačelnika, i još petero članova stranke.

Je li u pitanju konačni obračun između dvije struje u SDP-u ili hrabar potez novog predsjednika? O tome, ali i mnogim drugim temama, među kojima i o aferi Termoplin te budućnosti koalicije SDP-a i HNS-a, razgovarali smo s ovim 39-godišnjim političarom s dvije diplome, iz ekonomije poduzetništva i novinarstva, te magisterijem iz menadžmenta.

Umorni od svađa

I dok je Vjeran Radelić rekao da je stranački postupak protiv njega pokrenut zato što je javno podržao Zlatka Komadinu, vi ste naveli da je razloga “puno“. Hoćete li biti konkretni?

Više bih volio pričati o proaktivnom gradskom SDP-u kakav želim razvijati, koji će nuditi rješenja i inicijative. Da budem iskren, Radelić me uopće ne zanima. Okrenut sam, zajedno s timom, prema izradi programa, i to mi je u fokusu. Ali, isto tako, u politici morate donositi i odluke, a ovo je jedna od takvih. Jer, Radelić nije pokazao nikakvu želju za suradnjom, nije se odazivao na pozive, a s obzirom na to da predstavlja stranku u izvršnoj vlasti, i to ne čini baš dobro, da sad ne iznosim sve ono o čemu ste i vi pisali, morali smo reagirati. Smatramo da je bolje odmah na početku to razriješiti jer ne želimo više u stranci svađe i podjele, članovi su umorni od toga, a vjerujem i javnost. Potpuno je netočno da je problem što je Radelić podržao kolegu Komadinu, pa u Varaždinu ga je podržalo 110 kolega, a svi su i dalje s nama. Evo, neki dan sam u Županiji imao presicu s kolegicom Barbarom Antolić, koja je vodila kampanju za Komadinu, a ja s Habekom za Zorana Milanovića. I najnormalnije surađujemo. Za mene, onaj koji radi i vrijedi je uvijek na pravoj strani, bez obzira na to koga je podupro.

Pokrenut je i postupak raspuštanja Foruma mladih SDP-a Varaždina. Kuloari bruje da je pravi razlog raspuštanja to što se Mario Sinčić želio kandidirati za predsjednika županijskog Foruma. 

Vrlo jednostavno, omanja ekipa forumaša željela je nastaviti s onim što sam obećao članovima da ću spriječiti – podjelama i svađama između gradske i županijske razine. Međutim, dečki su instrumentalizirani i ne zamjeram im ništa, ali isto tako teško da vidim prostor za daljnju suradnju. No, njih je raspustio županijski Forum, to nema veze s Gradskim odborom. Time se ne mislim opterećivati, imamo pametnijeg i bitnijeg posla.

Pucanj u prazno

Kad će Gradski odbor službeno odlučivati o kandidatu za gradonačelnika?

Vjerojatno najesen ili koji mjesec poslije, što ovisi i o eventualnim koalicijskim pregovorima. Za nas je u ovom trenutku bitno da imamo vrlo čvrstu odluku, koja se ni u kojem slučaju ne može mijenjati: nakon puno godina ćemo imati vlastitog kandidata za gradonačelnika. Nije tajna da će se odlučivati o tome da upravo vi budete kandidat. Štoviše, politički suparnici već su javno ustvrdili da ste bili spremni promijeniti prebivalište, iz Ludbrega se preseliti u Varaždin, samo da biste ostvarili osobne i stranačke ambicije. Preseljenje i gdje će netko živjeti je osobna odluka svakog pojedinca. Varaždin je moj grad, tu sam rođen, tu sam išao u gimnaziju, tu sam igrao rukomet, tu radim, tu se vidim ostatak života s mojom obitelji i osjećam se Varaždincem kao i svaki čovjek koji živi u ovom prekrasnom gradu.

Zapravo je to besmislica iz redova političkih suparnika, pucanj u prazno. Varaždinci koji mi svakodnevno prilaze jako dobro znaju kako i koliko radim. Baš sam neki dan sreo susjede u zgradi u Zagrebačkoj koji su me pozitivno šokirali izjavom da su sretni da živimo u istoj zgradi. Uostalom, ta ista osoba koja je to problematizirala kao moju manu, željela bi biti gradonačelnik Varaždina bez apsolutno ikakvog političkog iskustva, čak nije bio ni vijećnik u mjesnom odboru. Bez ikakvog političkog iskustva nuditi se za preuzimanje vođenja Grada Varaždina je vrlo smjelo i hrabro, ali od kolega iz HDZ-a je i to moguće. Zanimljivo da ih smeta što sam iz Ludbrega preselio u 20 kilometara udaljeni Varaždin, a istodobno su kao stranka Hrvatskoj ponudili premijera iz Kanade koji jedva govori jezik države kojoj je na čelu.

Nismo zadovoljni kako smo participirali u upravljanju Gradom Varaždinom

I Radelić je javno rekao da biste morali biti Varaždinac da biste mogli razumjeti potrebe stanovnika Varaždina. 

Radelić je onda valjda “pravi“ Varaždinac, ali to, nažalost, nisam primijetio u njegovom radu Habuševog zamjenika. Uostalom, razlog raspuštanja vodstva stranke je, uz loše vođenje, bilo i loše obnašanje dužnosti dogradonačelnika. Iskreno, prozivke iz HDZ-a i od kontroverznog Ladislava Ilčića me ne čude, jer smo ipak politički suparnici, ali kad to kaže Radelić, koji je socijaldemokrat ili bi to trebao biti, onda mi je čudno. Očito samo želi naštetiti.

Rekli ste da je Varaždin “uspavana ljepotica“ i da ćete ponuditi nove ljude i nove ideje. Tko su ti novi ljudi?

Iznimno sam ponosan na vodstvo koje su naši članovi odabrali u Predsjedništvo. Imamo doktora znanosti Nevena Bosilja, koji je menadžer u multinacionalnoj kompaniji, a predaje i na FOI-ju, tu je dipl. učiteljica Gordana Marsenić, koja radi u školi i vrlo je aktivna kao predsjednica MO-a na Banfici, zatim dr. Maja Horvat, cijenjena varaždinska liječnica obiteljske medicine. U Predsjedništvu su i dipl. informatičar Miroslav Marković, koji radi u osiguravajućoj kući i odlično radi kao predsjednik 5. MO-a, potom dipl. ing. elektrotehnike i hrvatski branitelj Bruno Ister, koji je vlasnik vlastitog projektnog biroa, te Zoran Svetec, dipl. ing. prometa koji danas uspješno izvlači iz problema ustanovu Gradski stanovi. 

Za tajnika stranke sam predložio mladog kolegu Vitomira Staneka, koji je diplomirao ekonomiju, pred diplomom je i iz prava, a vodi vlastitu tvrtku koja se bavi inovacijama na području tehnologija. Kao što vidite, odličan spektar jakih osoba. Ali, iza tog tima je i Gradski odbor koji čini 25 osoba, među kojima su doktor prava s Pravnog fakulteta, ravnatelj škole, profesor, radnici, umirovljenici, mladi, a i nezaposleni. Uvjeren sam da je to SDP kakvog Varaždin zaslužuje i bit će mi čast biti dirigent na čelu tog orkestra.

A ideje i projekti? Što biste prvo učinili kada biste postali gradonačelnik Varaždina? 

To je pitanje koje me najviše intrigira posljednja dva-tri mjeseca. I na tome radim, a okupljam i čitav niz ljudi iz stranke, ali i izvan nje, koji su stručnjaci na raznim područjima i žele pomoći. Detalje programa predstavit ćemo najesen, ali za mene Varaždin ima nekoliko smjernica razvoja – postati grad studenata, pravi mali sveučilišni grad, kroz Tehnološki park 2 i slične manje projekte postati centar visokih tehnologija, ali isto tako držati i poticati svoje malo poduzetništvo, koje je našem kraju i mentalitetu prirođeno.  Uz to, imamo još neke smjerove koje moramo znatno razvijati, tzv. kulturnu industriju, kao i turizam, u kojem imamo puno prostora za napredak. Naravno, velik iskorak može se napraviti i znatno boljim korištenjem sredstava iz EU fondova, jer tu Varaždin nije u skladu sa svojim renomeom. Gradu treba pozitivna energija, koja je ipak nedostatna, iako treba reći da postoji pozitivnih pomaka.

Ako se s HNS-om raziđemo u Varaždinu, ne vidim ni logiku zajedničkog izlaska u Županiji

Na sljedeće lokalne izbore u Varaždinu nećete izaći zajedno s HNS-om, s obzirom na to da je Predrag Štromar najavio da će njihov kandidat biti Goran Habuš. Je li to početak raspada koalicije?

Koalicijski pregovori još nisu otvoreni, godina dana je do izbora, pa tu uvijek postoji mogućnost promjena i dogovora. Iza nas je sedam godina korektne suradnje, no SDP treba iskorak. Zato jedino u što sam siguran jest to da će SDP imati svog kandidata za gradonačelnika. Pojedinačno smo najjača stranka po rezultatima na izborima za vijeća mjesnih odbora, imamo najveći broj predsjednika MO-a, a prema prošlotjednoj anketi agencije Promocije plus za RTL, SDP u Županiji dobiva više od 30 posto glasova za Sabor, dvostruko više od HDZ-a ili HNS-a. Bio bi zaista politički grijeh da nemamo vlastitog kandidata. S tim ulazimo u razgovore sa svakim potencijalnim koalicijskim partnerom, pa tako i s HNS-om, s kojim ćemo iz političke kulture prvim razgovarati.

Hoćete li se s HNS-om razići i u Županiji? Mario Habek je najavio da ćete imati svoga kandidata za župana.

Prije svega, tko kaže da ćemo se uopće razići? Koalicijski pregovori još nisu počeli, tako da o tako nečemu odluke nema ni sa strane SDP-a, a, koliko znam, ni HNS-a. Reći ću da, ako se raziđemo u Gradu Varaždinu, ne vidim ni logiku zajedničkog izlaska u Županiji. Ali o tome odlučuje Županijski odbor. Doista je prerano za to sve.

”Veći” partner

U Gradu Varaždinu se primjećuju pokušaji odmaka SDP-a od HNS-a. Zajedno vlast obnašate od 2011., a vi ste rekli da HNS snosi veću odgovornost kao „senior partner“. No je li doista tako? U Gradskom vijeću se proračun i sve druge odluke donose većinom glasova, a ključni su glasovi SDP-ovih vijećnika.

Uvijek onaj koji je veći partner snosi veću odgovornost, i za dobro i za loše. To je normalno, ali ograničit ću se na SDP. Nismo zadovoljni kako smo participirali u upravljanju, nismo bili dovoljno prepoznatljivi i nismo nudili dovoljno rješenja. Primjerice, SDP-ova inicijativa za besplatne udžbenike je primjer odlične inicijative kakvih je bilo premalo. I to je jedan od razloga zbog kojeg smo raspustili vodstvo Gradske organizacije. Nismo bili zadovoljni. Rijetke su stranke koje su spremne na takav potez, i tu je veličina SDP-a, koji je veći od svakog člana.

Dečki iz Foruma mladih Varaždina su instrumentalizirani i ne zamjeram im ništa

Habuš je oštro prozvao SDP-ovu pročelnicu Mirelu Ivanković zbog očitovanja o aferi Termoplin. Vi ste rekli da ona nije i ne može biti odgovorna. No slažete li se s gradonačelnikom da Termoplin nije oštetio Grad? 

Kao ozbiljna stranka nismo za to da se rasprave o takvim temama vode isključivo preko medija, jer to nije dobro za imidž grada. To je tema za Gradsko vijeće i zato smo zatražili da se točka o izvršenju ugovora s Termoplinom stavi na dnevni red Vijeća. Tamo neka se sučele argumentima Termoplin, vijećnici, gradonačelnik i HERA. To je mjesto za raščišćavanje teme, a ne mediji. Što se SDP-ovog stava tiče, odbacujemo mogućnost da je greška pročelnice Ivanković i njezinog odjela. Taj je odjel proveo javnu nabavu i nakon toga njihova odgovornost prestaje, jer netko drugi izdaje i ovjerava račune. Međutim, u Klubu vijećnika nismo vidjeli, primjerice, izvješće HERA-e, nalaz unutarnje revizije, a sve su to elementi koje javnost treba znati s obzirom na ozbiljnost teme.

Kako surađujete sa županom Štromarom? 

Suradnja je od prvog dana korektna i, rekao bih, kvalitetna. Dobio sam puno prostora za djelovanje, to opravdao svojim radom i tako rasteretio župana u puno poslova, pa smo obojica imali koristi od naše suradnje. I politički smo korektno surađivali, volio bih da smo tako surađivali i u nekim drugim sredinama, pa i u Varaždinu. 

Kako ocjenjujete svoj i njegov rad u Županiji? Iako je župan godinama to najavljivao, Opća bolnica Varaždin još uvijek nema hitni prijem, propala je (do)gradnja četiriju škola po JPP-u, a oporba stalno ističe da nije započet ni projekt Aglomeracije Varaždin. 

Mislim da smo u zadanim uvjetima, koji nisu bili laki, dobro radili, što potvrđuje i čvrsta podrška građana koju bismo zasigurno imali da danas izađemo u ovom sastavu na izbore. Naš posao ću ocijeniti starom dobrom sintagmom – uvijek može bolje. U našoj podjeli poslova, velike kapitalne investicije je direktno i dobro vodio župan, što je i normalno, zamjenici se bave nižom razinom poslova. To što navodite stoji. Međutim, bilo je tu puno objektivnih razloga koji su usporili cijeli proces, osobito kod dogradnje škola i Bolnice. Sve smo pripremili do zadnje faze uoči gradnje. Međutim, kad je sve dovršeno, nije bilo kvalitetnog interesa kod privatnih partnera. Sad se prebacujemo na drugi model što se tiče škola, kao i preprojektiranje Bolnice, što ne bi trebalo dugo trajati. Što se pak tiče projekta Aglomeracije, prema svim informacijama, ide svojim tijekom, jedan je natječaj otvoren, uskoro slijedi još nekoliko, i to će biti jedan od najvećih kapitalnih projekata u povijesti ove županije, vrijedan preko 600 milijuna kuna.

Politika nije moj jedini izbor

Koliko imate slobodnog vremena? Dožupan ste, sad i predsjednik gradskog SDP-a, a predajete i na Veleučilištu VERN.

Bio sam menadžer u Podravci, radio i kao direktor za jugoistočnu Europu u Metrou. Međutim, iskreno, ovo kako i koliko radim nakon preuzimanja gradskog SDP-a iziskuje više vremena i energije nego ikad i zaista ne ostavlja ni malo slobodnog vremena. Zbog toga, nažalost, najviše pati obitelj, s kojom sam premalo vremena, ali bez čvrste podrške moje supruge Dubravke, koja je profesorica engleskog i španjolskog jezika u školi, ne znam kako bih stigao sve. Što se tiče VERN-a, izabran sam u nastavno zvanje, imam svoje kolegije, ali otkako sam u politici, spustio sam se kao vanjski predavač na 15 nastavnih sati po semestru, samo kako bih ostao u tim vodama. Tamo me čeka mjesto na katedri, moji studenti i prekrasan posao u kojem mogu zaraditi isto ili nešto više nego u politici, a biti znatno mirniji. Isto tako, znam da i u gospodarstvu ima puno prostora za osobu mog obrazovanja i iskustva. Zato sam i spreman na rizike u politici, jer politika nije moj jedini izbor u životu. To mi daje dodatnu snagu i ponekad čvršći stav u ovom poslu.
 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čehok traži hitnu ostavku Istera i razrješenje Nadzornoga odbora Varkoma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Nezavisne liste Ivana Čehoka u srijedu su poručili platformi Budimo grad da prijave mjerodavnima gradonačelnika Nevena Bosilja za zloporabu položaja i pogodovanje pri zapošljavanju Brune Istera (SDP) na mjesto direktora tvrtke Varkom d.d.

Na konferenciji za medije Ivan Čehok je ustvrdio da je Ister postavljen protivno Zakonu o vodnim uslugama. To je potkrijepio i navodima iz pisma četrnaestero načelnika koji traže od Uprave, Skupštine te Nadzornog odbora Varkoma informaciju o načinu izbora direktora.

– Upozoravali smo na jednu pogubnu klijentističku, stranačku strukturu koja se zapošljava, koja koristi institucije gradskih sustava kako bi stranačku klijentelu zaposlila. Tu prije svega mislim na SDP i Reformiste, ali svemu tome sekundiraju članovi platforme Budimo grad. Nisu nas slušali i sad imamo nezakonito postavljenog direktora Varkoma – izjavio je Čehok.

Napomenuo je da Varkom podliježe Zakonu o vodnim uslugama, u kojem je precizno naznačeno kako se bira direktor, i to bilo kojeg isporučitelja vodnih usluga.

– Direktora bira Skupština, to nije ovlast Nadzornog odbora. To je ovlast Skupštine i to sa dvostrukim pravom glasa. Svi članovi Skupštine imaju pravo glasa sukladno udjelima u društvu, ali im ostaje i pravo glasa kao članovima Skupštine. Većina svih članova Skupštine mora glasati za kandidata kako bi on bio izabran. Znajući da to nikada neće uspjeti postići, gradonačelnik Neven Bosilj je prevario i uskratio pravo svih članova Skupštine (gradonačelnika i načelnika) te preko Nadzornog odbora imenovao Brunu Istera za direktora – istaknuo je Čehok.

Potom je obrazložio članak 28. Zakona o vodnim uslugama.

– U njemu je propisano da sva zapošljavanja u isporučitelju vodnih usluga moraju ići putem javnog natječaja. Pritom nekakvo pozivanje na Statut Varkoma ne znači ništa jer je Zakon donesen 2019. godine iznad Statuta. Umjesto da promijene statut i podrede se zakonskim odredbama, oni su potjerali bivšeg direktora Željka Bunića te preko noći sazvali sjednicu i postavili Istera. U svemu je ključnu ulogu odigrao predsjednik Nadzornog odbora Robert Vugrin (NS Reformisti) – podsjeća Čehok koji smatra da je takva odluka pogubna iz više razloga.

Po njemu, stranačko i klijentističko namještanje je loše, a problem je i ugrožavanje EU projekata koje provodi Varkom.

– Varkom ih ima najviše u Hrvatskoj, ponajprije zaslugom Željka Bunića i Marijana Cesarca te drugih tvrtkinih vrijednih djelatnika, ali i zahvaljujući bivšoj vlasti koja je projekte između ostalog osmišljavala. Nažalost, ako se pokaže da je Bruno Ister postavljen nezakonito na mjesto direktora, svi njegovi potpisi bit će nezakoniti i nevažeći. A onda slijedi penalizacija koja će nas skupo koštati. To sada više nije igra Bosilja i njegovog stranačkog pijuna, ovo su preozbiljna pitanja za građane Varaždina – rezolutan je Čehok.

Na kraju konferencije za medije izjavio je da ga čudi što se Damir Habijan (HDZ) ne oglašava oko spomenute teme. Potom je otkrio i da očekuju da platforma Budimo grad prijavi Nevena Bosilja.

–  Tu je riječ o čistoj zloporabi položaja i pogodovanju. Ova situacija zahtjeva žurno razrješenje Istera i Nadzornog odbora. Nužno je hitno sazivanje Skupštine, usklađivanje Statuta i raspisivanje javnog natječaja za mjesto direktora Varkoma – zaključio je Ivan Čehok.  

Nastavite čitati

U fokusu

Neplodnost je “tihi” problem: može li se obiteljima u Varaždinu i Čakovcu pomoći da lakše dođu do roditeljstva?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nekoliko hrvatskih gradova, kao što su Osijek i Makarska, početkom ove godine započela je provedba nove demografske mjere – financijskih potpora mladim obiteljima za medicinski pomognutu oplodnju (MPO). Trebaju li takvu mjeru uvesti i gradovi na sjeveru Hrvatske, Varaždin i Čakovec, provjerili smo kod nekoliko sugovornika s ovog područja.

Pozitivan primjer

Naime, Grad Makarska osigurao je u svom proračunu 150.000 kuna kako bi bračni ili izvanbračni parovi u ovoj godini, počevši s 1. siječnja, mogli ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje. Odluku je u prosincu prošle godine usvojilo njihovo Gradsko vijeće, a gradonačelnik Makarske Zoran Paunović tom je prilikom rekao da društvo ovaj problem više ne može ignorirati.

– Neplodnost je problem o kojem se tiho i nedovoljno govori, iako je u Hrvatskoj, kao i globalno, u neprestanom porastu. Predviđa se da će za 10 godina u većem dijelu svijeta neplodno biti oko 30 % parova. Žene u Hrvatskoj rađaju prvo dijete s prosječno 29,4 godine, sve češće tek nakon 30, čak i 35 godina starosti, a neplodnost je gotovo jednako prisutna kod oba spola. Za one koji žele postati roditelji neplodnost je velika trauma, često popraćena osjećajem krivnje i tuge. Ne možemo kao društvo samo okretati glavu, vrijeme je da Grad napravi važan iskorak i osigura financijsku potporu Makarankama i Makaranima koji se nose s ovim problemom – naglasio je gradonačelnik Makarske.

Objasnio je da pravo na sufinanciranje, između ostaloga, ostvaruje podnositelj zahtjeva koji je prethodno iscrpio sve mogućnosti koje su ostvarive na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, sukladno važećem zakonu kojim je uređeno pitanje pomognute oplodnje.

Na sjeveru

A da je sadašnji Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, koji datira iz 2012. godine, nakon 10 godina potrebno unaprijediti, tvrdi i saborska zastupnica iz Čakovca prim. dr. sc. Andreja Marić, dr. med. Ističe da zakonski okvir u prvom redu treba mijenjati zbog nekoliko razloga: kako bi se akceptirao desetogodišnji napredak medicinske znanosti na tom području te omogućilo proširenje prava na medicinski pomognutu oplodnju.

– Tragično je da ova Vlada izmišlja neke demografske mjere koje će dati slabe ili nikakve rezultate, a onu koja dokazano dovodi do većeg broja rođene djece, a MPO to jest, stigmatizira – smatra saborska zastupnica Andreja Marić.

Navodi da jedan od važnih ciljeva zdravstvenog sustava, ali i drugih javnih sektora, mora biti poboljšanje demografske situacije u Republici Hrvatskoj te oštro upire prstom u državu koja, navodi naša sugovornica, “još uvijek ne zna ili ne želi prionuti rješavanju ovog problema”. Pozdravlja mjeru koju je uveo Grad Makarska kada je riječ o financijskim potporama svojim sugrađanima, konkretno mladim obiteljima po pitanju medicinski pomognute oplodnje, te se slaže da bi se po tom pitanju trebale iskazati i ostale županije, gradovi i općine.

– I druge jedinice lokalne (regionalne) samouprave, pa tako i Grad Čakovec, trebale bi se, u okviru svojih financijskih mogućnosti, uključiti u sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje kada su iscrpljene ostvarive mogućnosti na teret HZZO-a, no svakako je na potezu i država – izjavila je saborska zastupnica, napomenuvši da Vlada RH također nije pokazala dovoljno sluha za ublažavanje menstrualnog siromaštva, odbivši smanjiti porez na menstrualne potrepštine.
U Gradu Čakovcu, na čelu s gradonačelnicom Ljerkom Cividini, također pozdravljaju demografsku mjeru Grada Makarske navodeći da je hvalevrijedna te rezultat višegodišnjeg promišljanja i osluškivanja potreba njihovih građana.

– Kako u ovom trenutku u Gradu Čakovcu nismo upoznati s činjenicom da bi našim građanima ovakva mjera bila potrebna, svjesni da HZZO plaća troškove pomognute oplodnje do određene razine, dosad nismo razmišljali o ovakvoj mjeri. Dakako da svaki dobar primjer, posebice kada se pokaže pozitivnim u praksi, valja slijediti. Samim tim ćemo s veseljem pratiti rezultate i demografske promjene u Makarskoj i ostalim gradovima ako uvedu mjere ovakvog tipa te s našim građanima uvidjeti potrebu za uvođenjem iste i u Čakovcu – tvrde iz Grada Čakovca te dodaju:

– Svaki vid potpore mladim obiteljima vidimo kao ključan za naš grad i Međimurje općenito jer nam je cilj zadržati i pomagati naše mlade te ih poticati da ostanu u svom rodnom kraju. Ono o čemu jesmo razmišljali, i gdje su napravljeni prvi koraci uz istraživanja i komunikaciju sa srodnim udrugama, je potpomaganje parova koji se odluče na usvajanje, što donosi višestruku korist za zajednicu. Međutim, to je program koji je još u povojima te se o mogućnostima još diskutira – otkrivaju iz središta Međimurske županije.

Zbog sve više prisutnih negativnih demografskih trendova, i Grad Varaždin bi se trebao uključiti u sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje kod mladih parova, smatra vijećnica Gradskog vijeća Grada Varaždina Silvija Cupar.

– Pružanje financijske potpore obiteljima zbog visokih troškova medicinski pomognute oplodnje stvara poticajnu okolinu za planiranje potomstva te ostvarivanje težnje za roditeljstvom. Naravno da postoje ograničeni fiskalni kapaciteti, no oni moraju prvenstveno pratiti potrebe stanovnika. Uz ovu inicijativu, smatram da bi Grad Varaždin u skoroj budućnosti trebao pružiti potporu i posvojiteljima te uvesti mjere besplatnog vrtića za drugo ili treće dijete, za što ću se kao gradska vijećnica zalagati – izjavila je vijećnica Silvija Cupar te zaključila da su mlade obitelji stup svakog društva, stoga podupire ovu demografsku mjeru “jer ne doprinosi samo demografskom razvoju već i stvaranju kvalitetne i zadovoljne zajednice u cjelini”.

FOTO: Udruga RODA

IZAZOVI NEPLODNOSTI

Parovima ili pojedincima koji se žele ostvariti kao roditelji, a pritom se suočavaju s izazovima koje donosi neplodnost, dobro je poznata informacija da na području Varaždinske i Međimurske županije nema ugovorenih ustanova koje provode postupke medicinski pomognute oplodnje.

Prema podacima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, to mogu učiniti u KBC-u Rijeka, KBC-u Zagreb, KBC-u Sestre milosrdnice, KBC-u Split, KBC-u Osijek, KB Merkur i KB Sveti Duh te ugovorenim privatnim poliklinikama: Poliklinikom BetaPlus, Poliklinikom Škvorc i Poliklinikom IVF.

No, dobra je vijest da ne postoji lista čekanja za medicinski pomognutu oplodnju, budući da je ugovoreno više postupaka nego što ih je obavljeno, navode iz HZZO-a.

U jednoj godini obavljeno oko 4000 postupaka

Prema procjenama, s neplodnošću se danas u Hrvatskoj suočava čak 17 % parova, a cijeli proces medicinski pomognute oplodnje iznimno je stresan i financijski iscrpljujući.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, do studenoga prošle godine u Hrvatskoj je broj obavljenih postupaka medicinski pomognute oplodnje iznosio 3910, a 2020. godine 3758, pri čemu broj postupaka ne znači i broj osiguranih osoba jer, na primjer, jedna osoba može imati jedan, dva ili tri postupka.

U slučaju Grada Makarske priznavat će se do 50 % troškova, maksimalno u iznosu do 7500 kuna, za do dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini. U proračunu su predviđena sredstva na godišnjoj razini, a zahtjevi će se odobravati po redu prijave, sve do iskorištenja sredstava planiranih u tekućoj godini.

Kako stoji u novoj Odluci o socijalnoj skrbi Grada Makarske, pravo na sufinanciranje troškova medicinski pomognute oplodnje može se priznati podnositelju zahtjeva koji je iscrpio sve mogućnosti koje su, sukladno Zakonu, ostvarive na teret HZZO-a, i to za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje u jednoj kalendarskoj godini.

Pravo na sufinanciranje medicinski pomognute oplodnje priznaje se i ženi nakon navršene 42. godine života ako nije mogla ostvariti mogućnosti za postupke pomognute oplodnje na teret HZZO-a.

Hoće li takvu demografsku mjeru slijediti Varaždin ili Čakovec, gradovi u kojima se gotovo uvijek ističe važnost podizanja nataliteta, zadržavanja stanovništva, ali i dolazaka mladih obitelji?

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje