Povežite se s nama

Međimurje

Selničani pripremili bogat program za Markovo

Objavljeno:

- dana

PREPORUKA

Tradicionalna manifestacija “Dani Općine Selnica“ ove će se godine održati od 22. travnja do 1. svibnja.

Posjetitelje kao i dosad očekuju pješačenja, misna slavlja u crkvi sv. Marka, svečane sjednice, kulturno-zabavni program u kojemu nastupaju dječji vrtići s područja Općine, zborovi i tamburaški sastavi, a organizatori za otvaranje u subotu najavljuju “Zelenu čistku“ i vatrogasnu utrku koja počinje u 15 sati u Merhatovcu. U nedjelju, 23. travnja, u Staroj školi u 18.30 sati bit će održan koncert Ženske vokalne skupine, a program se nastavlja u utorak u 11 sati svetom misom i svečanom sjednicom u 15 sati. Osim podjele javnih priznanja, uzvanici i gosti uživat će u nastupima folkloraša i mažoretkinja, a za razgled je postavljena prigodna izložba Sekcije žena. Potom u 17 sati slijedi priredba u Osnovnoj školi Selnica. Srijeda je rezervirana za pokusnu vježbu u Osnovnoj školi s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom, dok u četvrtak u 19 sati u Staroj školi gostuje KUD Mihovljan. U petak je predah, jer se u Međimurskoj županiji održava svečana sjednica, no zato će u subotu u 20 sati početi zabava u Staroj školi uz živu glazbu. Zadnjeg dana vikenda u nedjelju, 30. travnja, manifestacija se nastavlja od 11 sati orijentacijskim trčanjem i bicikliranjem kod Lovačkog doma u Selnici, odnosno Kamenici. Od 14 sati slijedi pješačenje od Stare škole prema Plešivici, gdje će se kasnije održati zabava uz živu glazbu s početkom u 20 sati. Markovo će kulminirati 1. svibnja u 14 sati, kada u Donjem Koncovčaku nogometni klub organizira sportski susret veterana i mlađih ekipa. Za sve posjetitelje bit će pripremljene porcije slasnoga graha.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje