Povežite se s nama

Život i društvo

Šestogodišnjakinja Mia predstavila svoju prvu slikovnicu i najavila nastavak

Objavljeno:

- dana

PUSTOLOVINE MALOG RAKA

Šestogodišnja Varaždinka Mia Kozjak u petak navečer u zelenom Rajskom vrtu Muzeja anđela okružena članovima obitelji, prijateljima i znatiželjnim mališanima predstavila je svoju prvu slikovnicu.

Priča pod nazivom “Pustolovine maloga raka” ispričana u desetak slika govori o nesvakidašnjim događajima koje su maloga raka odvele do kraja svijeta, na putu je upoznao druga bića koja su mu pomogla, ali se na kraju ipak poželio vratiti svome domu.

Nastavak priče

Djevojčica puna mašte slikovnicu je izradila na poticaj bake Verice i uz podršku drugih članova obitelji. Slikovnicu je grafički uredio samostalni umjetnik Željko Prstec te je objavljena u limitiranom izdanju od 100 primjeraka. Mijina obitelj željela je da njezina priča posluži drugoj djeci kao inspiracija za kreativno izražavanje. Autorica slikovnice na jesen kreće u osnovnu školu te je najavila kako joj je želja objaviti nastavak priče. U kratkom razgovoru otkrila nam je kako će u slijedećem nastavku rak u svome domu okupiti prijatelje koji su mu pomogli na njegovom pustolovnom putovanju. Svi će se zajedno igrati i zabavljati, a zatim će se gosti vratiti svojim kućama.

Mijina slikovnica potaknula je okupljene mališane na izradu vlastite priče u slikama

Svojom jednostavnom porukom i jasno izraženim emocijama Mijina priča jednakom snagom dotiče male i velike čitatelje. Nakon formalnog predstavljanja uslijedila je radionica za okupljene mališane pod nazivom – Započni svoju slikovnicu. Uz stručno vodstvo Mije i Željka Prsteca djeca su flomasterima i bojicama pokušala slijediti Mijin primjer i ispričati svoju priču u slikama.

Izvor:
Foto: Maja Grbić Alimanović

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje