Povežite se s nama

Život i društvo

Šestogodišnjakinja Mia predstavila svoju prvu slikovnicu i najavila nastavak

Objavljeno:

- dana

PUSTOLOVINE MALOG RAKA

Šestogodišnja Varaždinka Mia Kozjak u petak navečer u zelenom Rajskom vrtu Muzeja anđela okružena članovima obitelji, prijateljima i znatiželjnim mališanima predstavila je svoju prvu slikovnicu.

Priča pod nazivom “Pustolovine maloga raka” ispričana u desetak slika govori o nesvakidašnjim događajima koje su maloga raka odvele do kraja svijeta, na putu je upoznao druga bića koja su mu pomogla, ali se na kraju ipak poželio vratiti svome domu.

Nastavak priče

Djevojčica puna mašte slikovnicu je izradila na poticaj bake Verice i uz podršku drugih članova obitelji. Slikovnicu je grafički uredio samostalni umjetnik Željko Prstec te je objavljena u limitiranom izdanju od 100 primjeraka. Mijina obitelj željela je da njezina priča posluži drugoj djeci kao inspiracija za kreativno izražavanje. Autorica slikovnice na jesen kreće u osnovnu školu te je najavila kako joj je želja objaviti nastavak priče. U kratkom razgovoru otkrila nam je kako će u slijedećem nastavku rak u svome domu okupiti prijatelje koji su mu pomogli na njegovom pustolovnom putovanju. Svi će se zajedno igrati i zabavljati, a zatim će se gosti vratiti svojim kućama.

Mijina slikovnica potaknula je okupljene mališane na izradu vlastite priče u slikama

Svojom jednostavnom porukom i jasno izraženim emocijama Mijina priča jednakom snagom dotiče male i velike čitatelje. Nakon formalnog predstavljanja uslijedila je radionica za okupljene mališane pod nazivom – Započni svoju slikovnicu. Uz stručno vodstvo Mije i Željka Prsteca djeca su flomasterima i bojicama pokušala slijediti Mijin primjer i ispričati svoju priču u slikama.

Izvor:
Foto: Maja Grbić Alimanović

Život i društvo

FOTO Članovi HNS-a u Varaždinu tradicionalno cvijećem darivali žene

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I ove godine, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera, članice i članovi HNS-a u Varaždinskoj županiji darovali su svoje sugrađanke čestitavši im tako Dan žena. Tradicionalno je to učinjeno malim znakom pažnje – cvijećem.

HNS-ovke i HNS-ovci ovoga vikenda, uoči Dana žena, jaglace poklanjaju ženama u gradovima i općinama Varaždinske županije u kojima djeluju podružnice stranke.

U Varaždinu su se članicama i članovima Gradske organizacije HNS-a te članicama Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije pridružili zamjenik predsjednika HNS-a i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te v.d. predsjednika Županijske organizacije HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Uz podjelu jaglaca ženama, Krunoslav Lukačić je istaknuo da tim činom članice i članovi Hrvatske narodne stranke javnosti skreću pozornost na nezamjenjivu ulogu žena u društvu, od doma i posla do sudjelovanja u životu zajednice.

– Žene često upozoravaju na ravnopravnost, a mi nastojimo da Varaždinska županija ide u tom smjeru. Trebala bi biti županija ravnopravnosti i dijaloga, a ne jednostranog mišljenja. Mi nastojimo da ravnopravnost žena ne bude samo deklarativna, već i stvarna. Jedan od primjera je razlika u plaćama za isti posao na što upozoravamo i upozoravat ćemo. Svi moraju imati jednake šanse – poručio je Lukačić.

Članice Ženske inicijative HNS-a podsjetile su da kroz povijest postoje žene koje su odigrale važnu ulogu te su njihovi uspjesi dio današnjeg identiteta zajednice.

– Kako bi pokazale poštivanje prema ženama i njihovim postignućima, na jedan su dan simbolično preimenovale Franjevački trg u Trg Savke Dabčević Kučar, hrvatske političarke i ekonomistice, predvodnice nacionalno-reformske struje Hrvatskog proljeća, suosnivačice HNS-a, koja je u svom političkom djelovanju dosljedno zastupala suverenost Republike Hrvatske i jačanje demokracije – istaknula je Anita Rep, predsjednica Ženske inicijative HNS-a Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Općina Vidovec: evo kako će izgledati planirana dječja igrališta u Nedeljancu i Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Vidovec nastavlja s provođenjem i planiranjem projekata, posebice onih koji se tiču najmlađih.

Načelnik općine Bruno Hranić na svom je Facebook profilu objavio projekciju dječjih igrališta koja će se uređivati u Nedeljancu i Tužnom.

Za uređenje dječjeg igrališta kod Sportsko-društvenog centra u Nedeljancu u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, a u Tužnom je dogovorena kupnja zemljišta.

– Vidovec smo realizirali. Što dogovorimo, to realiziramo, i još za to dobijemo novce iz EU-a. Kad znamo kako! – poručio je na svom Facebook profilu načelnik Bruno Hranić.

Evo kako će izgledati planirana dječja igrališta:

Nastavite čitati