Povežite se s nama

Život i društvo

Sin Mladena Kerstnera predstavio brošuru o svom ocu autoru kultnih Gruntovčana

Objavljeno:

- dana

Završila Kešnerijada 2016.

U Ludbregu je završena proslava rođendana novinara, književnika i režisera Mladena Kerstnera – Kešnerijada 2016. 

“Što napisati o ocu kojeg većina percipira samo kao pisca Gruntovčana, a oni bližnji kao tatu, supruga, brata, vujču, pa i dedu… “, Mladen Kerstner mlađi

Nakon otvaranja izložbe, skulptura, “Gruntovčani”, autorica Vande Bilinski i Štefanije Baranašić, održana je i promocija brošure Mladena Kerstnera mlađeg pod nazivom  “Mladen Kerstner – književnik i otac”.

 – Najteže je pisati o onim najbližima. Ali možda i najlakše. Njih najbolje poznajete, pa je o njima i najlakše misliti i pisati. Istodobno, pisati je o njima i najteže. Što napisati o ocu kojeg većina percipira samo kao pisca Gruntovčana, a oni bližnji kao tatu, supruga, brata, vujču, pa i dedu… – zabilježio je u uvodnom dijelu spomenute brošure Mladen Kerstner mlađi. Obitelj Kerstner redovito sudjeluje u osmišljavanju programa događanja. 

Predstavu su izveli članovi glumačke družine koja djeluje u sklopu ludbreške knjižnice. Dosad su djelovali bez imena, a oovogodišnje proslave , nosit će naziv Kešneri – kako su obitelj Kerstner oduvijek zvali Ludbrežani – a za kuma glumačke družine odabran je Mladen Kerstner mlađi.

Mlade glumce pohvalila je i glumica Smiljka Bencet koja je utjelovila Regicu u popularnim Gruntovčanima, jer kako je istakla, zahvaljujući njima likovi iz Gruntovčana iz dalje žive.

Posljednjeg dana priredbe održana je manifestacija dječjeg kajkavskog stvaralaštva u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Smjehuljica, učenici Osnovne škole Ludbreg te učenici Srednje škole Ludbreg.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović i Grad Ludbreg

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje