Povežite se s nama

Život i društvo

Siniša Jenkač i Anamarija Blažević prisjetili se marofskih branitelja koji su se borili na pakračkom području

Objavljeno:

- dana

Susret gradonačelnika

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač sastao se s gradonačelnicom Pakraca Anamarijom Blažević

 Dvoje gradonačelnika razgovarali su o mogućnostima suradnje na različitim područjima i projektima.

Novi Marof i Pakrac povezuje Domovinski rat, kad je na zapadnoslavonskom bojištu od 1991. Godine do srpnja 1992. sudjelovalo 1600 marofskih branitelja.  

– Naša dva grada povezuje prošlost iz Domovinskog rata s obzirom da su pripadnici novomarofske 3. bojne 104. brigade ratovali na pakračkom području. Prije nekoliko mjeseci obilježili smo i 25. godišnjicu oslobođenja vojnog skladišta Banjščina, presudnog događaja za naoružavanje hrvatske vojske, a to naoružanje je masovno došlo i u pakrački kraj. Podosta mojih poznanika i prijatelja ratovali su na ovom području. Nažalost, dvojica Novomarofčana poginula su ovdje na početku rata dok je iz cijele brigade na ovom području poginuo 21 branitelj iz Varaždinske županije. Zato u Novom Marofu želimo trajno obilježiti njihovu žrtvu, ali i zbog činjenice da pripadnici 3. bojne i članovi obitelji redovito dolaze u Pakrac posjetiti spomen obilježja – istaknuo je novomarofski gradonačelnik Jenkač.

Siniši Jenkaču projekt izgradnje spomen obilježja hrvatskim braniteljima koje će se nalaziti na središnjem gradskom trgu. Ujedno je prezentirala pakračku poduzetničku zonu, kao i povijest i znamenitosti grada i prigradskih naselja.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jednoglasno donesen proračun Općine Maruševec za 2021. vrijedan 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Općinskog vijeća održanoj krajem prošle godine uz pridržavanje epidemioloških mjera, jednoglasno je donesen Proračun Općine Maruševec za 2021. godinu u visini od 25.126.000 kuna.

U odnosu na Proračun za 2020. godinu, radi se povećanju od 5,6 milijuna kuna.

Proračun potvrđuje nastavak provođenja projekata i investicija na području Općine u rangu prethodnih godina koje se po razini ulaganja mogu svrstati u rekordne i uspješne godine.
U obrazloženju Proračuna za 2021. godinu načelnik Općine Maruševec Damir Šprem istaknuo je kako je prošlogodišnji proračun bilo puno lakše pripremiti nego ovogodišnji.

– Proračun smo pripremili u cilju maksimalne realizacije planiranih projekata i prihoda. Naravno, sve potrebe koje će se pojaviti tijekom iduće godine nastojat ćemo realizirati iako je jako malo konkretnih informacija iz ministarstava oko planiranih raspisivanja natječaja i financijskih pomoći u idućoj godini. U pripremi jednog od najviših Proračuna Općine Maruševec u zadnjih 11 godina vodili smo se dosadašnjim rezultatima ali i najavama o novom programskom razdoblju Europske unije 2021.-2027., kako bismo privukli što više sredstava iz domaćih i europskih institucija koje znamo kako i imamo gdje realizirati – rekao je tom prilikom načelnik Damir Šprem, te naglasio da je u 2021. godini usprkos pandemiji bolesti COVID-19 osigurano financiranje bitnih programa za razvoj zajednice, s posebnim naglaskom na razvoj temeljne komunalne infrastrukture, zaštitu okoliša, poslovnu konkurentnost i zapošljavanje, ali i obrazovanje.

Kao i svake godine, najveći dio Proračuna planira se izdvojiti za investicije u komunalnu infrastrukturu, i to 10,5 milijuna kuna, dok kroz program javnih potreba u društvenim i srodnim djelatnostima, Općina Maruševec i ove godine pokazuje socijalnu osjetljivost.

Važno je istaknuti osiguravanje sredstava za sufinanciranje ekonomske cijene dječjih vrtića od 800 kuna kao direktnu pomoć obiteljima. Proračun i dalje prati sve socijalne potrebe u Općini Maruševec kroz sufinanciranje prehrane toplog obroka učenika slabijeg imovinskog stanja, nabavu radnih bilježnica, stipendije i školarine, demografske mjere i naknade roditeljima za novorođene bebe, školu plivanja, prijevoz školaraca, darove za djecu, naknade umirovljenicima, pomoć osobama s invaliditetom, produženi boravak te pomoć staračkim domaćinstvima za odvoz smeća.

Općina Maruševec je i u 2021. godini osigurala potrebna sredstva za financiranje kapitalnih projekata poput sanacije prometnica, nerazvrstanih cesta i klizišta na području Općine, proširenje i uređenje groblja u Maruševcu, kao i izvođenje radova odvodnje oborinskih voda na pet lokacija.

– U proteklim godinama, maksimalno smo posvećeni privlačenju dodatnih proračunskih sredstava iz ministarstava, institucija i europskih fondova, pomoću kojih smo dosad realizirali brojna vidljiva ulaganja na području Općine. Tako planiramo i ove godine, kroz navedene izvore modernizirati javnu rasvjetu, energetski obnoviti Društveni dom u Druškovcu, izgraditi reciklažno dvorište, provoditi projekte Europa za građane i Promocija zdravlja i prevencija bolesti te nastaviti s projektom Razvoja širokopojasnog pristupa internetu. Što se tiče novih projekata, u planu je prijava provedbe implementacije projekta Pametne općine, kao i u potpunosti spreman projekt izgradnje Kulturnog centra Maruševec te 2. fazu adaptacije Etno kuće Maruševec, koju smo tijekom 2020. godine zaštitili od daljnjeg propadanja – pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša koji ističe da je Općina Maruševec uz pomoć vanjskih izvora u zadnje tri godine realizirala projekte vrijednosti 12 milijuna kuna!

U cilju pomoći gospodarstvu i razvoja poslovne konkurentnosti gospodarskog sektora te povećanja zapošljavanja, Općina Maruševec će i u ovoj godini dodijeliti bespovratne potpore kroz Program potpora za malo i srednje poduzetništvo te za poljoprivredni i turistički sektor. Jedan je to od programa za koji su građani prošle godine pokazali veliki interes uz Program poticanja mladih obitelji za ostanak na području Općine Maruševec, koji direktno utječe na demografsku sliku Općine i daje konkretne rezultate. Prošle je godine 13 obitelji ostvarilo navedenu bespovratnu potporu, stoga je i ove godine 250.000 kuna osigurano za mlade obitelji koje kupuju nekretninu ili adaptiraju postojeću.

Osim investicijskih projekata, Općina Maruševec nastavlja i s poticanjem rada udruga kao i u proteklim godinama. Za Javne potrebe s područja vatrogastva, udruga te društvenih i humanitarnih organizacija planira se izdvojiti preko milijun kuna, od čega će se za programe i projekte organizacija civilnog društva za javne potrebe i od interesa za opće dobro što je jedan od važnijih načina rasta i razvoja Općine Maruševec izdvojiti oko 370.000 kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Modernizirat će se željezničko-cestovni prijelazi i u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje 26. siječnja potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza.

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima, te utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća. Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a najveći dio, uz ostale županije, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji. Zasad nije objavljeno o kojim se lokacijama u Varaždinskoj županiji radi.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 208,7 milijuna kuna, dok će se iz EU-ovih fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija) sufinancirati 85 % prihvatljivih troškova projekta, odnosno 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Realizacija projekta zasigurno će utjecati na smanjenje opasnosti na sjecištima željezničkih pruga i cesta te će posljedično utjecati na smanjenje broja prometnih nezgoda i broja ljudskih žrtava, što je u konačnici i glavni cilj ovog projekta.

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici. U sklopu projekta provest će se osiguranje i opremanje prethodno projektiranih željezničko-cestovnih prijelaza i pješačkog prijelaza na prugama za međunarodni, regionalni i lokalni promet.

Važno je spomenuti i kako su glavni projekti osiguranja i modernizacije svih prijelaza projektirani s uvažavanjem interoperabilnih standarda, a ugrađena oprema zadovoljavat će sve propisane sigurnosne i tehničke zahtjeve uz dodatno poštivanje sigurnosnih elemenata u skladu s EU-ovim direktivama.

Nastavite čitati