Povežite se s nama

Život i društvo

Slasni okusi varaždinskog kraja ove godine u 13 restorana i hotela diljem Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ZA PRSTE POLIZAT’

U čak 13 ugostiteljskih objekata u okviru 2. Dana okusa varaždinskog kraja posjetitelji će moći uživati u dva menija od tri slijeda jela spravljenilh od tradicijskih namirnica po promotivnoj cijeni od 75 kuna.

Najavila je to direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije Elizabeta Dolenec predstavljajući program ove manifestacije koja “slavi” domaća jela.

Trganci, mlicni, štrukli, zlefke, domaći kruh samo su neka od jela u kojima će moći uživati ljubitelji gastronomskih delicija koje su pripremale generacije domišljatih domaćica.

Ovogodišnji dani okusa počinju 18. travnja i traju do 1. svibnja, a uključili su se restoranI Arabela iz Globočeca Ludbreškog, Grešna pilnica iz Klenovnika, Garestin, Palatin, Bedem i Verglec iz Varaždina, hoteli La Gus, Varaždin, Trakošćan i Minerva iz Varaždinskih Toplica, Zlatne Gorice iz Gornjeg Kneginca, Zalogajnica Šanjek i kavana Dora.  

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje