Povežite se s nama

Događanja

Šlingane nošnje samo za svečane prilike

Objavljeno:

- dana

U Jalžabetu ovog vikenda ples i pjesma

Šlingani dani održavaju se već 17 godina.

– Kada smo pokrenuli festival dali smo mu ime upravo Šlingani dani jer je svečana nošnja iz Jalžabeta  poznata baš po tome što je cijela šlingana – cijela je puna vezova i „rupica“ – rekla nam je Ružica Sajko iz KUD-a Elizabeta.  Šlingane nošnje nisu se u Jalžabetu nosile bilo kad, objasnila  nam je jedna od starijih žena iz KUD-a Terezija Magić. – Većinu vremena nosila se obična, žetvena nošnja, a samo u posebnim prilikama – šlingana. To su bila vjenčanja, krstitke, ali i važniji blagdani i mise – veli Terezija .

Tehnika iz Egipta

Uz žene iz Jalžabeta svoj ručni rad predstavile su i one iz Udruge Poculica Iz Velikog Bukovca, a one su na životu održale specifične motive veza iz svoje tradicije, a sve su i zaštitile. – Naše ime dugujemo ovom pokrivalu za glavu, poculici,  koje smo radile godinu i pol dana. Naime, sve se radi svilenim koncem kojim je teško raditi, a uz tehniku jalbe koja potiče još iz starog Egipta te svetomarskom čipkom. Kako nema nikoga živoga tko to radi morali smo potražiti i pomoć  etnografa i zato je sve to dugo trajalo – objašanjava Ksenija Gajski.

Ples iz cijele Hrvatske

No, glavni razlog Šlinganih dana je – ples. U Jalžabet je došao KUD  Posavskih Podgajci, iz malog sela u Zagorju Velike Horvatske došao je KUD Horvastka, iz Like su potegnuli članovi gospićkog KUD-a „Ante Starčević“ , iz Bjelovara došao je KUD iz Grubišnog polja, a tradiciju pokraj Virovitice pokazao je KUD iz Spišić Bukovice. Na festivalu su nastupil  i domaćini, KUD Elizabeta iz Jalžabeta kao i „domači“ iz Martijanca i Beletinca.

Uz ples gosti iz Istre, KUD Ulika iz Fažane, pripremili su posjetiteljima i nešto za prigristi. – Ovdje smo došli predstaviti i Fažanu, a dičimo se time da smo malo ribarsko mjesto, mjesto srdela pa smo zato donijeli i slane i pohane srdele kao i namaz od bakalara te nešto slatko – kroštule i fritule – rekla nam je direktorica Turističke zajednice Općine Fažana Melita Peroković.

Gosti koji su dugo putovali do Jalžabeta došli su iz Gruzije, a osim što im se nisu svidjele lignje, sve ostalo bilo im je odlično.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje