Povežite se s nama

Život i društvo

Stanari ulice u Jalkovcu: Ne možemo normalno izaći iz kuće, Grad: Radovi kad vremenski uvjeti dozvole

Objavljeno:

- dana

Na kraju Čretne ulice unazad dvije godine niknule su tri kuće. Sve tri kuće nalaze se na dijelu gdje završava asfalt, pa kad god padne ozbiljna količina oborina imaju velikih problema.

Bijesni

– U svoju kuću uselili smo u proljeće 2022. godine i svaki put kad padne kiša, mi ne možemo iz kuće normalno van. Već smo bijesni – ističe Jalkovčanec koji je krajem 2022. godine kontaktirao varaždinski Komunal i obrazložio svoj problem.

Iz Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina objasnili su mu da se prema službenom katastru Čretna ulica pruža od istoka i završava asfaltom pred njegovom kućom te da se dalje pruža poljski put ili staza Šarnica prema Plitvici.

– Kako bi spomenuti poljski put ili staza postao nerazvrstana cesta – nastavak ili odvojak Čretne ulice, potrebno je izraditi glavni projekt prometnice sa svom potrebnom infrastrukturom i riješiti pitanje oborinske odvodnje, ishoditi građevinsku dozvolu, izabrati izvođača i konačno ju izgraditi. Za sve to ove godine nismo imali planirana proračunska sredstva, ali Varkom je ipak, naravno bez projekta prometnice, izgradio vodovodnu i kanalizacijsku mrežu. Sljedeće proračunske godine izradit ćemo glavni projekt sa, sada već postojećom, kao i nedostajućom infrastrukturom, ishoditi dozvolu, izvesti radove, te završiti asfaltiranjem. Vjerojatno ćemo uključiti i novi sjeverni odvojak, a biti će potrebno utvrditi stanje južnog odvojka koji je također svojevremeno izveden bez potrebne dokumentacije – stigao je odgovor mještaninu Jalkovca od varaždinskog Komunala u prosincu 2022. godine.

Aljkavost?

No, isto se nije pomaknulo s mjesta već godinu dana pa nas je mještanin Jalkovca i kontaktirao.

– Imao sam strpljenja. Pa su bili izbori, pa nije bilo proračuna, pa ovo pa ono. No, sad mi je polako dosta. Ne možemo biti u blatu do koljena svaki put kad padne kiša – dodao je.

Izgleda da će njegovim mukama ipak doći kraj.

– Iz Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo obavještavaju da će se radovi na asfaltiranju dijela Čretne ulice u Jalkovcu izvršiti iz sredstava održavanja nerazvrstanih cesta, čim vremenske prilike to dopuste – zaključuju iz Grada Varaždina na naš upit.

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se danas humanitarnom Festivalu vina Rotary Cluba Varaždin Jug

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary club Varaždin Jug ovog petka, 24. svibnja, priređuje svoj tradicionalni Festival vina,  donatorsku i humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade u sklopu POU Varaždin.

– Kao mjesto održavanja 14. Festivala vina, koji počinje u 19 sati, ove smo godine odabrali prostor terase Arene Varaždin, dakle, miran i inspirirajući prostor s pogledom na Dravu. Nadamo se da će to dodatno potaknuti odaziv, uz vrhunsku gastro-eno ponudu, te umjetnički program učenika Glazbene škole u Varaždinu i atraktivne plesne točke polaznika Plesnog studija Takt, kao i muziciranje glazbenog ansambla Gentlemens Club, a bit će tu i donatorska tombola – kaže Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, koji poziva sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji i tako podrže donatorsku akciju.

Osim promocije hrvatskih vina, vinara, vinske kulture i lokalne gastronomije, kako naglašava, ovim događajem želi se promicati prijateljstvo i druženje, a prije svega doprinijeti humanitarnom djelovanju u lokalnoj zajednici.

– Ove godine željeli bismo uz doprinos i donacije svih posjetitelja pomoći opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade. Osnivanjem ovakvog centra POU Varaždin može poučavati mlade o kulturnim i kreativnim industrijama, što pridonosi povećanju njihova interesa za potencijalna buduća radna mjesta. Uz to, mogu otkriti svoje talente i dalje ih razvijati radi budućih zanimanja, kao što su digitalni marketing, računalno programiranje, animacija, film, fotografija, razvoj video igara i umjetnost, ukazuje Plantak, napominjući da manifestacija ima preporučenu donaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje