Povežite se s nama

Crna kronika

Kraj odmorišta u Paki bačeno 100 kilograma opasne žive?!

Objavljeno:

- dana

OPASAN OTPAD

Sumnja se da se u metalnim bocama koje su jučer pronađene kod odmorišta Paka u Varaždinskoj županiji nalazi živa, opasan tekući metal čija isparavanja mogu usmrtiti čovjeka u samo nekoliko minuta, objavio je Jutarnji list.

Da se uz državnu cestu nalazi 100 kilograma sumnjivog otpada u bocama, inspekciji Ministarstva zaštite okoliša i prirode je javio Županijski centar 112 Varaždin.
 
Na teren su izašli inspektori, ali i djelatnici Policijske uprave varaždinske koji traže počinitelja.
Metalne boce su po nalogu inspekcije zaštite okoliša jučer dovezene u skladište za opasni otpad tvrtke Univerzal u Varaždinu, a danas su bile pregledane.

– Boce se nalaze u našem skladištu, u zatvorenom prostoru i pod ključem su. Dalje ćemo postupati po nalogu inspekcije – rekao nam je Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala.

Promet živom strogo zabranjen

Ravnatelj Zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić je za Jutarnji list rekao da su boce izuzetno teške i da je zbog toga odmah posumnjao da se radi o živi.

– Živine pare su iznimno smrtonosne. Sreća je da su barem one koje su pronađene i proslijeđene u skladište bile dobro zatvorene. Ali tu postoji još jedan velki problem. Promet živom je strogo zabranjen u cijeloj Europi. Uopće se ne smije njome trgovati, pa je pitanje od kuda taj metal u Hrvatskoj. Drugi veliki problem je zbrinjavanje. Mi više nemamo ovlaštene tvrtke za izvoz opasnog otpada, jer nema više niti granica – rekao je Plavšić za Jutarnji.
 
Naveo je da je jedina mogućnost da se živa uskladišti u napuštenim rudnicima kamene soli u Njemačkoj, ali je upozorio da je to vrlo skupo.
 
Analiza koja bi trebala potvrditi što se nalazi u bocama bačenimau Paki navodno će biti obavljena sljedeći tjedan.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

Crna kronika

Barbara Bešenić i njezin sin u zatvor na 3 i pol godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Barbara Bešenić, nekadašnja kraljica PET ambalaže, i njezin sin Krunoslav Bešenić nepravomoćno su osuđeni na po tri i pol godine zatvora, piše 24 sata.

Krivi su jer su od 2006. do kraja 2009. zlouporabom u sustavu prikupljanja PET ambalaže oštetili Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za 105 milijuna kuna te si nezakonito pribavili 21,5 milijuna kuna. Novac moraju uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Miho Zrnić Marinović nepravomoćno je osuđen na sedam mjeseci zatvora uvjetno jer je svojoj tvrtki, Odlagalište sirovine, nezakonito pribavio 54.000 kuna, a Dragan Mijoč i Vinko Mladineo, bivši šef Fonda, oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

USKOK ih, podsjećamo,  tereti da su se od početka 2006. do 2009. u Podrutama, Metkoviću i Zadru povezali u zločinačko udruženje čiji je cilj bio da kroz sustav prikupljanja PET ambalaže sebi i svojim društvima pribave znatnu imovinsku korist, i to tako što su dvostruko naplaćivali PET ambalažu koja nije bila prikupljena i predana koncesionaru, čime su oštetili Fond za gotovo 105 milijuna kuna.

Bivšeg direktora Fonda Vinka Mladinea terete i da je poduzeću bivše saborske zastupnice HDZ-a Barbare Bešenić neosnovano otpisao dug od 1,3 milijuna kuna oštetivši za taj iznos Fond.

Izvor: 24 sata

Nastavite čitati

Crna kronika

Vozačica (28) u Sračincu izazvala sudar triju auta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Jučer, 1. prosinca, oko 17 sati u Sračincu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Osobnim vozilom je iz smjera Petrijanca u smjeru Varaždina upravljala 28-godišnjakinja. Brzinu vozila nije prilagodila stanju i uvjetima prometovanja uslijed čega je prednjim djelom vozila udarila u zadnji dio u koloni zaustavljenog vozila, kojim je u istom smjeru upravljala 66-godišnjakinja, javila je PU varaždinska.

Uslijed udara vozilo ispred je odbačeno u naprijed, te je udarilo u zaustavljeno u kolni vozilo ispred sebe, a kojim je prije toga upravljao 55-godišnjak.

U prometnoj nesreći ozljede je zadobila 54-godišnja putnica u vozilu. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici. Ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje