Povežite se s nama

Međimurje

Stigla sezona komaraca – pazite na bačve s vodom!

Objavljeno:

- dana

SEZONA

Na području Grada Čakovca od 10. srpnja krenule su aktivnosti na suzbijanju komaraca koje će trajati sve do 1. rujna.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, suzbijanje se obavlja u suradnji s tvrtkom Bioinstitut te se koristi metoda hladnog zamagljivanja insekticidima koji su propisno registrirani i dopušteni u RH. Špricanje komaraca provodi se u ranim jutarnjim satima od 5 do 7 sati i navečer od 19 do 21 sat.

Egzotične bolesti

Prijašnjih je godina sezona komaraca uglavnom bila obilježena i informacijama o novim tipovima insekata koji su se pojavili u našim krajevima i koji su prijenosnici mnogih egzotičnih zaraznih bolesti karakterističnih za područja Afrike i Azije. Iako je u našim krajevima zabilježena pojava takozvanoga tigrastoga komarca, prenosnika Zika virusne infekcije, rizik od ove zaraze u Hrvatskoj je vrlo nizak. U Hrvatskoj je također uspostavljen sustav praćenja i ranog otkrivanja uvezenih slučajeva Zika virusne bolesti i smjernice o postupanju u slučaju njihove pojave.

Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ne možete li bačve i druge predmete redovito prazniti, prekrijte ih mrežicom i komarci neće moći sletjeti.

Također se po županijama prati pojavnost komaraca. Prema izvješću na temelju podataka prikupljenih tijekom 2015. godine, na području Međimurske županije najveći broj komaraca tijekom sezone zabilježen je na postajama Sveta Marija i Goričan, dok je najmanje komaraca zabilježeno u Čakovcu.
Iako su jedinice lokalne samouprave dužne provesti obveznu preventivnu dezinsekciju radi zaštite građana od zaraznih bolesti, u Zavodu za javno zdravstvo svake godine upozoravaju da je za uspješnu borbu s komarcima potrebna i suradnja građana. To se prvenstveno odnosi na nakupine vode koje privlače komarce.

Praznite kante

– Da bi se komarci uspješno razmnožavali i bili aktivni, moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti u okolišu, prvenstveno postojanje određene nakupine vode i dovoljno visoke temperature. Djelujući na uvjete u okolišu direktno utječemo na mnogobrojnost komaraca i njihovu aktivnost i potencijalnu mogućnost prijenosa uzročnika niza zaraznih bolesti kao što su Denge, groznica zapadnog Nila, Chikungunya, a ne samo Zika virusa.

Svaka nakupina vode koja stoji sedam dana i dulje predstavlja mjesto za razvoj komaraca. Stoga je važno da se svatko od nas uključi i redovito prazni i najmanje nakupine vode u našem neposrednom okolišu, poput posuda za cvijeće, igrački u dvorištu, tački, kanti, vaza na gobljima, odbačenih guma i slično – upozoravaju u Zavodu.

 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

KUU „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca gostuje povodom proštenja u Hlapičini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 26. srpnja, u sklopu manifestacije „Ljeto uz Muru 2024“ u Hlapičini, u Društvenom domu, nastupa Kulturno umjetnička udruga „Lipa“ iz Gornjeg Mihaljevca.

Vikend proštenja u Hlapičini slavi se povodom blagdana svete Ane i Joakima, a čiji imendan je u katoličkom kalendaru 26. srpnja, a sveta Ana jest zaštitnica filijalne crkve u Hlapičini.

Program započinje nagrađivanom predstavom u tri čina „Ljubav s dva lica“ u režiji Franje Halabarec. Izvedba započinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec dobio novi kružni tok vrijedan više od milijun eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 24. srpnja, je u poslijepodnevnim satima za promet otvoreno novo kružno raskrižje na križanju Ulice Stjepana Radića, Sajmišne, Ulice Vjekoslava Špinčića i Ulice 34. inženjerijske bojne.

Riječ je o projektu vrijednom više od milijun eura čijom je realizacijom napravljen važan korak prema poboljšanju protoka vozila i sigurnosti u tom dijelu grada. Samo kružno raskrižje je jednotračno, a okvirna propusna moć je 20.000 vozila na dan.

U sklopu projekta rekonstrukcije prometnice i izgradnje novog kružnog raskrižja dovršavaju se i radovi na rekonstrukciji podvožnjaka, a postavljen je i bukobran, oslikan bojama Grada Čakovca i detaljima vezanim uz njegove simbole i povijest.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje