Povežite se s nama

Međimurje

Stigla sezona komaraca – pazite na bačve s vodom!

Objavljeno:

- dana

SEZONA

Na području Grada Čakovca od 10. srpnja krenule su aktivnosti na suzbijanju komaraca koje će trajati sve do 1. rujna.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, suzbijanje se obavlja u suradnji s tvrtkom Bioinstitut te se koristi metoda hladnog zamagljivanja insekticidima koji su propisno registrirani i dopušteni u RH. Špricanje komaraca provodi se u ranim jutarnjim satima od 5 do 7 sati i navečer od 19 do 21 sat.

Egzotične bolesti

Prijašnjih je godina sezona komaraca uglavnom bila obilježena i informacijama o novim tipovima insekata koji su se pojavili u našim krajevima i koji su prijenosnici mnogih egzotičnih zaraznih bolesti karakterističnih za područja Afrike i Azije. Iako je u našim krajevima zabilježena pojava takozvanoga tigrastoga komarca, prenosnika Zika virusne infekcije, rizik od ove zaraze u Hrvatskoj je vrlo nizak. U Hrvatskoj je također uspostavljen sustav praćenja i ranog otkrivanja uvezenih slučajeva Zika virusne bolesti i smjernice o postupanju u slučaju njihove pojave.

Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ne možete li bačve i druge predmete redovito prazniti, prekrijte ih mrežicom i komarci neće moći sletjeti.

Također se po županijama prati pojavnost komaraca. Prema izvješću na temelju podataka prikupljenih tijekom 2015. godine, na području Međimurske županije najveći broj komaraca tijekom sezone zabilježen je na postajama Sveta Marija i Goričan, dok je najmanje komaraca zabilježeno u Čakovcu.
Iako su jedinice lokalne samouprave dužne provesti obveznu preventivnu dezinsekciju radi zaštite građana od zaraznih bolesti, u Zavodu za javno zdravstvo svake godine upozoravaju da je za uspješnu borbu s komarcima potrebna i suradnja građana. To se prvenstveno odnosi na nakupine vode koje privlače komarce.

Praznite kante

– Da bi se komarci uspješno razmnožavali i bili aktivni, moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti u okolišu, prvenstveno postojanje određene nakupine vode i dovoljno visoke temperature. Djelujući na uvjete u okolišu direktno utječemo na mnogobrojnost komaraca i njihovu aktivnost i potencijalnu mogućnost prijenosa uzročnika niza zaraznih bolesti kao što su Denge, groznica zapadnog Nila, Chikungunya, a ne samo Zika virusa.

Svaka nakupina vode koja stoji sedam dana i dulje predstavlja mjesto za razvoj komaraca. Stoga je važno da se svatko od nas uključi i redovito prazni i najmanje nakupine vode u našem neposrednom okolišu, poput posuda za cvijeće, igrački u dvorištu, tački, kanti, vaza na gobljima, odbačenih guma i slično – upozoravaju u Zavodu.

 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje