Povežite se s nama

Međimurje

Stigla sezona komaraca – pazite na bačve s vodom!

Objavljeno:

- dana

SEZONA

Na području Grada Čakovca od 10. srpnja krenule su aktivnosti na suzbijanju komaraca koje će trajati sve do 1. rujna.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, suzbijanje se obavlja u suradnji s tvrtkom Bioinstitut te se koristi metoda hladnog zamagljivanja insekticidima koji su propisno registrirani i dopušteni u RH. Špricanje komaraca provodi se u ranim jutarnjim satima od 5 do 7 sati i navečer od 19 do 21 sat.

Egzotične bolesti

Prijašnjih je godina sezona komaraca uglavnom bila obilježena i informacijama o novim tipovima insekata koji su se pojavili u našim krajevima i koji su prijenosnici mnogih egzotičnih zaraznih bolesti karakterističnih za područja Afrike i Azije. Iako je u našim krajevima zabilježena pojava takozvanoga tigrastoga komarca, prenosnika Zika virusne infekcije, rizik od ove zaraze u Hrvatskoj je vrlo nizak. U Hrvatskoj je također uspostavljen sustav praćenja i ranog otkrivanja uvezenih slučajeva Zika virusne bolesti i smjernice o postupanju u slučaju njihove pojave.

Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ne možete li bačve i druge predmete redovito prazniti, prekrijte ih mrežicom i komarci neće moći sletjeti.

Također se po županijama prati pojavnost komaraca. Prema izvješću na temelju podataka prikupljenih tijekom 2015. godine, na području Međimurske županije najveći broj komaraca tijekom sezone zabilježen je na postajama Sveta Marija i Goričan, dok je najmanje komaraca zabilježeno u Čakovcu.
Iako su jedinice lokalne samouprave dužne provesti obveznu preventivnu dezinsekciju radi zaštite građana od zaraznih bolesti, u Zavodu za javno zdravstvo svake godine upozoravaju da je za uspješnu borbu s komarcima potrebna i suradnja građana. To se prvenstveno odnosi na nakupine vode koje privlače komarce.

Praznite kante

– Da bi se komarci uspješno razmnožavali i bili aktivni, moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti u okolišu, prvenstveno postojanje određene nakupine vode i dovoljno visoke temperature. Djelujući na uvjete u okolišu direktno utječemo na mnogobrojnost komaraca i njihovu aktivnost i potencijalnu mogućnost prijenosa uzročnika niza zaraznih bolesti kao što su Denge, groznica zapadnog Nila, Chikungunya, a ne samo Zika virusa.

Svaka nakupina vode koja stoji sedam dana i dulje predstavlja mjesto za razvoj komaraca. Stoga je važno da se svatko od nas uključi i redovito prazni i najmanje nakupine vode u našem neposrednom okolišu, poput posuda za cvijeće, igrački u dvorištu, tački, kanti, vaza na gobljima, odbačenih guma i slično – upozoravaju u Zavodu.

 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

U Prelogu obilježen prvi Nacionalni dan udomiteljstva: „Jako nedostaje smještaja za djecu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski Sabor proglasio je 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva, a po prvi puta obilježava se ove, 2023. godine.

Kao i u drugim mjestima i gradovima u Republici Hrvatskoj, prvi Nacionalni dan udomiteljstva obilježen je i u Prelogu, i to u subotu, 3. lipnja 2023. godine.

Veselo druženje

Okupljanje, veselo druženje i promocija udomiteljstva odvijalo se u zelenom okruženju Marine Prelog. Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Prelog, kao organizator i provoditelj aktivnosti, zahvaljuje svima koji su sudjelovali, pomogli i prisustovali ovoj posebnoj prilici.

Na pomoći, susretljivosti i razumijevanju te darovima za djecu koja su sudjelovala u programu, zahvalili su Gradu Prelogu i  gradonačelniku Ljubomiru Kolareku.

– Grad Prelog je i do sada pomagao i sudjelovao u mnogim aktivnostima sustava socijalne skrbi na području cijelog Donjeg Međimurja, a ovaj za nas veliki korak prema osiguravanju alternativne skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, posebno je važan s obzirom na činjenicu da nam jako nedostaje smještajnih kapaciteta za djecu na području cijelog donjeg Međimurja. Zato vas i ovim putem pozivamo da otvorite svoja srca i svoj dom za barem jedno dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi – istaknula je v.d. voditeljice Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Prelog Melita Novak-Ban.

Nastavite čitati

Međimurje

Počinju radovi na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovaj tjedan su u Područnoj školi Sivica u općini Podturen potpisani ugovori o izvođenju radova na statičkoj sanaciji i jačanju konstrukcija na školskim zgradama u Goričanu, Sivici i Palinovcu, ukupne vrijednosti 204.704,51 euro.

– Nakon detekcije oštećenja na objektima nekih naših školskih ustanova u potresu, u ovom vremenu prilika prijavili smo i uspjeli doći do sredstava za statičku sanaciju. Želimo iskoristiti svaku šansu na nacionalnim i natječajima iz Eu fondova, zato smo intenzivirali pripremu projektne dokumentacije. Težimo sve naše osnovne škole dovesti do uvjeta za jednosmjensku nastavu te u svim sredinama izgraditi sportske dvorane i ovog trenutka smo pripremljeni za natječaje – naglasio je međimurski župan Matija Posavec te dodao da je projektna dokumentacija za prijavu na NPOO pripremljena za 15 osnovnih škola, tri srednje škole te četiri sportske dvorane.

Dobrodošlicu, uz osobitu zahvalu Međimurskoj županiji na kontinuiranoj i ravnomjernoj podršci području obrazovanja, izrazile su predsjednica MO-a Sivica Željka Kovač te ravnateljica OŠ Podturen Marijana Cerovec.

Građevinsko-obrtnički radovi u područnom školskom odjelu OŠ Podturen u Sivici iznosit će 77.257,50 eura, na zgradi područne škole OŠ Hodošan u Palinovcu 69.033,75 eura, a na objektu Osnovne škole Goričan 58.413,25 eura.

Tijekom školskih praznika Međimurska županija kreće u još jedan veliki investicijski ciklus u obrazovnim ustanovama, tako će se u PŠ Zasadbreg izvesti rekonstrukcija prostora kako bi se školi omogućiti uvjeti za jednosmjensku nastavu, u PŠ Gornji Hrašćan uredit će se učionice, u OŠ Vratišinec slijedi rekonstrukcija i opremanje školske kuhinje, a u OŠ Draškovec uređenje kuhinje. U  OŠ Donja Dubrava uredit će se dvorište, u OŠ Mursko Središće postavit će se videonadzor, dok će se u PŠ Gardinovec obnoviti fasada zgrade, a u učeničkom domu  Graditeljske škole Čakovec sljedeći zahvat bit će rekonstrukcija kuhinje.

Ravnatelj OŠ Hodošan Damir Kovačić zahvalio je Međimurskoj županiji, istaknuvši da mu je drago što će se sredstva uložiti i u područni odjel u Palinovcu koji pohađaju 22 đaka.

– Područna škola srce je svakog malog mjesta i zato ulaganja imaju još veću vrijednost– rekao je Kovačić.

Ravnatelj osnovne škole Goričan Zlatko Varošanec nije krio oduševljenje recentnim ulaganjima u školstvo Goričana, kojem je sada pridodana i statička sanacija.

Novinarima i uzvanicima obratio se u ime izvođača radova direktor Igor Tekeli.

– Rok za izvedbu je kratak,  riječ je o zahtjevnim građevinskim postupcima. No, dorasli smo zadatku pa ćemo školske prostore ne samo osigurati, već i uljepšati – istaknuo je.

Načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat pohvalio je Međimursku županiju u kojoj sve škole imaju snažnog i pouzdanog partnera, a domaćin – načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović – uz zahvalu svima je uputio poziv i na skore Dane općine.

Potpisivanju ugovora prisustvovale su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport MŽ Nives Kolarić Strah te pročelnica za međunarodnu suradnju, investicije i projekte Anita Perešin.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje