Povežite se s nama

Međimurje

Stigla sezona komaraca – pazite na bačve s vodom!

Objavljeno:

- dana

SEZONA

Na području Grada Čakovca od 10. srpnja krenule su aktivnosti na suzbijanju komaraca koje će trajati sve do 1. rujna.

Prema obavijesti Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, suzbijanje se obavlja u suradnji s tvrtkom Bioinstitut te se koristi metoda hladnog zamagljivanja insekticidima koji su propisno registrirani i dopušteni u RH. Špricanje komaraca provodi se u ranim jutarnjim satima od 5 do 7 sati i navečer od 19 do 21 sat.

Egzotične bolesti

Prijašnjih je godina sezona komaraca uglavnom bila obilježena i informacijama o novim tipovima insekata koji su se pojavili u našim krajevima i koji su prijenosnici mnogih egzotičnih zaraznih bolesti karakterističnih za područja Afrike i Azije. Iako je u našim krajevima zabilježena pojava takozvanoga tigrastoga komarca, prenosnika Zika virusne infekcije, rizik od ove zaraze u Hrvatskoj je vrlo nizak. U Hrvatskoj je također uspostavljen sustav praćenja i ranog otkrivanja uvezenih slučajeva Zika virusne bolesti i smjernice o postupanju u slučaju njihove pojave.

Komarcima je za razmnožavanje potrebna voda. Ne možete li bačve i druge predmete redovito prazniti, prekrijte ih mrežicom i komarci neće moći sletjeti.

Također se po županijama prati pojavnost komaraca. Prema izvješću na temelju podataka prikupljenih tijekom 2015. godine, na području Međimurske županije najveći broj komaraca tijekom sezone zabilježen je na postajama Sveta Marija i Goričan, dok je najmanje komaraca zabilježeno u Čakovcu.
Iako su jedinice lokalne samouprave dužne provesti obveznu preventivnu dezinsekciju radi zaštite građana od zaraznih bolesti, u Zavodu za javno zdravstvo svake godine upozoravaju da je za uspješnu borbu s komarcima potrebna i suradnja građana. To se prvenstveno odnosi na nakupine vode koje privlače komarce.

Praznite kante

– Da bi se komarci uspješno razmnožavali i bili aktivni, moraju biti zadovoljeni određeni uvjeti u okolišu, prvenstveno postojanje određene nakupine vode i dovoljno visoke temperature. Djelujući na uvjete u okolišu direktno utječemo na mnogobrojnost komaraca i njihovu aktivnost i potencijalnu mogućnost prijenosa uzročnika niza zaraznih bolesti kao što su Denge, groznica zapadnog Nila, Chikungunya, a ne samo Zika virusa.

Svaka nakupina vode koja stoji sedam dana i dulje predstavlja mjesto za razvoj komaraca. Stoga je važno da se svatko od nas uključi i redovito prazni i najmanje nakupine vode u našem neposrednom okolišu, poput posuda za cvijeće, igrački u dvorištu, tački, kanti, vaza na gobljima, odbačenih guma i slično – upozoravaju u Zavodu.

 

 

Izvor:
Foto: Ilustracija

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje