Povežite se s nama

Međimurje

Od sljedeće godine čakovečkim stipendistima po tisuću kuna više!

Objavljeno:

- dana

Na Badnjak ujutro u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisano je prvih 15 ugovora o stipendiranju.

Potpisali su ih studenti koji su na natječaju, objavljenom u listopadu ove godine, ostvarili najveći broj bodova. Dobru vijest studentima je priopćio čakovečki gradonačelnik, najavivši da će svi stipendisti od iduće godine godišnje dobivati tisuću kuna veće stipendije.

Na natječaj za stipendiranje javilo se 82 studenata, od čega je njih 76 zadovoljilo kriterije natječaja. Od tog broja dvadeset šestorica upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Čakovca i Međimurja. Uz nove, 14 studenata potpisat će anekse ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Ukupno, u aktualnoj akademskoj godini, Grad Čakovec ima 90 novih stipendista. Zajedno s onima koji su ugovore potpisali ranijih godina, ukupni broj studenata koji dobivaju stipendiju Grada Čakovca prelazi broju 300.

Kako je čestitajući novim stipendistima naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Grad studente stipendira od 2000.-te godine, a godišnje se za to izdvaja oko 2 milijuna i 200 tisuća kuna.

– U tom razdoblju dodijelili smo ukupno 1953 stipendije, a vrlo je važna činjenica da preko polovice stipendista studij završava u roku te se većina njih zapošljava u rodnom kraju – istaknuo je Kovač te rekao da je u 18 godina Grad studentima uplatio oko 33 i pol milijuna kuna, što je dostatno za, primjerice, jednu novu školu.

– To je direktno ulaganje u obrazovanje, odnosnu u našu budućnost! – dodao je gradonačelnik. Novim stipendistima, ali i onima koji su ugovore potpisali ranijih godina od sljedeće godine povećavaju se stipendije. Svi će, bez obzira na mjesto studiranja, dobivati tisuću kuna više godišnje odnosno na njihov račun mjesečno će stizati 100 kuna više. Po Odluci gradonačelnika, mjesečna stipendija za studij u Čakovcu od siječnja 2019. iznosi 400 kuna, za studij u Varaždinu 500 kuna, a za Zagreb, sve ostale hrvatske gradove i inozemstvo 900 kuna. Kako je rekao gradonačelnik Kovač, na ovo povećanje odlučio se zbog povećanih troškova života te kako bi našim studentima još malo olakšao studiranje.

Ukupno, Grad Čakovec je u posljednjih 12 godina stipendirao studente koju su se školovali na 264 različita studija i studijskih programa u zemlji i inozemstvu. Posebno se stipendiraju studiji za deficitarna zanimanja, poput medicine, farmacije, elektrotehnike, anglistike, matematike, germanistike, psihologije i strojarstva. Grad Čakovec je u nacionalnim okvirima prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovanje, ove godine proglašen je najboljim hrvatskim velikim gradom na području obrazovanja i demografije, a stipendiranje studenata važan je kotačić u čakovečkom sustavu poticanja školovanja.

Sustavni pristup poticanju visokoškolskog obrazovanja, rezultirao je da se Čakovec u manje od dvadeset godina iz grada u kojem je ispodprosječni broj više i visoko obrazovanih osoba, pretvorio u grad koji ima najviše studenata po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje