Povežite se s nama

Međimurje

Od sljedeće godine čakovečkim stipendistima po tisuću kuna više!

Objavljeno:

- dana

Na Badnjak ujutro u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisano je prvih 15 ugovora o stipendiranju.

Potpisali su ih studenti koji su na natječaju, objavljenom u listopadu ove godine, ostvarili najveći broj bodova. Dobru vijest studentima je priopćio čakovečki gradonačelnik, najavivši da će svi stipendisti od iduće godine godišnje dobivati tisuću kuna veće stipendije.

Na natječaj za stipendiranje javilo se 82 studenata, od čega je njih 76 zadovoljilo kriterije natječaja. Od tog broja dvadeset šestorica upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Čakovca i Međimurja. Uz nove, 14 studenata potpisat će anekse ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Ukupno, u aktualnoj akademskoj godini, Grad Čakovec ima 90 novih stipendista. Zajedno s onima koji su ugovore potpisali ranijih godina, ukupni broj studenata koji dobivaju stipendiju Grada Čakovca prelazi broju 300.

Kako je čestitajući novim stipendistima naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Grad studente stipendira od 2000.-te godine, a godišnje se za to izdvaja oko 2 milijuna i 200 tisuća kuna.

– U tom razdoblju dodijelili smo ukupno 1953 stipendije, a vrlo je važna činjenica da preko polovice stipendista studij završava u roku te se većina njih zapošljava u rodnom kraju – istaknuo je Kovač te rekao da je u 18 godina Grad studentima uplatio oko 33 i pol milijuna kuna, što je dostatno za, primjerice, jednu novu školu.

– To je direktno ulaganje u obrazovanje, odnosnu u našu budućnost! – dodao je gradonačelnik. Novim stipendistima, ali i onima koji su ugovore potpisali ranijih godina od sljedeće godine povećavaju se stipendije. Svi će, bez obzira na mjesto studiranja, dobivati tisuću kuna više godišnje odnosno na njihov račun mjesečno će stizati 100 kuna više. Po Odluci gradonačelnika, mjesečna stipendija za studij u Čakovcu od siječnja 2019. iznosi 400 kuna, za studij u Varaždinu 500 kuna, a za Zagreb, sve ostale hrvatske gradove i inozemstvo 900 kuna. Kako je rekao gradonačelnik Kovač, na ovo povećanje odlučio se zbog povećanih troškova života te kako bi našim studentima još malo olakšao studiranje.

Ukupno, Grad Čakovec je u posljednjih 12 godina stipendirao studente koju su se školovali na 264 različita studija i studijskih programa u zemlji i inozemstvu. Posebno se stipendiraju studiji za deficitarna zanimanja, poput medicine, farmacije, elektrotehnike, anglistike, matematike, germanistike, psihologije i strojarstva. Grad Čakovec je u nacionalnim okvirima prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovanje, ove godine proglašen je najboljim hrvatskim velikim gradom na području obrazovanja i demografije, a stipendiranje studenata važan je kotačić u čakovečkom sustavu poticanja školovanja.

Sustavni pristup poticanju visokoškolskog obrazovanja, rezultirao je da se Čakovec u manje od dvadeset godina iz grada u kojem je ispodprosječni broj više i visoko obrazovanih osoba, pretvorio u grad koji ima najviše studenata po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje