Povežite se s nama

Međimurje

Od sljedeće godine čakovečkim stipendistima po tisuću kuna više!

Objavljeno:

- dana

Na Badnjak ujutro u čakovečkoj Gradskoj vijećnici potpisano je prvih 15 ugovora o stipendiranju.

Potpisali su ih studenti koji su na natječaju, objavljenom u listopadu ove godine, ostvarili najveći broj bodova. Dobru vijest studentima je priopćio čakovečki gradonačelnik, najavivši da će svi stipendisti od iduće godine godišnje dobivati tisuću kuna veće stipendije.

Na natječaj za stipendiranje javilo se 82 studenata, od čega je njih 76 zadovoljilo kriterije natječaja. Od tog broja dvadeset šestorica upisalo je studije na kojima se školuju za deficitarna zanimanja na području Čakovca i Međimurja. Uz nove, 14 studenata potpisat će anekse ugovora za stipendije na diplomskom studiju. Ukupno, u aktualnoj akademskoj godini, Grad Čakovec ima 90 novih stipendista. Zajedno s onima koji su ugovore potpisali ranijih godina, ukupni broj studenata koji dobivaju stipendiju Grada Čakovca prelazi broju 300.

Kako je čestitajući novim stipendistima naglasio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, Grad studente stipendira od 2000.-te godine, a godišnje se za to izdvaja oko 2 milijuna i 200 tisuća kuna.

– U tom razdoblju dodijelili smo ukupno 1953 stipendije, a vrlo je važna činjenica da preko polovice stipendista studij završava u roku te se većina njih zapošljava u rodnom kraju – istaknuo je Kovač te rekao da je u 18 godina Grad studentima uplatio oko 33 i pol milijuna kuna, što je dostatno za, primjerice, jednu novu školu.

– To je direktno ulaganje u obrazovanje, odnosnu u našu budućnost! – dodao je gradonačelnik. Novim stipendistima, ali i onima koji su ugovore potpisali ranijih godina od sljedeće godine povećavaju se stipendije. Svi će, bez obzira na mjesto studiranja, dobivati tisuću kuna više godišnje odnosno na njihov račun mjesečno će stizati 100 kuna više. Po Odluci gradonačelnika, mjesečna stipendija za studij u Čakovcu od siječnja 2019. iznosi 400 kuna, za studij u Varaždinu 500 kuna, a za Zagreb, sve ostale hrvatske gradove i inozemstvo 900 kuna. Kako je rekao gradonačelnik Kovač, na ovo povećanje odlučio se zbog povećanih troškova života te kako bi našim studentima još malo olakšao studiranje.

Ukupno, Grad Čakovec je u posljednjih 12 godina stipendirao studente koju su se školovali na 264 različita studija i studijskih programa u zemlji i inozemstvu. Posebno se stipendiraju studiji za deficitarna zanimanja, poput medicine, farmacije, elektrotehnike, anglistike, matematike, germanistike, psihologije i strojarstva. Grad Čakovec je u nacionalnim okvirima prepoznatljiv po ulaganjima u obrazovanje, ove godine proglašen je najboljim hrvatskim velikim gradom na području obrazovanja i demografije, a stipendiranje studenata važan je kotačić u čakovečkom sustavu poticanja školovanja.

Sustavni pristup poticanju visokoškolskog obrazovanja, rezultirao je da se Čakovec u manje od dvadeset godina iz grada u kojem je ispodprosječni broj više i visoko obrazovanih osoba, pretvorio u grad koji ima najviše studenata po glavi stanovnika u Hrvatskoj.

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Predsjednik Milanović i drugi gosti na svečanosti povodom Dana općine Nedelišće hvalili brojne projekte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Nedelišćanci su za dolazeći vikend pripremili brojne zabavne sadržaje za sve generacije, a svečanu sjednicu obilježili su aktualni i budući projekti na području Općine Nedelišće. Također, ovo je bila prigoda da se nagrade zaslužni građani te učenici na postignutim uspjesima.

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina te mnogi drugi.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman koji je zahvalio na suradnji načelniku Novaku i kolegama u općinskom Vijeću.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću. Među najvažnije projekte spada izgradnja obilaznice Nedelišća. Načelnik je rekao da je razvoj Nedelišća položen na pet stupova, a to su briga za mlade i najstarije, zatim briga za gospodarstvo, uređenje svih naselja i koncept zelene općine. Novak je zahvalio državnim i drugim institucijama čija sredstva pomažu u razvoju Općine Nedelišće.

Prije govora predsjednika Milanovića zasvirao je Puhački orkestar Nedelišće, a on je naglasio da glazba puno govori o tome koliko je neka zajednica razvijena. Napomenimo i da je predsjednik posjetio Međimurje tri puta u oko mjesec dana.

– Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju. Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac – kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju.“

Priznanja

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Svoja priznanja primili su učenici osnovnih i srednjih škola te sportaši.

U kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje