POU

– U svih ovih 50 godina raditi s malom djecom i mladim ljudima je velika stvar. 50 godina je vrlo brzo prošlo i potpuno sam ispunjen – započeo je Mirko Belaj koji je s Mirkom Abramovićem, Mustafom Mađarevićem i Pavlom Ferincom prije točno 50 godina, 20. veljače 1969. godine osnovao Stolnoteniski klub Varaždin.

– Sami počeci bili su vrlo teški. Stolove smo napravili sami, a prvo smo radili sa školskom djecom radnika Službe knjigovodstva. Od kuće sam svaki dan vozio lož ulje da bi mogli trenirati u toplom. Tek 1978. godine preselili smo u dvoranu Srednjoškolac – započeo je Mirko Belaj, jedini živući osnivač Stolnoteniskog kluba Varaždin.

Ipak, Stolnoteniski klub Varaždin je stasao i počeo bilježiti ozbiljne rezultate. Klub se u muškoj i ženskoj konkurenciji natjecao u Prvoj hrvatskoj ligi u bivšoj Jugoslaviji, a bio je tri godine član Međurepubličke lige. Godine 1991. ženska ekipa osvojila je naslov u Međurepubličkoj ligi i izborila naslov u Prvoj jugoslavenskoj ligi, no Jugoslavija se raspala.

Sami na natjecanja

Supernova

– Problem je bio da nismo imali dovoljno financijskih sredstva pa su nam u susret izlazili svi mogući. Na neka natjecanja stolnotenisači i stolnotenisačice u išli i sami – dodao je Belaj.

Tako je maleni Krešimir Kovač 70-tih godina prošlog stoljeća osvojio naslov pionirskog prvaka Jugoslavije, a da je na tom natjecanju u njegovom kutu nije bilo trenera.

Kasnijim raspadom Jugoslavije, STK Varaždin svoj put je nastavio kroz najviše rangove hrvatskog stolnog tenisa u muškoj i ženskoj konkurenciji. U novijoj klupskoj povijesti svakako valja izdvojiti ekipu Varaždina koja je posljednjih godina u samom vrhu hrvatskog stolnog tenisa odmah iza zagrebačkih ekipa Mladosti i Dr. Časla.

Varaždinke trenutno dijele treće mjesto Superlige sa zagrebačkim TIS-om i osigurat će doigravanje za prvaka u koje ulaze četiri najbolje ekipe. U polufinalu Hrvatskog kupa igraju protiv Zaboka.

– Dobro kotiramo. Nadamo se da ćemo ući u finale Kupa i izboriti finale doigravanja Superlige – istaknuo je Saša Suhodolčan, trener STK Varaždin.

Prva violina kluba je Petra Petek, reprezentativka koja je posljednjih nekoliko godina završavala kao vodeća na rang listi HSTS-a, te je nastupila na nekoliko europskih i svjetskih prvenstava. Drugi reket Varaždinki je Ivana Malobabić, također reprezentativka. Ona i Petek predvodile su Hrvatsku u 3:0 pobjedi protiv Italije na nedavnim kvalifikacijama za ekipno prvenstvo Europe.

Organizacija

Klub već godinama organizira Memorijal Mirko Abramović, a od 2013. godine organizira međunarodni turnir za kadete i juniore. Ove godine turnir ulazi u gold kategorizaciju, odnosno među četiri najjača turnira na svijetu.

– Ovo je samo dokaz da radimo kvalitetno. U Varaždin od 18. do 22. rujna ove godine stižu najbolji kadeti i juniori na svijetu – igrači i igračice svjetskih velesila kao što su Japan, Kina, Korea, Kineski Tajpeh. Očekujemo oko 400 natjecatelja iz 40 zemalja svijeta – istaknuo je Tomislav Crnadak, predsjednik STK Varaždin koji ističe da s obzirom na rezultate od prošle godine, čudi što varaždinske stolnotenisačice nisu izabrane za najbolji ženski sportski kolektiv Varaždina u prošloj godini.

– Vjerujem da će iduće godine naše rezultate prepoznati struka – zaključio je Crnadak.

Komentari

Komentara