Povežite se s nama

Kultura

Suradnja Varaždina i moliških Hrvata

Objavljeno:

- dana

PRIJAM U ŽUPANIJI UZ VBV

U povodu ovogodišnjeg partnerstva Republike Italije i Varaždinskih baroknih večeri, Varaždinsku je županiju posjetio počasni konzul Republike Hrvatske u talijanskoj regiji Molise te predsjednik Saveza moliško-hrvatskih kulturnih udruga Antonio Sammartino.

Gosta iz talijanske regije Molise primio je zamjenik župana Alen Kišić, kojemu je predstavio povijesne i zemljopisne znamenitosti moliško-hrvatskih naselja; Kruč (Aquaviva Collecroce), Mundimitar (Montemitro) i Štifilić (San Felice del Molise), čiji su stanovnici sporazumom dviju država iz 1996. godine postali jedini Hrvati u Italiji koji su priznati kao manjina.

Izložba fotografija

Varaždinska je županija prepoznata kao prosperitetnija i bolja županija od drugih u Hrvatskoj te je ova posjeta bila organizirana sa željom za ostvarenje suradnje na višem nivou. – Moliški Hrvati su ambasadori Hrvatske u Italiji i veselimo se zajedničkoj suradnji, za početak na području širenja kulture i sporta, koji će potom u budućnosti otvoriti pitanja u domeni gospodarstva i mogućnostima razvoja suradnje u tom smjeru – rekao je Kišić prilikom susreta sa Sammartinom.

– To je i naša kultura, a oni su dio naše nacije s kojima moramo njegovati dobre odnose i zato će Varaždinska županija s moliškim Hrvatima razvijati tu suradnju, najprije putem izložbe fotografija, a zatim i kroz kulturnu razmjenu – zaključio je Kišić.

– Nadamo se suradnji varaždinske i moliške regije kao mostu koji spaja Hrvatsku i Italiju, ne samo u kulturnom dijelu, nego i trgovačkom i turističkom. Današnji sastanak puno znači za Hrvate u talijanskoj regiji Molise, koja je dio Italije u kojoj živi 1.822 Hrvata i drago mi je što sam gost Varaždinske županije i festivala kao što su Varaždinske barokne večeri. Nadam se da će ova uspostavljena veza uroditi plodom – rekao je počasni konzul i predsjednik Saveza moliško-hrvatskih kulturnih udruga Antonio Sammartino.

 

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!