Povežite se s nama

Život i društvo

Sutra je petak 13. Znate li zašto mnogi misle da je to nesretan dan?

Objavljeno:

- dana

Sutra je petak 13. I dok se mnogi još uvijek boje tog datuma, imamo i dobru vijest. S obzirom da vam poslodavci po novom Zakonu moraju isplatiti plaće najkasnije do 15. u mjesecu, mnogima će sutra njihova zarada sjesti na račun. Doduše, ako niste među sretnicima s velikim plaćama i niste dobili povišicu, stanje na računu također bi moglo biti svojevrsni horor.

No, zašto je baš taj datum postao bauk i odakle seže bojazan od petka 13.?

Prva pomisao je svakako film ˝Petak 13.˝, odnosno filmska franšiza koja se sastoji od čak 12 nastavaka, s tim da je posljednji film remake prvog. Ni autori se očito nisu usudili snimiti 13. nastavak.

Strah od petka 13., odnosno od samog broja 13, ima korijene u kršćanstvu. Osim što je poznato vjerovanje da je na posljednjoj večeri bilo 13 ljudi, te da je Juda bio 13. gost, vjeruje se i da je Isus razapet u petak, kao i da je Kain ubio Abela također u petak.

Također, na petak 13. dogodilo se i uništenje reda Templara. Kralj Filip od Francuske zabranio je djelovanje reda Templara u petak, 13. listopada 1307. godine, a potom im uzeo svu imovinu. Mnoge od njih je mučio i poubijao pod optužbom za herezu.

Neki pak smatraju kako je početak praznovjerja u broj 13 povezan s nordijskim mitom o 12 bogova koji su večerali u Valhalli. Kao 13. gost pojavio se Loki koji je organizirao ubojstvo boga radosti.

Zbog bauka o petku 13. i samom broju 13, danas se na mnogim mjestima izbjegava taj broj. Brojne zgrade u svijetu stoga nemaju 13 katova, neke bolnice i hoteli nemaju sobu broj 13, a čak je i fobija od ˝kobnog˝ datuma dobila svoj naziv. Triskadekafobija je strah od broja 13, a paraskevidekatriafobija strah od petka 13..

No, sve je to samo vjerovanje i nema razloga da vam sutrašnji dan ne bude jedan od boljih. Osim toga, za mnoge je sutra kraj radnog tjedna i umjesto razmišljanja o ˝nesretnom˝ broju bolje je planirati kako napuniti baterije za vikend.

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Život i društvo

Varaždin: na svetkovinu Tijelova Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na svetkovinu Tijelova u četvrtak, 8. lipnja, Presveti Oltarski Sakrament bit će trajno izložen na čašćenje u kapeli TEK-a u Uršulinskoj ulici 1. u Varaždinu, izvjestili su iz Varaždinske biskupije.

U kapelici će na Tijelovo varaždinski biskup Bože Radoš u 19.30 sati predslaviti svetu misu, nakon čega će Presveti Oltarski Sakramenat biti izložen za trajno klanjanje.

Na toj svetoj misi zbog ograničenosti prostora sudjelovat će samo koordinatori trajnog euharistijskog klanjanja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje