Povežite se s nama

Život i društvo

Sv. Đurđ: bez megalomanstva i poslovnih zona, briga za malog čovjeka

Objavljeno:

- dana

Zadržati malog čovjeka doma osnovni je cilj općinskih vlasti Svetog Đurđa.

U trendu odlazaka mladih, ali i cijelih obitelji iz Hrvatske, načelnik Svetog Đurđa Josip Jany smatra da sve akcije trebaju biti podređene tom cilju.

– Maksimalno se trudimo. Zadnja intencija je bio pokušaj dogovora za nerad trgovina nedjeljom. Međutim, dok je u susjednome Martijancu dogovor s vlasnicima trgovina prošao bez problema, u Svetom Đurđu se neradnoj nedjelji suprotstavio samo Metss. Budući da je dogovor „svi ili nitko“, trgovine će nedjeljom i ubuduće ostati otvorene, ali nadam se ne zadugo. Ako se mi ne uspijemo dogovoriti s čakovečkim trgovcem, vjerujem da će Vlada donijeti odluku na nivou cijele države – ljut je načelnik Jany, koji se ipak ponadao da će se vlasnik Metssa pridružiti zaštiti radnika pa stići u Martijanec na potpisivanje Sporazuma.

U općinskom dječjem vrtiću Općina će sama diktirati cijenu, što će biti velika razlika

Međutim, Sporazum je potpisao samo Dražen Levak, načelnik Martijanca, jer na sreću njegovih mještana, na području Općine nema trgovina Metss. Načelnik Jany sa sastanka je otišao rezigniran, ali još sigurniji u namjeru zatvaranja trgovina nedjeljom.

Šansa u OPG-ima

Bila je ovo tek zadnja u nizu inicijativa koje poduzimaju čelnici Općine Sveti Đurđ u zalog boljeg standarda mještana.
Jedna od hitnih mjera je, smatra, i povećanje plaća na razini cijele Varaždinske županije.
Kao najveću kočnicu većim plaćama Josip Jany vidi poreznu politiku, pa vjeruje da je nužno pod hitno podići limit neoporezivog dijela plaće.
U Svetom Đurđu su svjesni da ne mogu na područje Općine dovesti velike tvtke, ali oni su misao o poslovnoj zoni ionako odavno odbacili.

Sveti Đurđ svoju šansu vidi u razvoju OPG-ova, seoskog turizma i malih obrta. S tom je mišlju napravljen i novi Prostorni plan.

– Poslovne zone su u općinskim planovima zacrtane još prije dva desetljeća. Kad ih nisu napravili moji prethodnici, sad više nema smisla. Zone su blizu jedna drugoj, nama su konkretno zone Jalžabet i Prelog pred pragom i zaista ne bi bilo smisla gurati još jednu na tom malom prostoru – realan je.
Predviđena poslovna zona trebala je zauzimati 35 hektara, od kojih je samo jedan hektar u općinskom vlasništvu, a ostale bi trebalo otkupiti. – To je more malih parcela, a ideja bivšeg načelnika je bila megalomanska. Osobito u trenutku kad su, što smo i spomenuli, oko vas druge poslovne zone.

Zbog toga Sveti Đurđ svoju šansu vidi u razvoju OPG-ova, seoskog turizma i malih obrta.
– Trebamo pomoći malima da ovdje otvore obrte i male tvrtke, napreduju i u konačnici uspješno posluju. Na nama je osigurati im infrastrukturu – kaže načelnik.
S tom je mišlju napravljen i novi Prostorni plan, fokusiran na male obrte i tvrtke. Sveti Đurđ je poznat po peradarstvu i načelnik smatra da se općinsko gospodarstvo treba bazirati na onome za što ima predispozicije, na seoska domaćinstva. Upravo je na području Svetog Đurđa najjača tvrtka za nesilice u Hrvatskoj, Loneta.
Zaposleni mještani Svetog Đurđa uglavnom rade u Prelogu, danas sve jačem centru hrvatskoga gospodarstva.

Budući je općinski cilj briga za malog čovjeka, što podrazumijeva osigurati mu viši standard, a sve počinje od brige za djecu.

– Trudimo se rasteretiti roditelje dodatnih troškova, poput plaćanja školske prehrane i radnih bilježnica, koje s iznosom od 350.000 kuna kompletno sami financiramo. Također, nakana nam je otvoriti vlastiti, općinski vrtić gdje ćemo sami biti u prilici diktirati cijenu. Ovako Općina donese odluku o rastu sredstava za sufinanciranje, što privatnik odmah iskoristi za podizanje cijene. To nam se dogodilo i lani. Općina ne treba zaradu na vrtiću, privatnik je mora imati jer u suprotnome neće otvarati vrtić. Naša je bit pokriti trošak – govori.
Demografska slika Općine nije sjajna, ali se barem stabilizirala.

– Prošle i ove godine rođeno je po 25-ero djece. Prije recesije smo imali 35 do 45 novorođenih u godini, tijekom nekoliko je godina broj padao, da bi se sad, nasreću, stabilizirao – zadovoljan je Josip Jany.

Vlastiti bus

Jedna od načelnikovih ideja za veći standard je i kupovina općinskog autobusa. Bila bi to, smatra, višestruka korist, koja bi brzo isplatila ulaganje.

– Busom bismo sami mogli prevoziti školarce, a čiji prijevoz sad plaćamo u cijelosti. Autobus bi koristili i sportski klubovi, KUD, umirovljenici za izlete. Također, Općina svake godine organizira višekratne odlaske na more za mještane. Ove ih je godine s 12 autobusa na more otišlo 700. Općinski bi autobus bio idealna solucija. Godišnje nas prijevoz stoji oko 400.000 kuna, što je jako puno. Ovako bismo zaposlili vozača, i to je to – govori.
Općina Sveti Đurđ se brine o svojim ljudima, a načelnik bi trebao biti primjer onoga što od njih traži, pa danas u Općini rade petorica muškaraca starijih od 50 godina čije su tvrtke propale. – Oni su moj tim. Njih petorica starijih od 50 godina, a u proljeće nam dolazi još jedan – najavljuje.

Josip Jany planira za svog mandata u Svetom Đurđu izgraditi i starački dom.
– Mladi odlaze, a tko će se brinuti o starcima? Oni bi najradije ostali u svom kraju, gdje su proveli život. Počinjemo s izradom projekta, pa ćemo se dobro raspitati za eventualne natječaje u toj sferi.

Načelnik Jany smatra da Općina zna s fondovima. Kao zorni primjer spominje općinsku zgradu, u kojoj je i njegov ured.

– Ova je zgrada bila predviđena za rušenje, ali uz novac iz fondova kompletno je obnovljena. Danas u njoj, uz općinsku zgradu, iznajmljujemo i nekoliko poslovnih prostora, pa zapravo novcem od najma plaćamo režijske troškove Općine i održavanje zgrade – ponosan je načelnik.

A kad si načelnik općine koja je još donedavno bila jedna od najsiromašnijih u Županiji a danas po standardu ne zaostaje za većinom drugih općina, nema razloga ne biti ponosan.

Božićnice krmačama i kravama

Josip Jany se domislio dati općinske božićnice krmačama i kravama. Dok ova ideja kod nekih izaziva cinizam, načelnik Jany zna dobro što i zašto to radi. – Domaće je domaće, a isto uništavamo uvozom nekvalitetne inozemne robe. Domaćeg je svakog dana sve manje. Općina je s 300 pala na 200 krava, što je velika šteta. Zbog toga pokušavamo barem malo pripomoći poljoprivrednicima u njihovoj hrabrosti da i dalje drže stoku, pa za krmaču izdvajamo 100 kuna po komadu, a za kravu 200. Moramo na sve načine probati nagovoriti ljude da se održe. Hrvatska vlast preživljava na PDV-u, koji proračun od 140 milijardi kuna puni sa 60 milijuna. Komu su sad pomogli s novim načinom oporezivanja radničkih nagrada, ali i plaća? Samo sebi. Mi nećemo dobiti naš prihod, ljudi će više trošiti i država će marljivo PDV stavljati u kasu. Nisu oni glupi. Nama su skinuli, oni su dobili, čista matematika. Zašto u prosincu nisu ukinuli PDV? To bi bila dobra volja na korist građana. Također, više nema tko što raditi za manje od 5000 kuna i vidjeli biste, svi bi se poslodavci snašli.

Ulaganja

Općina Sveti Đurđ sve je uređenija, a i dalje se puno ulaže. Više od 2,5 milijuna kuna uloženo je u obnovu društvenih domova, groblja i rasvjete. U sport je uloženo 600.000 kuna, a u vatrogastvo oko 900.000 kuna, za što su kupljena čak četiri vozila. U mlade se godišnje ulaže oko 1,5 milijuna kuna.
Najvažnija investicija koja predstoji je izgradnja dječjeg vrtića, vrijedna 9, 3 milijuna kuna, od kojih je 7 milijuna dobiveno natječajem. U tijeku je izrada Projektnog plana za najveći projekt, Aglomeraciju, koji bi trebao početi sljedeće i završiti 2024. godine. Projekt je vrijedan 220 milijuna kuna, a zajednička je realizacija triju općina i Grada Ludbrega.

Život i društvo

Pred DVD-om Višnjica je nabavka kombija i energetska obnova vatrogasnog doma

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dobrovoljno vatrogasno društvo Višnjica održalo je 72. redovnu Skupštinu.

Članove Skupštine, nazočne predstavnike vatrogasnih društava iz Hrvatske i Slovenije te druge goste, među kojima su bili državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić i član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec, predsjednik DVD-a Višnjica Stjepan Križanec upoznao je s djelovanjem Društva u proteklom jednogodišnjem razdoblju te s planovima za nadolazeće razdoblje za koje je se, uz nabavku novog vozila, planira početak realizacije projekta energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici. Riječ je o projektima koje će DVD Višnjica provesti u suradnji i uz potporu Grada Lepoglave što je na Skupštini potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić.

– Ove godine će godine za djelovanje vatrogasaca Grad Lepoglava u cjelini izdvojiti više od 230.000 eura. Što se DVD-a Višnjica tiče, u planu je nabavka kombi vozila te, nakon što je najavljeno otvaranje natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada što spremni čekamo nekoliko godina, krećemo s projektom energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici za što su osigurana sredstva u gradskom proračunu – poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić zahvalivši i ovom prigodom vatrogascima na svemu što čine na zaštiti života i imovine građana.

– Sve što radite ne radite zato što morate ili za plaću već zato što želite pomoći građanima. Bez obzira na sve, uvijek ste spremni pomoći. U trenutku ugroze vi ste ti kojima se prvima obraćamo za pomoć – istaknuo je gradonačelnik.

Član Upravnog odbora Vatrogasne zajednice Republike Slovenije Franjo Bukovec iskoristio je prigodu zahvaliti Hrvatskoj i hrvatskim vatrogascima na pomoći kod gašenja velikog prošlogodišnjeg požara u Sloveniji. Istaknuo je i da je vatrogascima, koji često pomažući drugima ugrožavaju svoje živote, često dovoljno zahvaliti, a što se sve rjeđe događa.

– Vi ste ponos Višnjice spremni u svakom trenutku pomoći ljudima i to ne samo na području Višnjice već i drugdje gdje je vaša pomoć potrebna – poručio je državni tajnik Zdravko Jakop čestitajući višnjičkim vatrogascima na svemu što su dosad postigli.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, ovom prigodom i izaslanik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Marijo Canjuga izrazio je uvjerenje da će se svi zacrtani planovi ostvariti, a što garantira i velika podrška i potpora vatrogastvu od strane Grada Lepoglave. Na Skupštini su članovima DVD-a Višnjica dodijeljena priznanja za ostvarene rezultate kao i ona dodijeljena im za stečena zvanja. Među ostalima, Andriji Hudinu i Ivanu Visinskom dodijeljena su priznanja za 40 godina rada u vatrogastvu. Brončanim vatrogasnim plamenicama za uspjehe postignute u vatrogastvu nagrađeni su: Željko Pajtak, Josip Pajtak, Toni Zagoranski, Kruno Komes, Martin Galinec, Matija Bosilj, Matija Lončarek, Ivan Flegarić, Davor Prašnički, Stjepan Križanec, Stjepan Galinec, Matija Lončarek i Danijel Mežnarić. Na sjednici Skupštine je za novog zapovjednika izabran Matija Lončarek, a u Društvo je primljeno i devet novih članova.

Nastavite čitati

Život i društvo

Forum Toplice i u 2023. godini obavljat će komunalne djelatnosti na području Grada V. Toplica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 6. veljače, održana prva ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica gdje su sve točke dnevnog reda usvojene jednoglasno.

Na samom početku sjednice gradonačelnica Dragica Ratković izvjestila je o provedenim aktivnostima od protekle sjednice među kojima se posebno izdvaja veliki projekt „Grad na termalnoj vodi” vrijedan više od 6 milijuna kuna za koji je spremna sva potrebna dokumentacija, a prijava slijedi vrlo skoro. Također, izdvojila je potpisivanje ugovora s Elektrom o priključenju nove stanice u budućem samoodrživom kvartu, poznatijem kao „smart kvart” koji će se protezati na 44.056 kvadratnih metara.

Vijećnici su odlučili da će komunalne djelatnosti na području Grada obavljati trgovačko društvo Forum Toplice d.o.o. Riječ je o trgovačkom društvu čiji je osnivač i jedni član sa stopostotnim poslovnim udjelom Grad, a koje će naredne četiri godine održavati nerazvrstane ceste, javne površine na kojima nije dopušten promet motornim vozilima, građevine javne odvodnje oborinskih voda, javne zelene površine, građevine, uređaje i predmete javne namjene i groblja. Uz to, Forum Toplice održavat će čistoću javnih površina, pružati usluge javnih tržnica na malo te usluge ukopa.

-Održavanje nerazvrstanih cesta održava se tijekom cijele godine s ciljem održavanja njihove prohodnosti i prometne sigurnosti. Kao Grad nastojimo uvijek biti na usluzi svim našim građanima, a cilj je da svi imaju jednake uvjete za život, bez obzira radi li se o centru ili prigradskim naseljima. Upravo je zato važno da se nerazvrstane ceste redovito održavaju kako bi svi građani imali normalan pristup do svojih domova, vikendica ili zemljišta te kako bi svi, posebno naši najmlađi bili sigurni u prometu – rekla je gradonačelnica.

Također, Forum Toplice u iduće četiri godine bit će zadužen za održavanje javnih zelenih površina što uključuje košnju, obrezivanje i sakupljanje biološkog otpada s javnih zelenih površina, obnovu, održavanje i njegu drveća, ukrasnog grmlja i bilja, popločenih i nasipanih površina u parkovima, te opreme na dječjim igralištima.

-Ovo je itekako važna stavka za naš Grad koji se nastoji pozicionirati kao nezaobilazna kontinentalna turistička točka. Naime, ako želimo privući sve više posjetitelja kojima itekako imamo što za ponuditi, čitavo područje Varaždinskih Toplica mora biti uređeno i ugodno, kako za boravak naših građana, tako i za turiste – poručila je Ratković.

Spomenimo i kako je, između ostalog, na sjednici Gradskog vijeća donesena i odluka o ustrojstvu prema kojoj je za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga Grada kao i povjerenih poslova državne uprave zadužen Jedinstveni upravni odjel te pravilnici o ocjenjivanju službenika i namještenika Jedinstvenog upravnog odjela Grada, ostvarivanju prava na pristup informacijama i provedbi postupaka jedinstvene javne nabave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje