Povežite se s nama

Sponzorirani

Sve je više mitova o zdravlju djece, liječnice iz Varaždina upozorile: Za prvi pregled nikada nije prerano

Objavljeno:

- dana

Antonija Grgurević Turković i Jelena Krtanjek Maček iz novootvorene Croatia poliklinike u Varaždinu ponudile su nam točne dermatološke i oftalmološke savjete.

Atopijski dermatitis je najčešći dermatološki problem u dječjoj populaciji. Kronična upalna kožna bolest popraćena crvenilom (ekcemom), suhom kožom i svrbežom pojavljuje se kod i do 20 posto djece, uz tendenciju povlačenja s dobi, tako da se u polovici slučajeva povuče do sedme godine života. No, adekvatnom i redovitom njegom kože moguće je spriječiti izraženija pogoršanja, s time da liječnici u sklopu individualne protuupalne terapije preporučuju lokalne kortikosteroide, imunomodulatore, antibiotike i druge preparate.

Iako se radi o medicinskoj preporuci, zbog jedne se riječi u prethodnoj rečenici odmah upali crveni alarm kod sve većeg broja roditelja. Naime, kod mnogih roditelja vlada strah od primjene lokalnih kortikosteroida, tzv. “kortikofobija”. Oni se u medicini koriste za suzbijanje aktivnosti imunološkog sustava i smanjenje upale kod velikog broja stanja i bolesti, ali ih pojedini roditelji izbjegavaju zbog straha od neželjenih učinaka, kao što su povećanje tjelesne težine, starenje kože te razvijanja jače osjetljivosti na infekcije. Potvrdila nam je to i Jelena Krtanjek Maček, dr. med. specijalist dermatovenerologije iz novootvorene Croatia poliklinike u Varaždinu, te pritom napomenula da kortikosteroidi predstavljaju siguran i učinkovit oblik terapije atopijskog dermatitisa, ukoliko se koriste prema uputi liječnika, kontrolirano i uz evidenciju potrošnje.

Kortikofobija je zapravo jedan od brojnih mitova koji se sve više šire među hrvatskom populacijom, pogotovo putem društvenih mreža. Kada je u pitanju odgoj djeteta, ljudi se ne libe roditeljima ponuditi savjete iz svoje osobne riznice narodnih mudrosti, no, prema mišljenjima stručnjaka, mnogi među njima nisu ispravni.

Razbijanje mitova

Ipak, najviše mitova vezano je uz njegu kože i zdravlje očiju. Upravo smo zato razgovarali s dr. Krtanjek Maček te njenom kolegicom iz Croatia poliklinike u Varaždinu Antonijom Grgurević Turković, dr. med. specijalistom oftalmologije, kako bi uz njihovu pomoć razotkrili najčešće mitove te ponudili točne dermatološke i oftalmološke savjete za malu djecu.

Krenimo prvo s kožom, gdje je bazen netočnih i opasnih savjeta puno dublji, ponajviše zbog popularnosti društvenih mreža i brojnih sadržaja koji se putem istih plasiraju. Dr. med Krtanjek Maček navodi da su najčešći vezani uz njegu kože sklone aknama, potom uz kreme sa SPF faktorima, kortikosteroide i prirodnu kozmetiku. Upravo zato svima preporučuje praćenje stručnih profila na društvenim mrežama, kao i propitivanje sadržaja koji se plasira. Kako objašnjava, ne postoji jedan proizvod koji odgovara svima, pogotovo kada u kontekst stavimo njegu kože kod djece i odraslih.

– Dječja koža je tanja, mekša i lakše gubi vodu od kože odraslih, a razvoj potpune i učinkovite barijere kože nastavlja se tijekom cijele prve godine života. S obzirom na navedeno, liječenje oboljenja kože kod djece drugačije je nego kod odraslih te se najčešće biraju blaži pripravci koji se obično koriste kraće nego kod odraslih – navodi dr. med Krtanjek Maček.

Za prvi oftalmološki pregled nikada nije prerano

No, brojni mitovi se vežu i uz oči i vid. Dr. med. Grgurević Turković ističe da je najčešći mit da ne treba žuriti s prvim pregledom vida djeteta, bez obzira na sumnju na bježanje oka. Kako objašnjava, često čuje da se roditeljima savjetuje da čekaju s prvim pregledom do poslije prve godine života jer će se do tada bježanje oka vjerojatno samo od sebe ispraviti. Isto tako, nailazila je na tvrdnje da slabiji vid kod djece ne treba korigirati naočalama jer se oko i mišići trebaju “malo pomučiti i izvježbati”.

Niti jedna od navedenih pretpostavki nije ispravna, naglašava specijalist oftalmologije te dodaje da kod bilo kakve sumnje na poremećaj vida vrijedi izreka: „Čim prije, tim bolje!“.

– Za prvi oftalmološki pregled nikada nije prerano – može se učiniti i odmah po rođenju djeteta kod bilo kakve sumnje na poremećaj očiju i vida, a rana dijagnostika i detekcija problema te pravodobno liječenje doprinosi bržoj i boljoj rehabilitaciji vida te smanjuje vjerojatnost slabovidnosti u odrasloj dobi – navodi dr. med. Grgurević Turković.

Naime, rana oftalmološka dijagnostika u dječjoj dobi je iznimno važna jer je pravodobnim liječenjem moguće spriječiti ambliopiju (slabovidnost) u starijoj životnoj dobi. Prvi oftalmološki pregled potrebno je učiniti u četvrtoj godini života, odnosno i ranije, ako postoji bilo kakva sumnja na probleme s vidom kod djeteta.

Najčešći simptomi zbog kojih roditelji dolaze s djetetom na prvi oftalmološki pregled su pojačanje suzenje uz gnojnu sekreciju jednog ili oba oka, sumnja na bježanje oka (strabizam), pretjerano približavanje televizoru ili slikovnici (sumnja na refraktivnu grešku) te učestalo žmirkanje uz trljanje očiju i vjeđa.

Vrhunski liječnički tim

Sve gore navedene smetnje su, kaže dr. med. Grgurević Turković, opravdani razlog posjete oftalmologu koju ne treba odgađati. Prilikom prvog posjeta Croatia poliklinici u Varaždinu dijete će, primjerice, proći kroz kompletan dječji oftalmološki pregled  (strabološki pregled, pregled prednjeg segmenta oka i pregled očne pozadine) uz skijaskopiju (određivanje dioptrije) te ovisno o nalazu dobiti terapiju s daljnjim praćenjem.

– Medicina se danas razvija velikom brzinom, a nove tehnike u medicini ne zaobilaze niti oftalmologiju. U skladu s tim je oftalmološka ordinacija u Croatia poliklinici u Varaždinu opremljena s najnovijim oftalmološkim uređajima kako bi pacijentima, što malim, tako i odraslim, na jednom mjestu bio pružen kompletan pregled te potrebna dijagnostika – ističe dr. med. Grgurević Turković.

Naime, Croatia osiguranje otvorilo je u Varaždinu novu Croatia polikliniku, opremljenu najmodernijim uređajima i tehnologijom za dijagnostiku i liječenje. Pacijentima iz Varaždina, Čakovca i okolice na raspolaganju je vrhunski liječnički tim i stručno medicinsko osoblje s dugogodišnjim iskustvom koji pružaju zdravstvene usluge u gotovo 20 specijalističkih djelatnosti.

– Croatia poliklinika na jednom mjestu nudi dostupnu, brzu, detaljnu i stručnu multidisciplinarnu medicinsku skrb koji uključuje dijagnostičke pretrage najmodernijim uređajima te preglede koje obavlja iskusan i stručan tim liječnika. Sve to u ugodnoj atmosferi i okruženju, čime svakako pridonosi poboljšanju zdravstvene skrbi na sjeveru Hrvatske – zaključuju naše sugovornice.

Sponzorirani

Pet Centar dolazi u Varaždin, a vi dođite na feštu otvaranja 

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pet Centar, vodeća specijalizirana maloprodaja za kućne ljubimce u Hrvatskoj, napokon dolazi i u Varaždin.

Popularno odredište kućnih ljubimaca, a i njihovih vlasnika, svoja će vrata svim Varaždincima otvoriti u subotu, 13. travnja.

Na adresi Gospodarska 39, u sklopu šoping centra StoreLand, uskoro ćete moći pronaći najpoznatije brendove hrane, opreme i veterinarsko medicinskih proizvoda za sve ljubimce. Uz navedeno, novi će Pet Centar imati veterinarsku ljekarnu sa stručnim veterinarom za sva pitanja i savjete.

Pet Centar će u povodu otvaranja novog omiljenog odredišta Varaždinaca prirediti bogat cjelodnevni program i pravu feštu na više od 500 m2 novog prodajnog prostora – kako u dopodnevnim, tako i u poslijepodnevnim satima. 

Počasni domaćin otvorenja, voditelj TV emisije „Kućni ljubimci“, Antun Ponoš, svečano će otvoriti program koji uključuje kratak show dreserice pasa, nastup DJ-a, karikaturista koji će slikati simpatične prikaze vas i vaših ljubimaca, a najmlađe očekuje Face painting umjetnik. Pred vašeg četveronožnog člana obitelji ćemo, pak, staviti velik i zahtjevan izazov – poligon iskušenja s poslasticama.

Svakog kupca nagrađujemo s prigodnim poklonom, dok za kupnju iznad 30 eura možete sudjelovati u Kolu sreće s bogatim nagradama. Kako bi proslava prošla u najboljem ugođaju, za sve članove Pet centar kluba pripremili smo 20% popusta.

Do danas je otvoreno čak 19 trgovina diljem Hrvatske, a varaždinski Pet Centar postat će jubilarni, dvadeseti u Lijepoj Našoj. Ova popularna trgovina u sklopu maloprodajne grupacije tvrtki za njegu kućnih ljubimaca, Pet Network Internationala, nudi sve što vam je potrebno na jednom mjestu, od najzdravijeg i najukusnijeg prehrambenog asortimana, preko asortimana za njegu, razonodu i zabavu, pa sve do potpuno opskrbljenih veterinarskih ljekarni s veterinarsko-medicinskim proizvodima, antiparaziticima, veterinarskim dijetama i drugim proizvodima.

Ako do sada niste imali priliku posjetiti neku od naših trgovina ovo je idealna prilika za vas, i za vašeg kućnog ljubimca. Naravno, oni su i više nego dobrodošli prilikom svakog vašeg posjeta Pet Centru!

Za više informacija posjetite web stranice Pet Centra.

Nastavite čitati

Sponzorirani

Javni poziv Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

REPUBLIKA HRVATSKA
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA
OPĆINA MARUŠEVEC
OPĆINSKI NAČELNIK

KLASA: 933-01/24-01/1
URBROJ: 2186-17-02-24-1
Maruševec, 21. ožujka 2024.

Na temelju članka 123. – 133. Zakona o cestama (“Narodne novine” broj 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14), te članka 73. i 75. Pravilnika o geodetskim elaboratima (“Narodne novine” broj 59/18) objavljuje se

JAVNI POZIV

Ovim pozivom obavještavaju se nositelji stvarnih prava na nekretninama koje graniče sa zemljištem (u nastavku: nositelji stvarnih prava) na kojem je izvedena nerazvrstana cesta: NC 1-069 Novaki – igralište prema D. Voći, u k.o. Druškovec,  o započinjanju postupka evidentiranja predmetnih cesta u katastarski operat  i zemljišnu knjigu.

              Evidentiranje će se izvršiti sukladno članku 123. – 133. Zakona o cestama (“Narodne novine” broj 84/11, 22/13, 54/13, 148/13 i 92/14), temeljem kojeg se NERAZVRSTANE CESTE evidentiraju u katastru i upisuju u zemljišnu knjigu kao – javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu Općine Maruševec.

              Geodetski elaborat izvedenog stanja gore navedene nerazvrstane ceste izradit će tvrtka GEOIZMJERA d.o.o. za geodetske poslove, Akademika Mirka Maleza 3, Ivanec.

              Obilježavanje granica zemljišta na kojem je izgrađena predmetna cesta će se izvoditi: 28.03.2024. u 8.30 sati, uz stručnu pomoć ovlaštenog inženjera geodezije Šoštar Dragutina mag.ing.geod et  geoinf., koji se brine da lomne točke granica zemljišta budu ispravno stabilizirane i obilježene.


Nositelji stvarnih prava mogu izvršiti uvid u geodetski elaborat izvedenog stanja kao i zatražiti eventualna dodatna pojašnjenja, dana  15.04.2024. godine u vremenu od 8-14 sati u prostorijama Općine Maruševec , Maruševec 6.

OPĆINSKI NAČELNIK
Mario Klapša

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje