Povežite se s nama

U fokusu

Dan mimoza u Varaždinu: U porastu broj zaraženih HPV virusom, mladi, cijepite se!

Objavljeno:

- dana

OBILJEŽEN 10. DAN MIMOZA

Na edukativnom štandu u središtu Varaždina i ove je godine obilježen Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, na kojem su bile mnoge osobe iz javnog života Varaždina.

Simboličnom prodajom grančica mimoza, savjetima i edukativnim materijalima javnost se želi senzibilizirati o važnosti cijepljenja i ranog otkrivanja raka grlića maternice.

– Broj žena oboljelih od raka vrata maternice posljednjih je godina u padu, ali je zabrinjavajući trend sve većeg broja CIN promjena koje se javljaju kod sve mlađih djevojaka, čak i kod 15-godišnjakinja. Niti jedna žena ne bi trebala izgubiti život zbog raka vrata maternice jer je to oblik karcinoma koji se lako prepoznaje i prevenira na vrijeme – kaže Ivana Risek, pročelnica Službe za ginekologiju i opstetriciju varaždinske Opće bolnice, s kojom smo razgovarali povodom obilježavanja 10. hrvatskog Dana mimoza. 

Cjepivo obavezno?

Iako nisu dostupni podaci o oboljelima za cijelu Varaždinsku županiju, dovoljno govore i brojke zabilježene na razini varaždinske bolnice. Prošle je godine u bolnici bilo sedam žena s karcinomom vrata maternice, a godinu dana ranije njih devet te nije bilo ni jednog smrtnog slučaja.

– Unazad pet do šest godina broj oboljelih žena kretao se od 10 do 15 u našoj bolnici s dva do tri smrtna slučaja svake godine, tako da je zadnjih godina broj oboljelih u padu. No, sve je više zaraženih HPV-om, virusom koji se povezuje s karcinomom grlića maternice. Procjenjuje se da svaka druga spolno aktivna osoba nosi u sebi virus HPV. Stoga je vrlo važna edukacija mladih o spolno odgovornom ponašanju i cijepljenju – govori naša sugovornica.

Cjepivo protiv HPV-a počelo se primijenjivati prije osam godina i pokazalo se da je učinkovitije nego što se prvotno mislilo jer štiti od više tipova ovog virusa, ističe Ivana Risek.

Cjepivo protiv HPV-a  je besplatno za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola, no u Varaždinskoj županiji nije se cijepio gotovo nitko

Cjepivo se u početku plaćalo, ali je od prošle godine omogućeno besplatno cijepljenje za djevojčice i dječake 7. i 8. razreda osnovnih škola.
– Ali, gotovo se nitko nije cijepio, ne samo u Varaždinskoj županiji, nego ni na razini cijele zemlje – kaže liječnica koja smatra da bi cjepivo trebalo postati obavezno.
Pojavom cjepiva protiv HPV-a često se mogao čuti komentar da se cijepljenjem mladima na neki način daje dozvola za neodgovorno spolno ponašanje. U varaždinskoj bolnici smatraju da to nije tako.
– Dobro informirana i odgovorna djeca ponašat će se odgovorno s cjepivom i bez njega, a neodgovorne osobe tako će se ponašati i bez cjepiva, no ako se cijepe, barem će biti manje CIN promjena – govori naša sugovornica.
Dan mimoza u Hrvatskoj obilježava se u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice koji traje od 22. do 28. siječnja. Prema podacima Registra za rak Hrvatske, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2014. godine oboljelo 307 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ – CIN III) još 310 žene. U 2015. godini u Hrvatskoj je od raka vrata maternice umrlo 111 žena.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje