Povežite se s nama

Život i društvo

Sve turističke atrakcije Nedelišća objedinjene na novoj web stranici “S bajkom ili na noge“

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Na danas održanoj konferenciji za medije u prostorima Općine Nedelišće predstavljena je nova web stranica Turističke zajednice Općine Nedelišće “S bajkom ili na noge“.

Riječ je o osebujnoj platformi namijenjenoj promociji događanja vezanih uz bicikliranje i pješačenje u Općini Nedelišće, a koja je sufinancirana sredstvima iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent u 2024. godini.

Govoreći o ovom projektu, općinski načelnik Nikola Novak objasnio je kako su neko vrijeme razmišljali kako se najbolje profilirati u sferi turizma i rješenje je pronađeno zahvaljujući obilju raznolike kulturne baštine te prirodnim ljepotama.

– Naše komparativne prednosti se ogledaju i u kvalitetnim sportskim objektima koji su u javnom ili pak privatnom posjedu. Ono čemu smo trenutno posvećeni je daljnji razvoj destinacije uz promociju biciklizma i pješačenja. Nakon uspoješne prijave na natječaj Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent, razmatrali smo tridesetak idejnih rješenja za naziv internet stranice. Na kraju je odlučeno da ona nosi naziv “S bajkom ili na noge“. Posjetitelje odmah po pristupu dočekuju panorama Nedelišća i detalji o čak 100-tinjak kilometara uređenih pješačkih i biciklističkih staza – naglasio je Novak.

Među četiri biciklističke staze koje već godinama promoviraju, ističe se ona pod imenom Hrastov hlad , a već letimičan pogled na kartu svakom rekreativcu jasno daje do znanja da ruta prolazi uz jezero, crkvu, lovište i druge zanimljive lokacije.

– Karta nudi pregršt dodatnih informacija s vremenskim okvirima potrebnim za savladavanje trase, a slično je napravljeno i sa šetnicama. Kad već spominjem šetnice, treba znati da Slakovec neprekidno održavamo, a uređenje još jedne je u planu… Na web stranici koju je po cijeni od 3200 eura izradila LEGAS Agency, svi znatiželjnici mogu pronaći kontaktne obrasce TZ-a i sve novosti namijenjene turistima – rekao je općinski načelnik.

U sklopu prezentacije predstavljena su i događanja TZO Nedelišće koja nas očekuju u siječnju i veljači (Vincekov pohod, te tradicionalni – Nedelski fašnik).

Podsjećamo, Vincekov pohod pokrenut je prije 10-ak godina, a zahvaljujući suradnji s budućom TZ Srce Međimurja u koju je udruženo više općina, dogovorene su nove – duže rute.

– Pohod starta u Macincu, nastavlja se prema Parku mladosti i prva okrepa sudionika je u Gornjem Mihaljevcu. Bit će tu slanine, kuhanog vina, sokova i gemišta. Također, predviđen je nastup KUD-a Hrvatska sloga. Za one koji to žele (ili smatraju da bi im mogao zatrebati), osiguran je prijevoz autobusom, a prijave su moguće putem nove internetske stranice – objasnila je predsjednica KUD-a Jasna Hajdinjak.

Dodajmo da tradicionalni Nedelski fašnik ove godine kreće nešto ranije, već 3. veljače. Povorka se okuplja u subotu u 15 sati ispred zgrade OŠ Nedelišće, te organizatori najavljuju goste iz cijele Hrvatske i Slovenije.

Lani je priredba okupila oko 1400 sudionika, a završno druženje bit će u dvorani MEASAP-a. Kako što je to uobičajeno, nakon spaljivanja fašnjaka slijedi veselica uz nastup Tria Global.

– Hranu i piće osigurat će Turistička zajednica i proglasit ćemo tri najbolje maskirane skupine koje očekuju nagrade sponzora (besplatna večera i piće). Premda je moguć i pojedinačni posjet ili sudjelovanje, ove godine očekujemo da ćemo ugostiti nove skupine iz Istre, a dolaze nam i lanjski sudionici iz Delnica… U idućem razdoblju očekuje nas svaki mjesec po jedna manifestacija i bit će tu sigurno za svakog ponešto – zaključila je Jasna Hajdinjak.

Život i društvo

Otkrijte povijest Varaždina i crtice iz gradskog života uz besplatne tematske ture pod vodstvom vodiča

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U program Ljeta u Varaždinu tradicionalno su se uključili članovi Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin.

Subotama od 10 do 11 sati varaždinski vodiči organiziraju besplatna tematska vođenja koja svim zainteresiranim građanima i turistima omogućuju da bolje upoznaju bogato varaždinsko kulturno-povijesno nasljeđe, ali i zanimljivosti i crtice iz gradskog života. Kroz 12 subota bit će obrađene različite teme poput baroka u Varaždinu, varaždinskih muzeja, gradskih pjesnika, poznatih stanara i to pod vodstvom licenciranih vodiča koji su odlični poznavatelji prošlosti, ali i upućeni u sve aspekte i specifičnosti gradskog života, vješti su u pripovijedanju i kreativni u prezentaciji.

Prva tematska tura na rasporedu je u subotu, 1. lipnja, a okupljanje će svih 12 subota sve do 17. kolovoza biti u isto vrijeme i na istom mjestu – u 10 sati ispred Gradske vijećnice.

Raspored tematskih tura u organizaciji Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždina:

1.6. Ivanu Padovcu s ljubavlju

8.6. Barok u Varaždinu

15.6. Tragom Habsburgovaca

22.6. I to je Varaždin voilà!

29.6. Susjedi

6.7. Grad anđela

13.7. Krug oko parka

20.7. Poznati stanari Varaždina

27.7. Varaždin u zagrljaju glazbe

3.8. Varaždinski muzeji od 1925. do danas

10.8. Šetnja s Vatroslavom Jagićem

17.8. Varaždinski pjesnici

Nastavite čitati

Život i društvo

Predškolci Dječjeg vrtića Zibeljko oprostili se od vrtića, hrabro kreću u nove avanture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na kraju još jedne pedagoške godine, nova generacija predškolaca priredbom se oprostila od Dječjeg vrtića Zibeljko u Bednji.

Nakon priredbe, održano je i druženje mališana s odgojiteljicama i roditeljima, a pridružio im se i načelnik Općine Bednja, Damir Poljak, kao i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Kramarić te članovi Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Zibeljko.

Tim je povodom načelnik Poljak zahvalio svim tetama na njihovom predanom radu.

– Velika zahvala i roditeljima koji su povjerili svoju djecu Dječjem vrtiću Zibeljko, znajući da će odrastati u toplom i sigurnom okruženju, a mališanima od svega srca želim puno uspjeha u daljnjem školovanju – rekao je načelnik Poljak te dodao kako je Dječji vrtić Zibeljko otvoren prije više od tri godine zahvaljujući ulaganju većem od milijun eura.

– Nekada oronuo i zapušten objekt u središtu Bednje pretvorili smo u jedan novi, moderan dječji vrtić. Vjerujem kako su djelatnici vrtića zadovoljni, ali i roditelji sa uvjetima u kojima borave njihova djeca, dok osmijesi na dječjim licima potvrđuju da je naš dječji vrtić bio i jest pravo mjesto za njih – rekao je načelnik Poljak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje