Povežite se s nama

Život i društvo

Sveta Marija: nadogradnja vrtića i završetak sportske dvorane su ključni projekti

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Svete Marije na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici izglasalo proračun u visini od 2,1 milijuna eura.

Prema riječima načelnice Đurđice Slamek, kao i u godinama do sad, fokus će biti na poboljšanju životnog standarda svih mještana, što kroz ulaganja u projekte, što kroz direktnu pomoć onima kojima je najviše potrebno.

Što se samog proračuna tiče, u narednoj godini će započeti s otplatom dugoročnog kredita u iznosu nešto višem od milijun eura, a nastavlja se i projekt nadogradnje vrtića kao i završetak sportske dvorane za koju se načelnica Đurđica Slamek nada da će biti završena do kraja 2024. godine.

Vijećnici su usvojili i odluku o povećanju plaće načelnici kao i službenicima Jedinstvenog upravnog odjela Općine. Ipak, unatoč tom povećanju, zaposleni u Općini i dalje imaju manje plaće od kolega u okolnim općinama.

– Ovim povećanjem još uvijek smo ispod plaća općinskih službenika koji su zaposleni u okolnim općinama – pojasnila je načelnica.

Kao i većina jedinica lokalnih samouprava i u Svetoj Mariji raste cijena vrtića.

Upravno vijeće Dječjeg vrtića Kockavica uputilo je prijedlog za povećanje ekonomske cijene i omjer sufinanciranja Općinskom vijeću koji je i prihvaćen.

Prema navedenom prijedlogu, cijena za desetosatni boravak raste s 244 na 300 eura, a za jaslice s 335 na 400 eura. No, dobra je vijest da će roditelji minimalno osjetiti to povećanje.

Da bi se olakšalo roditeljima predložen je novi omjer sufinanciranja.

Općina će tako sufinancirati 65 posto cijene, a roditelji 35 što znači da će osjetiti povećanje do maksimalnih osam eura za jasličku skupinu i šest eura za ostale programe.

Potvrđena je i odluka o povećanju plaća te materijalnih prava zaposlenika u dječjem vrtiću.

-Mala smo Općina, imamo skromni proračun, ali nastojimo maksimalno doprinositi boljem standardu. Cilj nam je i dalje ulagati u ono što je najnužnije, a po meni su to obrazovne ustanove, vrtić i škola. Pomažemo i najpotrebitijima, a posebno mi je drago kad možemo uljepšati blagdane našim sumještanima. U prosincu uvijek mislimo na djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje, ali i na naše umirovljenike kojima smo ove godine darovali bon u vrijednosti od 30 eura. Onima koji su u domovima smo pak uručili prigodne poklone – rekla je načelnica Đurđica Slamek.

Osvrnula se i na ovu godinu te podsjetila na neke od projekata. Tako je je primjerice u Donjem Mihaljevcu, postavljena javna rasvjeta na cesti od nogometnog igrališta do ribičkog doma. Riječ je o 12 stupova s modernom led rasvjetom, koji će osvjetljavati put ne samo vozačima automobila, već i biciklistima, šetačima, trkačima i ribičima na ovoj trasi koja vodi do HE Dubrava.

Općina je ove godine odlučila stati na kraj kradljivcima na groblju. Na groblju u Svetoj Mariji postavljen je videonadzor, a vrijednost ove investicije iznosi 4.600 eura s PDV-om.

-Ti se projekti možda nekome u velikim gradovima čine malima, ali meni je cilj da se ovaj skromni proračun iskoristi za one projekte koji su nužni, za održavanje cesta, ulaganje u javnu rasvjetu i sve ono što mještanima treba – rekla je načelnica.

Život i društvo

Praznik rada na Izletištu Drava u Varaždinu uz 6000 porcija graha, tamburaše Špancir, tombolu…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : Ivan Agnezovic

Grad Varaždin i ove godine povodom Praznika rada priprema veliku proslavu na Dravi.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković pozvao je sve sugrađane da dođu na proslavu te da rađe dođu biciklom ili pješke nego automobilom.
– Nadam se da će nas vrijeme poslužiti jer je to recept za lijepo druženje u prirodi. Izletište je centralno mjesto proslave 1. svibnja. Pripremamo 6000 porcija graha, što je besplatno za građane. Program je sličan onome proteklih godina. Smatramo da s provjereno dobrim receptom ne treba eksperimentirati. Znam da će u dobrom programu uživati gosti koji dođu k nama iz cijele Hrvatske – rekao je Marković.

Program je najavila Jelena Toth, direktorica ureda Turističke zajednice grada Varaždina: “I ovo je godine na izletištu Drava pripremljen glazbeno scenski program. U 8:30 sati krenut će tradicionalna budnica na sedam lokacija u gradu. Proslava na Dravi počinje u 10 sati.”

Puhački orkestar KUD-a HŽ-a Varaždin će nakon budnice u gradu, od 10 sati izvesti i budnicu na Dravi. Glazbeno scenski program i igre na otvorenom u organizaciji Zajednice sportskih udruga počinju u 10:15.

Kuburaška udruga Maruševec u 11:55 pucat će iz kubura, a nakon toga slijedi govor gradonačelnika Varaždina. Podjela graha počinje oko 12 sati. Nakon toga sve do 15 sati sve posjetitelje na Izletištu Drava zabavljat će tamburaški sastav Špancir.

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Grada Varaždina Dubravka Biberdžić najavila je i tradicionalnu humanitarnu tombolu: “I ove godine će na obilježavanju Praznika rada na Dravi biti organizirana dobrotvorna tombola po cijeni 2 eura. Cjelokupan prihod namijenjen je za Zakladu solidarnosti, za ljude koji su u socijalnoj potrebi, a osobito one koji imaju zdravstvenih poteškoća.”

Zahvalila je svim sponzorima koji su se do sad već odazvali i pozvala ostale kojima je poslan poziv da se uključe i daruju tombolske nagrade.
– Vjerujem da će prihod biti na razini prošle godine kada smo prihodovali 2300 eura – rekla je Dubravka Biberdžić.

Svi troškovi proslave pokrit će se iz donacija, a posebna zahvala je upućena najvećem sponzoru SES Spar European Shopping Centers te brendu S Park Varaždin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje