Povežite se s nama

Međimurje

“Svijet boja u prirodi”: donacijom Crvenome križu do fotografija Petra Sabola

FOTO: Silvio Benč/Petar Sabol

Objavljeno:

- dana

U Knjižnici „Nikola Zrinski” Čakovec od 11. siječnja do 8. veljače bit će postavljena izložba fotografija Svijet boja u prirodi fotografa Petra Sabola Sharpeyea.

Izložba obuhvaća dio fotografija iz bogatog opusa jednoga od najnagrađenijih fotografa u Hrvatskoj, Međimurca Petra Sabola.

Izložba se može razgledati na Općem odjelu knjižnice te je humanitarnog karaktera. Radovi s izložbe moći će se kupiti uplatom određene donacije na račun Hrvatskoga Crvenog križa kao pomoć stradalima u potresu koji je krajem 2020. godine pogodio Petrinju i Sisak.

Petar Sabol Sharpeye rođen je 1981. godine u Čakovcu. Fotografijom se bavi od 2007. godine, a posebnost njegovih fotografija krije se u otkrivanju bogatog svijeta prirode, često ljudskom oku nevidljivom.

Od 2012. godine sa svojim radovima sudjeluje na brojnim međunarodnim izložbama umjetničkih fotografija pod pokroviteljstvom FIAP (Federation Internationale de l’Art Photographique), PSA (Photographic Society of America) te na drugim specijaliziranim fotografskim natječajima diljem Hrvatske i svijeta. Fotografije su mu bile izložene u više od 40-ak zemalja svijeta. Dobitnik je preko 600 međunarodnih nagrada, priznanja, nositelj brojnih počasnih titula na području fotografije (MFIAP, EFIAP/d1, EPSA) te Sony Europe Imaging ambasador.

Jedna od najpoznatijih njegovih fotografija, „Natural abstract”, nagrađena je zlatnom medaljom u kategoriji makrofotografije na 7. salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima te je trajno pohranjena u Nacionalnoj knjižnici u Parizu.

Izložba je napravljena uz suradnju Fotokluba Čakovec te privatne arhive fotografija Petra Sabola Sharpeyea.

Međimurje

U Međimurju danas 104 novozaražene osobe, ukupno 659 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 245 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,6% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 71 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 659.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali 1 pozitivan slučaj, dok je iz drugih županija javljeno o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.675 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 76 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji bilježimo 13.849 osoba oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, od čega se oporavilo 12.931.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Djeca koja uče ruski u međimurskim školama razgovarala s kozmonautom Sergejom Ryazanskyjem!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno se navršila 60. godišnjica svemirskog leta prvoga kozmonauta Jurija Gagarina.

U sklopu proslave velike obljetnice u dvodnevni posjet Republici Hrvatskoj došao je pilot-kozmonaut, heroj Ruske Federacije Sergej Ryazansky. Osim navedenog, Ryazansky je i prvi svjetski znanstvenik – zapovjednik svemirskog broda i doktor bioloških znanosti.

Diplomirao je na Biološkom fakultetu Moskovskoga državnog sveučilišta “M. V. Lomonosov” i proveo 306 dana u svemiru tijekom dvaju svemirskih letova. Pritom je izveo četiri svemirske šetnje, od kojih je jedna postala rekordnom (više od 8 sati neprekidno).

Djeluje kao govornik o vodstvu, motivaciji, izgradnji tima, radu u stresnim situacijama i slično. U subotu, 17. travnja, u Gradskome parku Stara Trešnjevka u Zagrebu održani su ceremonija polaganja cvijeća kod biste Jurija Gagarina i razgovor s djecom ruskih sunarodnjaka koji žive u Hrvatskoj i djecom koja uče ruski jezik u međimurskim školama.

Kozmonaut je odgovarao na brojna pitanja mladih znatiželjnika: koliko je kilometara do svemira te ima li mirisa u svemiru. Djeca su na poklon dobila fotografije iz svemira i autograme kozmonauta.

Nadalje, u Tehničkom muzeju Nikole Tesle u Zagrebu otvorena je izložba fotografija Sergeja Ryazanskog “Nevjerojatna Zemlja”, koja se sastoji od desetaka fotografija koje je kozmonaut osobno snimio tijekom letova u svemir.

Putovanje je omogućila Udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka”.

– Vode se i pregovori da izložba doputuje u Čakovec! – dodaje predsjednica “Kalinke” Tatjana Mikolaj.

Nastavite čitati