Povežite se s nama

Život i društvo

Svim učenicima petih razreda stižu mikro-računala BBC micro:bit

Objavljeno:

- dana

DOBRA STVAR

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je potpisan Sporazum o suradnji u provođenju projekta STEM kompetencije kojeg su potpisali župan Varaždinske županije Predrag Štromar i predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih Nenad Bakić.

Sporazumom je usuglašeno kako će Varaždinska županija učenicima petih razreda osnovnih škola nabaviti mikro-računalo BBC micro:bit. Institut za razvoj i inovativnost mladih, koji je partner Zaklade Micro:bit za Hrvatsku i nekoliko drugih zemalja, obavit će inicijalnu edukaciju nastavnika STEM predmeta u osnovnim školama čiji osnivač je Varaždinska županija.

Okvir nije bitan, važno je što se radi unutar toga

– Jako mi je drago da je Varaždinska županija krenula u smjeru kojim pokazuje da je okvir manje bitan, već je važnije je što se da napraviti unutar toga, tako da oni u okviru postojećeg kurikuluma zapravo pokazuju kako se može napraviti daleko više – istaknuo je Nenad Bakić, predsjednik i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih Bakić naveo je kako su u akciji “STEM revolucija” već podijelili 22.000 micro:bit računala i prešli brojku od tisuću institucija, uglavnom osnovnih i srednjih škola, sveučilišta i udruga.

Inače, Bakić je od nedavno posebni savjetnik predsjednice RH.

– Micro:bit je prava stvar da se digitalna kreativnost i pismenost dovedu do svakog djeteta u Hrvatskoj i da postanu ravnopravni građani 21. stoljeća – zaključio je na kraju. .Podsjetimo, Varaždinskoj županiji razvoj obrazovanja na vrhu je prioriteta. Već desetak godina kroz Centre izvrsnosti Županija nastoji pomoći nadarenim učenicima. Osim toga, uvođenjem jednosmjenske nastave dodatno se poboljšao cjelokupni obrazovni sustav u županiji.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

FOTO Na Bio sajmu u Jurketincu velika ponuda domaćih sjemenja i prirodnih proizvoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jurketinec je i ove godine bio domaćin 2. Bio sajma kojemu je bio cilj organizirana razmjena domaćih sorti sjemenja među lokalnim stanovništvom, ali i među svim ljubiteljima prirodnog uzgoja.

Stare ili starinske sorte sjemenja manjih su prinosa, ali su otporne na bolesti i štetočine, a okusom i mirisom zaslužuju uzgajanje u manjim obiteljskim vrtovima. Ovakvi sajmovi važni su ne samo radi diseminacije takvih sorti sjemenja već i zbog prenošenja znanja, informacija i savjeta, ne bi li poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a poljoprivrednici  uspješniji.

Organizatori Bio sajma Đurđica bili su Općina Maruševec i Turistička zajednica područja Sjever Zagorja uz potporu OPG-a Štefanec.

Bio sajam Đurđica postao je jedan od brendova Maruševca i na njemu su se ponovo okupili izlagači sa sjevera Hrvatske koji su ga prepoznali kao mjesto gdje se može razmijeniti sjeme, sadnice i lukovice te predstaviti ekoproizvodi zainteresiranim građanima.

–Ovo je jedinstveni sajam u Varaždinskoj županiji s čijom smo organizacijom po prvi put započeli prošle godine i već smo dospjeli na kalendar sajmova takve vrste. Ove smo godine imali više izlagača iz Varaždinske, Međimurske i Virovitičko-podravske županije te više zainteresiranih posjetitelja koji su mogli pronaći nešto za svoj vrt, cvijetnjak ili voćnjak ali i probati proizvode domaće proizvodnje – kazao je načelnik Mario Klapša te najavio kako su iduće godine u planu izlagači iz susjednih država te internacionalizacija sajma.

Općina Maruševec zahvaljuje sudionicima sajma na dolasku, kao i predstavnicima Srednje škole Arboretum Opeka iz Vinice na individualnim savjetima posjetiteljima sajma o uzgoju sadnica te prezentaciji različitih vrsta ukrasnog drveća, grmlja i cvijeća.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu za vikend djelomično sunčano uz umjereni vjetar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U noći s petka na subotu padala je kiša i Varaždinci su se u subotu, 24. veljače probudili sa 7 Celzijusa.

Tijekom subote očekuje nas djelomično sunčano vrijeme uz dnevni maksimalac od 13 Celzijusa. Puhati će slab do umjereni južni i jugozapadni vjetar.

U nedjelju, slično vrijeme uz stupanj toplije – 14 Celzijusa. Također, nas očekuje južni i jugozapadni vjetar.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje