Povežite se s nama

Život i društvo

Tamara Ljubić Zajec nova predsjednica varaždinskog HSU-a

Objavljeno:

- dana

Gradki odbor HSU Varaždin izabrao je u ponedjeljak, 5. lipnja, novu predsjednicu, Tamaru Ljubić Zajec. Kako je spomenula u svom govoru, sa strahopoštovanjem i dubokom časti, te ogromnom odgovornosti preuzima rukovođenje GO Varaždin.

Ističe i da će pažljivo slušati prijedloge svih umirovljenika te raditi u skladu sa Statutom HSU-a. Najveća želja joj je privući što više članova te se tako zajedno sa njima boriti za sva materijalna prava, paziti da nikako ne dođe do socijalne iskucanosti umirovljenika, te isto tako boriti se za boji i kvalitetniji život svakog umirovljenika.

Ljubić Zajec je navela inspirativan citat o starijim osobama koji može poslužiti kao smjernica: “Starost nije doba koje nas treba obeshrabriti, već vrijeme koje nas inspirira da ostvarujemo nove ciljeve i sanjamo nove snove“.

Svjesna je, napominje, da je HSU interesna stranka koja se pridružuje i podržava ona politička strujanja koja su najbolja u interesu umirovljenika.

– Upravo zbog toga mi smo tu da se pobrinemo da se naš glas čuje i da ostvarimo promjene koje će donijeti poboljšanje i kvalitetan život osoba treće životne dobi – poručila je Tamara Ljubić Zajec, koja je po struci profesor i sveučilišni specijalist ekonomije.

Svoj radni vijek  od 35 godina provodi u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin, u jednom vremenskom periodu kao ravnateljica Doma, dok trenutno obnaša dužnost zamjenice ravnatelja.

– Čitav svoj radni vijek provodim s umirovljenicima, tako da su mi poznate sve njihove potrebe, a uskoro ću i ja biti umirovljenik i logičan nastavak mog rada je živjeti i raditi u HSU-u. Tako ostajem društveno aktivna i korisna za cijelu našu zajednicu – zaključila je nova predsjednica GO HSU Varaždin.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje