Povežite se s nama

Crna kronika

Telefonirali i lažno se predstavili: 76-godišnjakinju naveli da s računa podigne oko 40.000 kuna

Objavljeno:

- dana

PU varaždinska izvijestila je da je u ponedjeljak, 23. studenoga, u prijepodnevnim satima, prevarena je 76-godišnja žena iz Varaždina.

Naime, nepoznata je ženska osoba prethodno telefonom nazvala 76-godišnjakinju i izjavila kako provodi nadzor nad djelatnicima banke, jer da ti djelatnici sa računa klijenata „skidaju“ novac, te da odmah ode u banku i neka podigne ušteđevinu.

Nakon što je podignula ušteđevinu, nepoznati je muškarac telefonom ponovno nazvao 76-godišnju ženu i predstavio se kao policijski službenik, te najavio dolazak policijskog službenika u njezin stan po novac, obzirom da među ispravnim novčanicama se nalaze i krivotvorene novčanice, te da će policijski službenici doći u njezin stan, preuzeti, provjeriti i vratiti novac.

Žena je nepoznatom muškarcu koji se predstavio kao policijski službenik predala novac. Oštećena je 76-godišnjakinja za 40-ak tisuća kuna. Od nje je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim počiniteljima i otuđenim novcem.

U cilju sprječavanja ovakvih i sličnih kaznenih djela na štetu starijih osoba, ali i ostalih građana, iz PU varaždinske upućuju na oprez. Savjetuje sljedeće:

– ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

– ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid,

– za svaku službenu osobu možete provjeriti njezin dolazak u instituciji ili organizaciji iz koje dolazi,

– ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po «povoljnim» cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog – jer se time izlažete riziku,

– kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama,

– zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično),

– ako je moguće zabilježite registarsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe koristile, te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila,

– odrasli članovi obitelji, koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju.

Crna kronika

Drugi požar stana u Špiničićevoj fatalan za 65-godišnjeg vlasnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U jučerašnjem požaru u višekatnici u Špinčićevoj ulici u Varaždinu, smrtno je stradao 65-godišnji muškarac.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina priopćili su da su 15. siječnja u 15.53 sati zaprimili poziv da se dimi iz stana u ul. Vjekoslava Špinčića, III ka.

– Izašli smo na intervenciju s navalnim vozilom, autoljestvom i osam djelatnika. Dolaskom na mjesto događaja upućeni smo od strane građana u stan iz kojeg je izlazio dim. Otvorili smo nenasilno stan, koji je bio u potpunosti zadimljen i u kojem smo u jednoj od prostorija našli beživotno tijelo sredovječnog muškarca – ističu varaždinski vatrogasci.

Pozvana je hitna pomoć, a muškarca je navalna grupa iznijela u hodnik, te se vratila gasiti požar.

– Osoba nije davala nikakve znakove života. Požar je ugašen s malom količinom vode, stan provjetren. Po dolasku, hitna je pomoć utvrdila smrt. Policija je ostala osiguravati mjesto događaj do dolaska ekipe za očevid, a mi smo se vratili u postrojbu – zaključuju.

Dodajmo da je u istom stanu JVP Varaždin imala intervenciju 21. lipnja 2020.

Nastavite čitati

Crna kronika

Balavci iz automehaničarske radionice u Varaždinu ukrali quad, pilu, akumulatore…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske postaje Varaždin dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom maloljetnika u dobi od 16 godina, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe.

Oni su, kako se sumnja, u vremenu od 13. do 14. siječnja, u ulici Franje Seljana u Varaždinu, provalili u automehaničarsku radionicu u vlasništvu 66-godišnjaka. Tom su prilikom otuđili moped, dječji četverocikl, električni bicikl, motornu pilu, više komada raznih akumulatora i drugo, ukupne vrijednosti od oko 12 000 kuna, javila je PU varaždinska.

Pretragom domova kojima se navedeni koriste, policijski su službenici pronašli dio otuđenih predmeta, koji će se vratiti oštećenom vlasniku. Protiv maloljetnika će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati