Povežite se s nama

U fokusu

Tko će nakon Hudoletnjaka biti vlasnik dvorca Šaulovec koji se prodaje za 8,1 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

KRENULA PRODAJA

Trgovački sud u Varaždinu sredinom ožujka donio je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec.

Iako se očekivalo da će rješenje o prodaji biti donijeto još u listopadu prošle godine i da će dvorac u prodaju za 4,4 milijuna kuna, sada se prodaje za gotovo dvostruko više: 8,1 milijuna kuna, na koliko ga je procijenio stalni sudski vještak.

Lani vladao veliki interes za Šaulovec. A sada?

Za isto toliko prodaje se i dvorac Križovljan-grad u Općini Cestica. Oba dvorca, uključujući i parkove zaštićena su sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te su upisani u Registar kulturnih dobara RH. 

Tko će biti novi vlasnik Šaulovca, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak koji je umro u ožujku prošle godine, još se ne zna, no pravo prvokupa imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi. 

Interes za dvorac Šaulovec lani je iskazala i Općina Beretinec, na čijem se području nalazi

Inače, za Šaulovec je prošle godine vladao veliki interes, iako službeno još nije ni počelo trgovanje. Mnogi su se interesirali za kupnju, a između ostalih interes je iskazala i Općina Beretinec. Načelnik Igor Kos predlagao je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje.

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma – rekao nam je Kos prošlog ljeta, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

>>Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a općina bi u njemu otvorila i hotel

Vlada li još uvijek pomama za Šaulovcem, vidjet će se uskoro.

Osim Šaulovca i dvorca Križovljan-grad, rješenjem Trgovačkog suda u prodaju ide i stambena zgrada u Ulici Križovljangrad, koja nije oslobođena od osoba i stvari, za 527.000 kuna, nekretnine u Svibovcu Podravskom u Općini Sračinec za 1,7 milijuna kuna, farme i zgrade u Cehovskoj ulici 44A i 44C u Brezju za 4,7 milijuna kuna te nekadašnji proizvodni objekt za proizvodnju vina i voćnih sokova u Optujskoj ulici 184 u Varaždinu za 21,2 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati