Povežite se s nama

U fokusu

Tko će nakon Hudoletnjaka biti vlasnik dvorca Šaulovec koji se prodaje za 8,1 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

KRENULA PRODAJA

Trgovački sud u Varaždinu sredinom ožujka donio je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec.

Iako se očekivalo da će rješenje o prodaji biti donijeto još u listopadu prošle godine i da će dvorac u prodaju za 4,4 milijuna kuna, sada se prodaje za gotovo dvostruko više: 8,1 milijuna kuna, na koliko ga je procijenio stalni sudski vještak.

Lani vladao veliki interes za Šaulovec. A sada?

Za isto toliko prodaje se i dvorac Križovljan-grad u Općini Cestica. Oba dvorca, uključujući i parkove zaštićena su sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te su upisani u Registar kulturnih dobara RH. 

Tko će biti novi vlasnik Šaulovca, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak koji je umro u ožujku prošle godine, još se ne zna, no pravo prvokupa imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi. 

Interes za dvorac Šaulovec lani je iskazala i Općina Beretinec, na čijem se području nalazi

Inače, za Šaulovec je prošle godine vladao veliki interes, iako službeno još nije ni počelo trgovanje. Mnogi su se interesirali za kupnju, a između ostalih interes je iskazala i Općina Beretinec. Načelnik Igor Kos predlagao je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje.

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma – rekao nam je Kos prošlog ljeta, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

>>Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a općina bi u njemu otvorila i hotel

Vlada li još uvijek pomama za Šaulovcem, vidjet će se uskoro.

Osim Šaulovca i dvorca Križovljan-grad, rješenjem Trgovačkog suda u prodaju ide i stambena zgrada u Ulici Križovljangrad, koja nije oslobođena od osoba i stvari, za 527.000 kuna, nekretnine u Svibovcu Podravskom u Općini Sračinec za 1,7 milijuna kuna, farme i zgrade u Cehovskoj ulici 44A i 44C u Brezju za 4,7 milijuna kuna te nekadašnji proizvodni objekt za proizvodnju vina i voćnih sokova u Optujskoj ulici 184 u Varaždinu za 21,2 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati