Povežite se s nama

U fokusu

Tko će nakon Hudoletnjaka biti vlasnik dvorca Šaulovec koji se prodaje za 8,1 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

KRENULA PRODAJA

Trgovački sud u Varaždinu sredinom ožujka donio je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec.

Iako se očekivalo da će rješenje o prodaji biti donijeto još u listopadu prošle godine i da će dvorac u prodaju za 4,4 milijuna kuna, sada se prodaje za gotovo dvostruko više: 8,1 milijuna kuna, na koliko ga je procijenio stalni sudski vještak.

Lani vladao veliki interes za Šaulovec. A sada?

Za isto toliko prodaje se i dvorac Križovljan-grad u Općini Cestica. Oba dvorca, uključujući i parkove zaštićena su sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te su upisani u Registar kulturnih dobara RH. 

Tko će biti novi vlasnik Šaulovca, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak koji je umro u ožujku prošle godine, još se ne zna, no pravo prvokupa imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi. 

Interes za dvorac Šaulovec lani je iskazala i Općina Beretinec, na čijem se području nalazi

Inače, za Šaulovec je prošle godine vladao veliki interes, iako službeno još nije ni počelo trgovanje. Mnogi su se interesirali za kupnju, a između ostalih interes je iskazala i Općina Beretinec. Načelnik Igor Kos predlagao je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje.

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma – rekao nam je Kos prošlog ljeta, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

>>Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a općina bi u njemu otvorila i hotel

Vlada li još uvijek pomama za Šaulovcem, vidjet će se uskoro.

Osim Šaulovca i dvorca Križovljan-grad, rješenjem Trgovačkog suda u prodaju ide i stambena zgrada u Ulici Križovljangrad, koja nije oslobođena od osoba i stvari, za 527.000 kuna, nekretnine u Svibovcu Podravskom u Općini Sračinec za 1,7 milijuna kuna, farme i zgrade u Cehovskoj ulici 44A i 44C u Brezju za 4,7 milijuna kuna te nekadašnji proizvodni objekt za proizvodnju vina i voćnih sokova u Optujskoj ulici 184 u Varaždinu za 21,2 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje