Povežite se s nama

U fokusu

Tko će nakon Hudoletnjaka biti vlasnik dvorca Šaulovec koji se prodaje za 8,1 milijuna kuna?

Objavljeno:

- dana

KRENULA PRODAJA

Trgovački sud u Varaždinu sredinom ožujka donio je rješenje o prodaji dvorca Šaulovec.

Iako se očekivalo da će rješenje o prodaji biti donijeto još u listopadu prošle godine i da će dvorac u prodaju za 4,4 milijuna kuna, sada se prodaje za gotovo dvostruko više: 8,1 milijuna kuna, na koliko ga je procijenio stalni sudski vještak.

Lani vladao veliki interes za Šaulovec. A sada?

Za isto toliko prodaje se i dvorac Križovljan-grad u Općini Cestica. Oba dvorca, uključujući i parkove zaštićena su sukladno odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara te su upisani u Registar kulturnih dobara RH. 

Tko će biti novi vlasnik Šaulovca, u kojem je živio kontroverzni zagorski tajkun Ivan Hudoletnjak koji je umro u ožujku prošle godine, još se ne zna, no pravo prvokupa imaju RH, županija, grad ili općina na čijem se području to kulturno dobro nalazi. 

Interes za dvorac Šaulovec lani je iskazala i Općina Beretinec, na čijem se području nalazi

Inače, za Šaulovec je prošle godine vladao veliki interes, iako službeno još nije ni počelo trgovanje. Mnogi su se interesirali za kupnju, a između ostalih interes je iskazala i Općina Beretinec. Načelnik Igor Kos predlagao je da se Šaulovec izvlaštenjem izdvoji iz stečajne mase i preda na upravljanje Općini uz unaprijed definirana prava i obveze na komercijalno korištenje.

– Pronašli smo način adaptacije dvorca kroz pronalaženje strateškog partnera i kroz fondove EU. Već smo i razgovarali s potencijalnim investitorima koji su zainteresirani da u Šaulovcu otvore hotel, a čak je bilo ideja o pokretanju ekskluzivnog turizma – rekao nam je Kos prošlog ljeta, što smo objavili u Regionalnom tjedniku.

>>Pomama za Šaulovcem: svi bi dvorac, a općina bi u njemu otvorila i hotel

Vlada li još uvijek pomama za Šaulovcem, vidjet će se uskoro.

Osim Šaulovca i dvorca Križovljan-grad, rješenjem Trgovačkog suda u prodaju ide i stambena zgrada u Ulici Križovljangrad, koja nije oslobođena od osoba i stvari, za 527.000 kuna, nekretnine u Svibovcu Podravskom u Općini Sračinec za 1,7 milijuna kuna, farme i zgrade u Cehovskoj ulici 44A i 44C u Brezju za 4,7 milijuna kuna te nekadašnji proizvodni objekt za proizvodnju vina i voćnih sokova u Optujskoj ulici 184 u Varaždinu za 21,2 milijuna kuna.

Izvor:
Foto: Arhiva/Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje