Povežite se s nama

Život i društvo

To se još nije dogodilo: na državno natjecanje iz matematike pozvano čak 26 učenika iz Varaždinske županije!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Čak 26 učenika iz Varaždinske županije pozvano je na državno natjecanje iz matematike, što je najviše dosad!

Na popisu polaznika za državno je 11 osnovnoškolaca i 17 srednjoškolaca, polaznika Centra izvrsnosti iz matematike, među kojima je troje iz Međimurske županije, a na popisu za državno natjecanje iz matematike je i Emanuel Tukač (6. razred), koji nije polaznik Centra, ali ide na državno natjecanje.

– Zato posebna čestitka njemu i mentorici Mariji Dijačić – rekao je Branka Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike. 

Na državno natjecanje pozvano je ukupno 260 učenika.

– Ovo je najveći uspjeh i najbolji rezultat jer čak 26 učenika naše županije ide na Državno od 260 pozvanih što je 10%, a naša županija u pučanstvu Republike Hrvatske sudjeluje sa 4.5% – zadovoljan je Topić koji poručuje da ovo još nije kraj.

– Nismo još gotovi. Radimo do Državnog da bi tamo popravili lanjski rezultat! – poručio je Topić.

Pozvani na državno – osnovne škole

Barbara Kelava iz VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ema Kolmanić iz OŠ Novi Marof (mentor Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Josip KOsec iz OŠ Trnovec (mentori Draženka Magić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Tara Fošnar iz I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Gabrijela Majcen i OŠ Novi Marof – PŠ Remetinec (mentori Martina Zita, Nevenka Bareta, Ivana Sukačić), Mislav Putarek iz VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Nevenka Bareta, Ivana Sukačić, Ivona Kuharić iz OŠ Sveti Đurđ (Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Križanić iz OŠ A. i I. Kukuljevića Ivanec (Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Vedran Cifrek iz OŠ Novi Marof (Nevio Cifrek, Branko Škiljan, Nina Prašnjak), Gašpar Haramija iz OŠ Ludbreg (mentori Gordana Novak, Branko Škiljan, Nina Prašnjak) i Nika Vrček iz VI. OŠ Varaždin (mentori Nina Prašnjak, Branko Škiljan).

Pozvani na državno – srednje škole

Andrea Križanić iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Nina Sokol iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Janko Vrček iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Ida Kolmanić iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Marko Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Martin Kocijan iz Gimnazije Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec), Mateja Vuradin iz Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden, Tamara Srnec), Dario Hanžek iz Elektrostrojarske škole (mentori Miroslav Smuđ, Tamara Srnec), Marta Mihin iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Tatjana Plantak), Filip Vinković iz Gimnazije Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak), Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), Aleksandra-Saša Božović iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), Benyamin Taourirt iz Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Ratko Višak), Adam Ban iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Ratko Višak), Teodora Peček iz Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric), Josip Kelava iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ratko Višak) i Lukas Novak iz Gimnazije Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

Varaždinskim gimnazijalcima nagrada na eko natječaju Fonda za zaštitu okoliša – Modna lasta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 150 radova učenika osnovnih i srednjih škola na Dan planeta Zemlje poslalo snažnu poruku o važnosti borbe protiv brze mode i negativnih utjecaja na okoliš.

Radovi pristigli na adresu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu natječaja Modna lasta, čiji su pobjednici objavljeni povodom Dana planeta Zemlje.

Upravo su učenički radovi inspiracija i izvor kreativnih ideja kojima svatko od nas može doprinijeti zaštiti i raznolikosti našeg okoliša, a koji je svakim danom u sve većoj opasnosti od uništenja, prvenstveno zbog konzumerizma i brze mode koja je bila fokus ovogodišnjeg kreativnog natječaja. Kroz tri zadatka, niži i viši razredi osnovnih škola, srednje škole te đaci kreativci pokazali su kako možemo usporiti brzu modu i pomoći Planetu.

Stručni žiri, u kojem su sjedili predstavnici najvećih hrvatskih medijskih kuća, influencerica Mateja Frajsberger poznatija kao Click4chic te predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odabrao je tri najkreativnija rada u svakoj od kategorija.

Prvo mjesto u kategoriji nižih razreda odnijeli su Petra Atelj, Rut Fekeža, Paula Majstorović, Iris Tomljenović i Korina Židak iz Osnovne škole Vjenceslava Novaka Zagreb, pod mentorstvom razrednice Bojane Habjanec, dok je u kategoriji viših razreda pobjednica Viktorija Huljina iz Osnovne škole Banija koju je mentorirala Ankica Veseljić.

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola pripalo je Dori Modrić, Jakovu Grabaru, Elizabeti Kasun, Viti Breški i Karli Kolenko iz Prve gimnazije Varaždin, koje je u kreativnom procesu podupirala prof. Ivana Žnidarić Kajić.

– Iznimno smo sretni zbog velikog odaziva učenika na ovogodišnji natječaj „Modna lasta“. Više od 150 prijava svjedoči o strasti i predanosti učenika, kad je riječ o očuvanju okoliša. To nas inspirira i potiče da svake godine ponovno pružimo priliku djeci i mladima da pokažu svoju kreativnost i brigu za naš planet, te ih nagradimo za njihov trud. Ovogodišnji pobjednici su pravi pokazatelji ekološke osviještenosti mlađih generacija te čvrsto vjerujemo kako ih je potrebno motivirati da se nastave razvijati u tom smjeru – izjavila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Cilj ovog obrazovno-ekološkog natječaja bio je educirati i inspirirati djecu i mlade na usvajanje održivih navika za očuvanje Zemlje te je još jednom potvrdio koliko je važno motivirati ih da aktivno djeluju u zaštiti okoliša.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Knegincu održana Zelena čistka povodom Dana planeta Zemlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje i ove je godine organizirano čišćenje šumskih predjela Mostečka (Kolnjak), Cukavec i Krč na području Općine Gornji Kneginec.

Na poziv Općine Gornji Kneginec u subotu, 20. travnja, čišćenju su se odazvali članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava Kneginec Gornji, Donji Kneginec, Varaždinbreg i Lužan Biškupečki, članovi udruge branitelja Sinovi Domovine i Off road kluba Kneginec te djelatnici KNEKOM-a i Općine.

Ovakve akcije čišćenja šuma godinama se održavaju na gotovo istim mjestima. Ovom prigodom organizatori ponovno poručuju nesavjesnim pojedincima da se otpad ne smije odlagati u prirodu već se može besplatno predati u Reciklažnom dvorištu Kneginec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje