Povežite se s nama

Život i društvo

To se još nije dogodilo: na državno natjecanje iz matematike pozvano čak 26 učenika iz Varaždinske županije!

Objavljeno:

- dana

NEVJEROJATNO

Čak 26 učenika iz Varaždinske županije pozvano je na državno natjecanje iz matematike, što je najviše dosad!

Na popisu polaznika za državno je 11 osnovnoškolaca i 17 srednjoškolaca, polaznika Centra izvrsnosti iz matematike, među kojima je troje iz Međimurske županije, a na popisu za državno natjecanje iz matematike je i Emanuel Tukač (6. razred), koji nije polaznik Centra, ali ide na državno natjecanje.

– Zato posebna čestitka njemu i mentorici Mariji Dijačić – rekao je Branka Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike. 

Na državno natjecanje pozvano je ukupno 260 učenika.

– Ovo je najveći uspjeh i najbolji rezultat jer čak 26 učenika naše županije ide na Državno od 260 pozvanih što je 10%, a naša županija u pučanstvu Republike Hrvatske sudjeluje sa 4.5% – zadovoljan je Topić koji poručuje da ovo još nije kraj.

– Nismo još gotovi. Radimo do Državnog da bi tamo popravili lanjski rezultat! – poručio je Topić.

Pozvani na državno – osnovne škole

Barbara Kelava iz VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Ema Kolmanić iz OŠ Novi Marof (mentor Davor Dukarić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Josip KOsec iz OŠ Trnovec (mentori Draženka Magić, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Tara Fošnar iz I. OŠ Varaždin (mentori Snežana Huđek, Antonija Buhiniček, Tanja Debelec), Gabrijela Majcen i OŠ Novi Marof – PŠ Remetinec (mentori Martina Zita, Nevenka Bareta, Ivana Sukačić), Mislav Putarek iz VI. OŠ Varaždin (mentori Vedrana Herman, Nevenka Bareta, Ivana Sukačić, Ivona Kuharić iz OŠ Sveti Đurđ (Lidija Pokos, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Filip Križanić iz OŠ A. i I. Kukuljevića Ivanec (Zlatko Čmigović, Nevio Cifrek, Nina Prašnjak), Vedran Cifrek iz OŠ Novi Marof (Nevio Cifrek, Branko Škiljan, Nina Prašnjak), Gašpar Haramija iz OŠ Ludbreg (mentori Gordana Novak, Branko Škiljan, Nina Prašnjak) i Nika Vrček iz VI. OŠ Varaždin (mentori Nina Prašnjak, Branko Škiljan).

Pozvani na državno – srednje škole

Andrea Križanić iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Nina Sokol iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Janko Vrček iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Ida Kolmanić iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Marko Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Tamara Srnec), Martin Kocijan iz Gimnazije Čakovec (mentori Ljubica Blažinčić, Tamara Srnec), Mateja Vuradin iz Druge gimnazije Varaždin (mentori Natalija Buden, Tamara Srnec), Dario Hanžek iz Elektrostrojarske škole (mentori Miroslav Smuđ, Tamara Srnec), Marta Mihin iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Tatjana Plantak), Filip Vinković iz Gimnazije Čakovec (mentori Mirjana Hranilović, Tatjana Plantak), Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), Aleksandra-Saša Božović iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Stanko Divjak, Ratko Višak), Benyamin Taourirt iz Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Ratko Višak), Adam Ban iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Ana Grozdanić, Ratko Višak), Teodora Peček iz Srednje škole Ivanec (mentori Marica Dolenec Jurinić, Sandra Petric), Josip Kelava iz Prve gimnazije Varaždin (mentori Tajana Golub Mendaš, Ratko Višak) i Lukas Novak iz Gimnazije Čakovec (mentori Štefanija Požgaj, Ratko Višak).

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

Život i društvo

HGSS-ovci na Ivanščici uočili nedostatak prometne i planinarske kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Kao što već pisali, prošle nedjelje, 17. siječnja, je HGSS Stanica Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imala dvije intervencije na Ivanščici – obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

HGSS u nedjelju na Ivanščici pomogao ozlijeđenom planinaru i sanjkaču

Baš poput planinara i HGSS-ovci su očili negativne efekte toga da su brojni građani pohrlili na naše planine usred epidemije.

Prenosimo što su napisali na internetskoj stranici HGSS Stanice Varaždin:

Još jednom podsjećamo da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1.000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo bi uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge “supstance za poboljšavanje doživljaja”.

Međutim, već nekoliko proteklih vikenda susrećemo se s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture. Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine.

Još jednom (novim) izletnicima skrećemo pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima. Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima.

Zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imamo dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima. To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, “korisnika”, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan.

Nije na odmet pročitati i o planinarskoj etici u Hrvatskom planinaru, časopisu HPS-a.

U svakom slučaju – u planini ne ostavljajte ništa i pazite na sebe i na druge oko sebe.

Nastavite čitati

Život i društvo

Objavljen je natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava nastavlja sa stipendiranjem studenata s gradskog područja.

U skladu s time raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija studentima Grada Lepoglave
za akademsku godinu 2020./2021.

Dodijeljeno će biti 33 gradske stipendije – 29 po osnovi socijalno – ekonomskog statusa te četiri po kriteriju uspjeha i postignuća tijekom studiranja. Mjesečni iznos stipendije po korisniku bit će 700 kuna, a dodjeljuje se za akademsku godinu 2020./2021., računajući od 01. listopada 2020. do 30. lipnja 2021. godine.

Pravo na sudjelovanje na natječaju imaju redovni studenti s područja Grada Lepoglave koji
ispunjavaju natječajem definirane uvjete. Listu kandidata koji ostvaruju uvjete za dodjelu stipendija utvrdit će Povjerenstvo za dodjelu stipendija. Prijave kandidata dostavljaju se u roku 15 dana od dana objave ovog natječaja u Varaždinskim vijestima. Prijave se podnose na propisanim obrascima koji se mogu preuzeti na službenoj internet stranici Grada Lepoglave (www.lepoglava.hr) gdje se nalaze i detalji objavljenog Natječaja.

– Za ovu smo akademsku godinu za stipendije studentima u proračunu osigurali 210.000 kuna. Želja nam je pomoći našim mladim sugrađanima u njihovom akademskom obrazovanju koje će biti
temelj njihovog budućeg života, a ujedno pridonijeti i razvoju društva u koje živimo – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić pozvavši studente da se prijave na natječaj za stipendije Grada Lepoglave.

Nastavite čitati