Povežite se s nama

Život i društvo

Topličanci u Ptuju prinesli žrtvu božici Dijani-Luni

Objavljeno:

- dana

TOPLIČANCI NA RIMSKIM IGRAMA

Varaždinske Toplice svoju su bogatu rimsku povijest predstavile u subotu u Ptuju, kamo su otišli na poziv Društva zarimsko zgodovinu in kulturu Ptuj.

U pratnji gradonačelnice Goranke Štefanić i predstavnika Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica, a u organizaciji Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice i ravnateljice Spomenke Vlahović, sudjelovali su na 9. Rimskih igrama.

Dočarali rimsku povijest Varaždinskih Toplica

U dočaravanju rimske povijesti sudjelovali su i članovi Motokluba Aquabikers, članice Udruge žena Naši cajti, predstavnici Planinarskog društva Tonimir, fizioterapeuti Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i direktorica Turističkog ureda TZ Grada Varaždinske Toplice Lana Husnjak.

U svečanoj povorci gradom predstavljena je Legija Gemina XIIII i bogata rimska povijest antičkog naselja Aquae Iasae, dok je u rimskom taboru u mjestu Štuki kod Ptuja izveden scenski prikaz prinašanja žrtve božici Dijani-Luni kojeg su izvele volonterke Grada Varaždinskih Toplica. Scenski prikaz, kojeg je osmislila ravnateljica Muzeja Vlahović, temelji se na arheološkom otkriću mramornog kipa božice Dijane-Lune koji je otkriven prilikom istraživanja u antičkom lokalitetu u sloju sjeverno od rimskog izvorišnog bazena na antičkom forumu. Ravnateljica Muzeja i gradonačelnica Štefanić bila je na svečanom prijemu u ptujskoj Gradskoj vijećnici kojeg je upriličio gradonačelnik Ptuja Miran Senčar.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

U Čukovcu kod Ludbrega sezona jagoda započela je tri tjedna ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Danica.hr

Počela je sezona slatke crvene delicije u Čukovcu kod Ludbrega, malenom mjestu kojeg zovu Selom jagoda.

Čukovec ima 300-tinjak stanovnika i čak 30 prijavljenih OPG-a koji imaju plantaže jagoda.

Mjerica od 250 grama u četvrtak je na štandu stajala 1,50 eura, što znači da je kilogram prvih slasnih podravskih jagoda šest eura.

Prije četiri godine, u travnju 2020., ista je mjerica stajala 10 kuna, odnosno 1,33 eura, što znači da zapravo i nisu nešto posebno skuplje. No, cijena će vrlo brzo dolje čim se čukovečka polja malo jače zacrvene.

Ova je godina specifična po tome da je sezona jagoda počela čak tri tjedna ranije nego prijašnjih godina.

Izvor: Danica.hr

Nastavite čitati

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje