Povežite se s nama

Život i društvo

Toplička Udruga HVIDR-a pokrenula projekt rekreativnog plivanja za hrvatske branitelje

Objavljeno:

- dana

Da brinu o svojim braniteljima još je jednom pokazala Udruga HVIDR-a Varaždinske Toplice, koja je protekle godine pokrenula hvalevrijedan projekt za svoje članove.

Naime, sredinom protekle godine krenuo je projekt rekreativnog plivanja za hrvatske branitelje, članove HVIDR-a i UDVDR-a Varaždinske Toplice.

Kako je istaknuo predsjednik UHVIDR-a Varaždinske Toplice, Branko Crljenica, hrvatski branitelji ranjiva su skupina koja je, zbog stresnih situacija sa kojima se suočavala za vrijeme Domovinskog rata, sklona raznim oboljenjima.

– Plivanje je rekreativna aktivnost koja veoma pozitivno utječe na zdravlje i psihofizičku spremnost. To je aktivnost koja se od medicinskih stručnjaka vrlo često preporuča za poboljšanje oporavka, kao i za jačanje organizma, pogotovo kad su u pitanju ozljede i bolesti lokomotornog sustava, a posebno kralježnice. Zbog toga je Udruga HVIDR-a pokrenula projekt rekreativnog plivanja, kako bi potaknuli hrvatske branitelje na ovu pozitivnu i zdravu aktivnost, radi poboljšanja zdravlja i kvalitete života – rekao je Crljenica.

Plivanje se odvija na bazenima Hotela Minerva i to dva puta tjedno, dok im je trener plivanja ujedno i član HVIDR-a.

– Za plivanje se prijavilo 20-tak hrvatskih branitelja s područja grada. Korisnici su povratnim informacijama dali do znanja da su veoma zadovoljni projektom, i da se bolje osjećaju otkad su započeli s plivanjem – rekao je Crljenica te ujedno zahvalio Gradu Varaždinske Toplice na potpori, kao i djelatnicima Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, te je ujedno zahvalio i Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je prepoznalo vrijednost projekta i uvrstilo ga u svoj sustav potpora.

Zadovoljstvo projektom istaknula je i toplička gradonačelnica Dragica Ratković.

– Drago mi je da je Udruga pokrenula ovaj projekt koji je od iznimne važnosti za naše branitelje. Grad potpomaže rad Udruge, kao i svih ostalih udruga na području grada. Branitelji, kao i ostale naše udruge, svojim programima i projektima doprinose većoj kvaliteti života naših sugrađana, i čine život u našem gradu boljim i kvalitetnijim. Ovo je jedan od projekata koji će zasigurno pomoći, i već je pomogao, našim braniteljima – poručila je gradonačelnica Ratković.

Život i društvo

FOTO Ivica Nerer biciklom kreće na put do Bruxellesa biciklom, prijeći će 1500 kilometara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA” obilježit će 15. obljetnicu ulaska Republike Hrvatske u punopravni savez NATO članica na jedinstven način.

Član Udruge i bivši pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA” te još uvijek djelatna vojna osoba, pripadnik 2. oklopno mehanizirane bojne „PUMA” Ivica Nerer iz Čakovca, biciklom će prijeći put dug 1500 kilometara od Varaždina do Bruxellesa, a njegovo će putovanje trajati deset dana.

Ispraćaj Ivice Nerera organiziran je u petak kod Križa zahvalnosti kod Crkve Sv. Nikole u Varaždinu, dok je kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu održana prigodna molitva i blagoslov putnika.

-Prvi puta sam izabrao Bruxelles, u povodu 15 godina Hrvatske vojske u NATO savezu. Nakon Domovinskog rata smo priželjkivali ući u NATO savez iz mnogih, između ostalog i sigurnosnih razloga, koji da smo imali nikad se ne bi dogodio rat u Hrvatskoj. Puno je hrvatskih branitelja dalo živote da bi mi danas bili u NATO savezu, a ponajviše njihove obitelji podnose najveći teret, kao i moja obitelj jer nas nikad nema kod kuće. Upravo stoga, želim tako obilježiti 15 godina Hrvatske u NATO savezu i 75 godina NATO saveza – rekao je Nerer.

Dosad je biciklirao po tri puta u Knin i u Vukovar, podsjetio je predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA” Robert Puja, koji je otkrio da će zbog povoljnijih vremenskih uvjeta Nerer na put krenuti 15. travnja.

-Prva tri-četiri dana će voziti između 250 možda i 300 kilometara, tako da će ustvari voziti devet dana i jedan dan na sredini imati malo veći odmor, a 25-og travnja on dolazi u Bruxelles. Očekujemo doček na visokoj razini jer ipak je to pothvat koji nije sam tako, kako bi se reklo, ipak je to 1509 kilometara u devet dana i mislim da čovjek to i zaslužuje – rekao je Puja.

Ispraćaju Nerera na daleki put nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji mu je poželio sigurnu vožnju i sretan dolazak na odredište, nakon čega je upalio svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Planira se da će Nerer stići 25. travnja 2024. godine pred sjedište NATO saveza u Bruxellesu gdje će biti organiziran njegov doček kojem će uz članove Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA”, prisustvovati i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ludbreg podupire poduzetništvo, evo kako do potpora

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ludbreg raspisao je Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti za poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega u 2024. godini.

 Cilj javnog poziva je poticanje razvoja poduzetništva na području Grada Ludbrega, stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području grada Ludbrega.

-Posljednjih godina znatno radimo na ovim mjerama, uvodimo novitete prateći trendove i potrebe. Pozivam poduzetnike da se jave u naš odsjek za poduzetništvo i iskoriste sredstva koja im stoje na raspolaganju, koja stoje u proračunu za razvoj njihove djelatnosti i na taj način zapravo doprinesu novom zapošljavanju na našem području – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg tako subvencionira nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za proizvodne djelatnosti, nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme za neproizvodne djelatnosti, inicijalne troškove pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika. Sufinancira se i razvoj komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga zatim certificiranja proizvoda, pribavljanje potrebne dokumentacije za potrebe povećanja energetske učinkovitosti poduzetnika/obrtnika. Uz to to je i program „Inkubator za kreativne industrije“, zatim subvencioniranje troškova naukovanja u deficitarnim zanimanjima, sufinanciranje troškova polaganja majstorskih i stručnih ispita te sufinanciranje usavršavanja deficitarnih zanimanja.

Javni poziv je otvoren od 15. travnja 2024. godine do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30. studenog 2024. godine. Zahtjevi će se obrađivati prema redoslijedu zaprimanja.

Prijava na Javni poziv podnosi se Upravnom odjelu za razvojne projekte, društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, Odsjeku za razvojne projekte i društvene djelatnosti Grada Ludbrega na obrascu prijave naznačenom u Javnom pozivu pod pojedinom mjerom s traženom potpunom dokumentacijom. Obrasci se nalaze na web stranici Grada Ludbrega www.ludbreg.hr ili se mogu podići osobno u Odsjeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje