Povežite se s nama

Moda i ljepota

Tradicija s modernim štihom

Objavljeno:

- dana

Poznate Varaždinke na stolici varaždinske vizažistice Mirele Magdić-Fotak

Izgledati zdravo nekad je bilo u modi. Obrazi rumeni kao jabuke i crne oči bile su sastavni dio nekadašnjeg šminkanja.

Kako u davna vremena nije bilo šminke koju koriste današnje moderne žene, bake i mame naših baka rumene obraze postizale su prahom koji su dobivale trljanjem krep-papira, a oči su šminkale crnim ugljenom ili crnilom (čađom) s izgorjele šibice.

Nekad su oči djevojke i žene šminkale crnim ugljenom ili crnilom s izgorjele šibice

Ova tradicionalna šminka naših starih bila je inspiracija za ovotjedno šminkanje Terezije Vuković iz Sračinca, najkumice varaždinskog placa.

Stara vremena

– Nisam ženska od šminkanja, nikad nisam ni bila. Evenutalno dok nastupam u predstavama Udruge žena “Preslica”, čija sam članica; stavim malo sjajila i to je sve – otkrila je najkumica  čim je sjela na stolicu varaždinske vizažistice Mirele Magdić-Fotak.
Terezija, kod koje mnogi Varaždinci na placu kupuju domaće jabuke, jabučni ocat i sok, vrlo je aktivna članica ove sračinečke udruge koja čuva tradiciju i običaje toga kraja. Najvažnija je članica njihove dramske skupine, a velika je i pobornica očuvanja, kako sama kaže, “domaćeg jezika”. Naime, rođena Srakarka pravi je borac za očuvanje izvornog srakarskog govora. Prošle je godine bila predložena za dodjelu priznanja “Ženske kreativnosti u ruralnom životu” Varaždinske županije te je dobila zahvalu za sudjelovaje. Simpatična i otvorena Terezija uvijek je spremna na šalu, a uz posao, aktivnosti u udruzi i tri sina, snahe i sedmero unuka, nikad joj nije dosadno.
– Non-stop neke delam. Čim jedan dan ne odem na plac, mi je čudno. Ipak je to posel na kojem srećete različite ljude, a ja volim društvo. Najgore je kad se žene zatvore u svoja četiri zida. Žene trebaju izlaziti van i družiti se – poručila je Terezija.

Tradicionalna šminka sastoji se od jake boje na očima, poput zelene i plave, dok su usne jarko crvene

Iako najpoznatija kumica varaždinskog placa nije žena koja prakticira šminku, rado se prepustila našoj vizažistici i s modernom šminkom otputovala u stara vremena.
– Za tradicionalnu šminku karakteristične su jake boje na očima, poput zelene i svijetloplave koje možemo pronaći na licitarskim bebicama, dok su usne jarko crvene. Ovo je, primjerice, način na koji se danas šminkaju članice folklornih društava, no za našu najkumicu ipak sam odabrala prirodnije tonove. Oči jesu naglašene i zaokružene tušem i olovkom, ali umjesto jake zelene ili plave boje sjenila na kapcima, radije sam koristila smeđe tonove. Kako bih ipak dobila “bebica look” s licitara, ispod oka povukla sam deblju liniju zelenom olovkom koja odlično ide uz Terezijine zeleno-plave oči – otkrila je Magdić-Fotak.

Naglašene usne

S obzirom na to da su djevojke i žene nekad obraze rumenile tako da izgledaju zdravo poput rumenih jabuka, vizažistica je obraze naše najkumice “ukrasila” s jako puno ružičastog rumenila, dok su usne jarko crvene.

Savjet plus:
Jedna jabuka na dan, tera doktora stran!

– Naglašene usne sastavni su dio ovog načina šminkanja i tu u obzir dolazi isključivo jak crveni ruž – istaknula je Magdić-Fotak.
Ova šminka odlično se slaže s tradicionalnom srakarskom nošnjom koju nosi Terezija i koju su joj osigurale članice Udruge žena “Preslica”. Gornji dio nošnje krasi bogat vez kojim dominira crvena boja, a cjelokupni styling “podigla” je bogato ukrašena marama koja je sastavni dio nošnje srakarskoga kraja. Rezultat: tradicionalno s modernim štihom.

Izvor:
Foto: KREŠIMIR GECI, G2 studio-Gettzy Foto

Moda i ljepota

Najtraženiji tretmani s epidermalnim faktorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najtraženiji anti-age tretmani s najbrže vidljivim rezultatima na svjetskom tržištu su definitvno tretmani s epidermalnim faktorima rasta, koji se smatraju vrhunskim postignućem znanosti u kozmetici pomlađivanja. EGF (epidermal grow factor) su živi aktivatori staničnog života.

Oni potiču rast novih epitelnih i epidermalnih stanica i na taj način pomlađuju i regeneriraju zrelu i oštećenu kožu te otklanjaju ožiljke. To se događa jer je pomoću njih moguće potaknuti stanice da se ponašaju kao u mladosti. EGF je set proteina koji sadrže čak 54 aminokiseline, što rezultira povećanom proizvodnjom kolagena i elastina.

Proteini preokreću proces starenja kože i obnavljaju zalihe kolagena u dermisu. Najvažnije svojstvo je u tome da su rezultati vidljivi već nakon prvog tretmana, a djeluju na dermalnoj i epidermalnoj razini kože.

Nastavite čitati

Moda i ljepota

Prije zime nahranite svoju kožu, no prvo je temeljito očistite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

NJEGA KOŽE

Jesen je pravo vrijeme da nahranite, hidratizirate i pripremite kožu za nadolazeće hladne zimske dane. Odaberite hidratantnu kremu ovisno o vašem tipu kože.

Hidratacija i hranjenje kože su vrlo važni, ali je prvo potrebno napraviti piling kože. Detaljan piling važan je zapravo u svakom godišnjem dobu jer priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu, savjetuju na portalu Žena.hr. Možete koristiti dvije vrste piling proizvoda – one sa sitnim tvrdim česticama i one aktivne kemijski. Piling uklanja slojeve mrtve kože i otkriva mlađu i blistavu kožu. No, nemojte ga raditi više od dva puta tjedno.

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje