Povežite se s nama

Međimurje

Treću godinu zaredom raste broj obrtnika, podijeljeno novih 45 majstorskih diploma

Objavljeno:

- dana

Obrtništvo je predstavljalo jednu od najvažnijih grana u Međimurju već od početka 17. stoljeća kada je zabilježeno osnivanje prvih cehova u Čakovcu. Kontinuirano ulaganje Međimurske županije u obrtništvo, poglavito stipendiranje mladih za deficitarna zanimanja te potpore za nastupe na sajmovima u zemlji i inozemstvu posljednjih 10 godina rezultiralo je s 59 novih obrta u 2018. godini, odnosno stalnim porastom broja obrtnika posljednje tri godine.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma ispred Međimurske županije prisustvovao je zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te Barbara Marcijuš, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo.

Obrtnička komora Međimurske županije posljednje 23 godine organizira polaganje majstorskih ispita. Prošla, 2018. godine zaključena je s 45 novih majstorskih diploma, 42 majstora (troje majstora polagalo je po dva majstorska ispita) u 18 zanimanja iz tri županije Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

Ponos Međimurske županije

– Osim što ste pokazali svoje znanje u struci i području gospodarstva i pravnih propisa, znanje iz radne pedagogije u svom daljnjem radu možete prenositi kroz ulogu učitelja, odnosno mentora. Ovim činom napravili ste veliki korak u svojoj karijeri, no potrebno je i dalje nastaviti s usavršavanjem i cjeloživotnim obrazovanjem jer samo na taj način možete držati korak s novim znanjima, tehnologijama i trendovima bez kojih se danas ne može napredovati. Iskreno vam čestitam na pokazanom znanju i zahvaljujem na trudu koji ste uložili, a ovom prilikom zahvaljujem i predsjednicima i članovima ispitnih komisija koji su majstorske ispite proveli profesionalno i na čast Obrtničke komore Međimurske županije – rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Boris Lukovnjak.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, istaknuo je važnost obrtništva u Međimurju te naglasio kako će Županija i dalje podupirati rad Obrtničke komore i novih obrtnika.

– Svaki obrtnik u Međimurju bitan je kotačić i pokretač pozitivnih promjena u gospodarstvu naše Županije. Oni su gospodarska žila kucavica i naš ponos. Iako je 2018. godina zaključena s 59 novih obrta, uvjeren sam da će u 2019. biti još novih, poglavito obiteljskih obrta, a današnjih novih 45 majstora zasigurno će oplemeniti  svoja dosadašnja radna mjesta. Iskrene čestitke i hvala vam što svojim radom, trudom i znanjem pridonosite daljnjem gospodarskom rastu i pozitivnoj  gospodarskoj slici Međimurja – rekao je Grivec.

Majstorske diplome dobili su Valentino Lovrenčić, Slavko Jevtić, Denis Kovač, Dušan Čurin, Tomislav Držaić, Ivan Lakić, Mihael Luketić, Antonio Marković, Kristijan Posavec, Radovan Škrobar, Ivan Jalušić, Mario Tomašek, Mario Katalenić, Nikola Mudri, Marko Varga, Marina Dolenec, Vladimir Mlinarić, Siniša Pintarić, Vjekoslav Barulek, Nenad Bosak, Mišel Horvat, Alen Igrec, Nenad Košir, Sandra Jarni, Magdalena Kramar, Predrag Mekovec, Jasmina Taradi, Ninoslav Jerešić, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić, Leonardo Tuksar, Josip Lukša, Robert Filipović, Denis Holetić, Krunoslav Juričinec, Tomislav Kolarek, Igor Levak, David Munđar, Dejan Pijanec, Željko Sever, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić i Stjepan Perković.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje