Povežite se s nama

Međimurje

Treću godinu zaredom raste broj obrtnika, podijeljeno novih 45 majstorskih diploma

Objavljeno:

- dana

Obrtništvo je predstavljalo jednu od najvažnijih grana u Međimurju već od početka 17. stoljeća kada je zabilježeno osnivanje prvih cehova u Čakovcu. Kontinuirano ulaganje Međimurske županije u obrtništvo, poglavito stipendiranje mladih za deficitarna zanimanja te potpore za nastupe na sajmovima u zemlji i inozemstvu posljednjih 10 godina rezultiralo je s 59 novih obrta u 2018. godini, odnosno stalnim porastom broja obrtnika posljednje tri godine.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma ispred Međimurske županije prisustvovao je zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te Barbara Marcijuš, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo.

Obrtnička komora Međimurske županije posljednje 23 godine organizira polaganje majstorskih ispita. Prošla, 2018. godine zaključena je s 45 novih majstorskih diploma, 42 majstora (troje majstora polagalo je po dva majstorska ispita) u 18 zanimanja iz tri županije Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

Ponos Međimurske županije

– Osim što ste pokazali svoje znanje u struci i području gospodarstva i pravnih propisa, znanje iz radne pedagogije u svom daljnjem radu možete prenositi kroz ulogu učitelja, odnosno mentora. Ovim činom napravili ste veliki korak u svojoj karijeri, no potrebno je i dalje nastaviti s usavršavanjem i cjeloživotnim obrazovanjem jer samo na taj način možete držati korak s novim znanjima, tehnologijama i trendovima bez kojih se danas ne može napredovati. Iskreno vam čestitam na pokazanom znanju i zahvaljujem na trudu koji ste uložili, a ovom prilikom zahvaljujem i predsjednicima i članovima ispitnih komisija koji su majstorske ispite proveli profesionalno i na čast Obrtničke komore Međimurske županije – rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Boris Lukovnjak.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, istaknuo je važnost obrtništva u Međimurju te naglasio kako će Županija i dalje podupirati rad Obrtničke komore i novih obrtnika.

– Svaki obrtnik u Međimurju bitan je kotačić i pokretač pozitivnih promjena u gospodarstvu naše Županije. Oni su gospodarska žila kucavica i naš ponos. Iako je 2018. godina zaključena s 59 novih obrta, uvjeren sam da će u 2019. biti još novih, poglavito obiteljskih obrta, a današnjih novih 45 majstora zasigurno će oplemeniti  svoja dosadašnja radna mjesta. Iskrene čestitke i hvala vam što svojim radom, trudom i znanjem pridonosite daljnjem gospodarskom rastu i pozitivnoj  gospodarskoj slici Međimurja – rekao je Grivec.

Majstorske diplome dobili su Valentino Lovrenčić, Slavko Jevtić, Denis Kovač, Dušan Čurin, Tomislav Držaić, Ivan Lakić, Mihael Luketić, Antonio Marković, Kristijan Posavec, Radovan Škrobar, Ivan Jalušić, Mario Tomašek, Mario Katalenić, Nikola Mudri, Marko Varga, Marina Dolenec, Vladimir Mlinarić, Siniša Pintarić, Vjekoslav Barulek, Nenad Bosak, Mišel Horvat, Alen Igrec, Nenad Košir, Sandra Jarni, Magdalena Kramar, Predrag Mekovec, Jasmina Taradi, Ninoslav Jerešić, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić, Leonardo Tuksar, Josip Lukša, Robert Filipović, Denis Holetić, Krunoslav Juričinec, Tomislav Kolarek, Igor Levak, David Munđar, Dejan Pijanec, Željko Sever, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić i Stjepan Perković.

Međimurje

Noć muzeja 28. siječnja i u Muzeju Međimurja, donosimo detaljan program

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej Međimurja i u 2022. sudjeluje u manifestaciji Noć muzeja, koja svake godine privuće veći broj znatiželjnika i predstavlja jednu od glavnih muzejskih propagatorica. U ovogodišnjem izdanju Noći muzeja moći ćete uživati 28. siječnja, odnosno posljednjeg petka u siječnju kako je i uobičajeno, od 9 sati ujutro do ponoći. Ulaz za sve građane pritom je slobodan od 18 sati.

U Muzeju Međimurja tako će se Noć odvijati među stalnim postavima “Riznice Međimurja” i palače Staroga grada Zrinskih, u izložbenom salonu, multimedijalnoj dvorani te Muzejsko-informativnom centru. Tema je manifestacije “Muzeji između stvarnog i digitalnog/Muzeji u uvjetima globalne krize”.

– Muzej Međimurja Čakovec uključuje se svojim programima na 17. Noć muzeja. Iako se pandemijska situacija od prošle godine nije mnogo promijenila, za razliku od 2021. u kojoj smo Noć muzeja obilježili isključivo online programima, cijepljenje građana i uvođenje COVID-potvrda omogućit će nam u ovoj godini kontrolirano provođenje manifestacije u realnom vremenu i prostoru – kažu iz Muzeja.

Radionice i promocija

S programom za ciljane skupine školske djece kreću već od jutarnjih sati. Održat će se dvije radionice u dva termina u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na kojima će učenici dobiti priliku isprobati i upoznati tehnologiju virtualnih naočala (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens). Radionicu “Upoznaj Stari grad kroz VR i HoloLens naočale” vodit će muzejska pedagoginja Ines Virč, a radionicu “Mini hologram i digitalno u muzeju” vodit će profesorica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog Melita Sambolek.

– Na službenom otvorenju Noći muzeja održat ćemo promociju Knjige legendi i turističkoga proizvoda projekta “Living castles” u Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” s početkom u 18 sati. Od 18 sati građani mogu krenuti s besplatnim razgledom svih stalnih i izložbenih postava, a to su: palača, “Riznica Međimurja” i Izložbeni salon s tematskom izložbom “Tibeti u Međimurju i Podravini”. U Multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” bit će postavljen punkt mješovite i virtualne stvarnosti s virtualnim (VR) naočalama i naočalama za hologramske projekcije (HoloLens) na kojem će svi posjetitelji moći upoznati najnoviju tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti.

Svi posjetitelji koji dosad nisu bili u mogućnosti upoznati tehnologiju virtualne i mješovite stvarnosti uz upotrebu virtualnih (VR) i naočala za hologramske projekcije (HoloLens) neka ovu Noć muzeja iskoriste i uživaju u nekoj drugoj stvarnosti – dodaju iz Muzeja Međimurja.

Napominju da su navedene naočale namijenjene korisnicima starijim od 13 godina, kao i da je za ulaz među muzejske postave potrebno predočiti valjanu COVID-potvrdu.

Detaljan program

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Zimsko prebrojavanje ptica vodarica: „Brojanjem pataka, gusaka i ostalog društva, čuvamo ptice i njihova staništa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Goran Čižmešija

Sredina siječnja tradicionalno je rezervirana za akciju Zimskog prebrojavanja ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) na cijelom nizu lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o najvećem i najstarijem monitoring programu na svijetu, koji je ove godine održan 56. puta zaredom. Zimsko prebrojavanje ptica vodarica organizira svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, Wetlands International, a cilj ovog dugogodišnjeg projekta je bolje razumijevanje ugroženosti vrsta i staništa putem monitoringa brojnosti ptica na vodenim površinama.

Za organizaciju i provođenje akcije na području Hrvatske već dugi niz godina su zaduženi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom i Zaštitarsko ekološka udruga Senjar iz Donje Dubrave.

– Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine da bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. I da, brojanje pataka, gusaka i ostalog društva opsežan je posao, no zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija već dugi niz godina. Otkad je Wetlands International 1967. godine pokrenuo ovu međunarodnu inicijativu, podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa te se na temelju tih podataka donose brojne odluke o zaštiti ptica, kako na međunarodnim, tako i na nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice, koje podrazumijevaju razne ptice vezane uz vodena staništa, posebno su osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem odgovarajućeg staništa – poručuju iz Udruge Biom.

U Hrvatskoj se vodarice redovito broje još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta te se svake godine u IWC pridruži više od 100 sudionika. O opsežnosti akcije najbolje govore podaci iz 2020. godine kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180.000 ptica na 329 lokaliteta. Riječ je o velikom pothvatu, kako za vrijedne volontere na terenu, tako i za koordinatore koji brinu da sve teče glatko te da podaci budu poslani ispravno i na vrijeme.

Akcija zimskog prebrojavanja ptica se dugi niz godina provodi i na sjeveru Hrvatske čemu zasigurno doprinosi i izravna uključenost Udruge Senjar i njihovog vrijednog koordinatora Gorana Čižmešije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje