Povežite se s nama

Međimurje

Treću godinu zaredom raste broj obrtnika, podijeljeno novih 45 majstorskih diploma

Objavljeno:

- dana

Obrtništvo je predstavljalo jednu od najvažnijih grana u Međimurju već od početka 17. stoljeća kada je zabilježeno osnivanje prvih cehova u Čakovcu. Kontinuirano ulaganje Međimurske županije u obrtništvo, poglavito stipendiranje mladih za deficitarna zanimanja te potpore za nastupe na sajmovima u zemlji i inozemstvu posljednjih 10 godina rezultiralo je s 59 novih obrta u 2018. godini, odnosno stalnim porastom broja obrtnika posljednje tri godine.

Svečanoj dodjeli majstorskih diploma ispred Međimurske županije prisustvovao je zamjenik župana Josip Grivec, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović te Barbara Marcijuš, voditeljica Odsjeka za gospodarstvo.

Obrtnička komora Međimurske županije posljednje 23 godine organizira polaganje majstorskih ispita. Prošla, 2018. godine zaključena je s 45 novih majstorskih diploma, 42 majstora (troje majstora polagalo je po dva majstorska ispita) u 18 zanimanja iz tri županije Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke.

Ponos Međimurske županije

– Osim što ste pokazali svoje znanje u struci i području gospodarstva i pravnih propisa, znanje iz radne pedagogije u svom daljnjem radu možete prenositi kroz ulogu učitelja, odnosno mentora. Ovim činom napravili ste veliki korak u svojoj karijeri, no potrebno je i dalje nastaviti s usavršavanjem i cjeloživotnim obrazovanjem jer samo na taj način možete držati korak s novim znanjima, tehnologijama i trendovima bez kojih se danas ne može napredovati. Iskreno vam čestitam na pokazanom znanju i zahvaljujem na trudu koji ste uložili, a ovom prilikom zahvaljujem i predsjednicima i članovima ispitnih komisija koji su majstorske ispite proveli profesionalno i na čast Obrtničke komore Međimurske županije – rekao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, Boris Lukovnjak.

Zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, istaknuo je važnost obrtništva u Međimurju te naglasio kako će Županija i dalje podupirati rad Obrtničke komore i novih obrtnika.

– Svaki obrtnik u Međimurju bitan je kotačić i pokretač pozitivnih promjena u gospodarstvu naše Županije. Oni su gospodarska žila kucavica i naš ponos. Iako je 2018. godina zaključena s 59 novih obrta, uvjeren sam da će u 2019. biti još novih, poglavito obiteljskih obrta, a današnjih novih 45 majstora zasigurno će oplemeniti  svoja dosadašnja radna mjesta. Iskrene čestitke i hvala vam što svojim radom, trudom i znanjem pridonosite daljnjem gospodarskom rastu i pozitivnoj  gospodarskoj slici Međimurja – rekao je Grivec.

Majstorske diplome dobili su Valentino Lovrenčić, Slavko Jevtić, Denis Kovač, Dušan Čurin, Tomislav Držaić, Ivan Lakić, Mihael Luketić, Antonio Marković, Kristijan Posavec, Radovan Škrobar, Ivan Jalušić, Mario Tomašek, Mario Katalenić, Nikola Mudri, Marko Varga, Marina Dolenec, Vladimir Mlinarić, Siniša Pintarić, Vjekoslav Barulek, Nenad Bosak, Mišel Horvat, Alen Igrec, Nenad Košir, Sandra Jarni, Magdalena Kramar, Predrag Mekovec, Jasmina Taradi, Ninoslav Jerešić, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić, Leonardo Tuksar, Josip Lukša, Robert Filipović, Denis Holetić, Krunoslav Juričinec, Tomislav Kolarek, Igor Levak, David Munđar, Dejan Pijanec, Željko Sever, Igor Škvorc, Ivica Vadas, Stjepan Varšić i Stjepan Perković.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje