Povežite se s nama

Kultura

Sva tri odjela Gradske knjižnice sele u vilu Oršić, za preuređenje i dogradnju treba 30-ak milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Jednoglasna odluka

Nakon 178 godina podstanarstva varaždinska Gradska knjižnica i čitaonica “Metel Ožegović“ trebala bi napokon dobiti stalnu adresu. Svojoj najstarijoj kulturnoj instituciji Gradsko vijeće je u ponedjeljak  dodijelilo vilu Oršić s pripadajućim zemljištem.

Ministarstvo kulture je poduprlo projekt preseljenja u vilu Oršić. U tom zdanju, koje već godinama propada, u planu je bilo uređenje hotela. Međutim, gradonačelnik Goran Habuš je rekao da zainteresiranih investitora nije bilo, pa su taj objekt odlučili dodijeliti upravo Knjižnici. 

Ministarstvo kulture je podržalo projekt, no sad tek kreće bitka za osiguranje potrebnih 30-ak milijuna kuna za preuređenje i dogradnju vile.

Na novu lokaciju preselila bi sva tri odjela – Odjel za odrasle  koji je sad u HNK, Dječji u vili Bedeković i ogranak na Banfici. Za projekt će biti potrebno osigurati  30-ak milijuna kuna (bez opreme), a taj novac planira se namaknuti iz europskih fondova. Ravnatelj Knjžnice Mario Šoštarić ističe da će prvi korak biti javljanje na natječaj Ministarstva kulture, koji bi trebao biti raspisan u lipnju.  

– Javit ćemo se budući da Ministarstvo od ove godine počinje s financiranjem projektne dokumentacije – najavljuje. 

Osim što bi se vila Oršić preuredila, predviđena je dogradnja zgrada u dvorištu te na pripojenom zemljištu koje je FOI vratio Gradu. Riječ je o 1.200 kvadrata vile i 3.800 kvadrata novih, troetažnih zgrada, pa bi, umjesto sadašnjih 1.400 kvadrata, buduća Gradska knjižnica na raspolaganju imala oko 5.000 četvornih metara.

Knjige u podrumu

Bilo bi to sasvim dovoljno za rješenje kroničnog nedostatka prostora za pohranjivanje knjiga i arhivske građe, koja već niz godina zauzima svaki slobodan prostor u zgradama knjižnice na tri lokacije.

Štoviše, iskorišten je i svaki kutak podrumskih prostora. – Iako su poduzete sve mjere predostrožnosti kako se građa ne bi uništila, jasno je da to nije niti izbliza adekvatan prostor za knjižnu građu, ali, jednostavno i jasno – nema više mjesta – kaže Šoštarić, u čijem je uredu u HNK također smješten dio vrijednih zbirki. 

Novac za projektnu dokumentaciju pokušat će ishoditi na natječaju Ministarstva 

Kad se Knjižnica preseli, predviđeno je da se te zbirke smjeste u kompletno preuređene sobe vile Oršić, dok bi se građa arhivirala u dograđenim objektima.

– Knjižnica nikad nije bila bliže dobivanju vlastitog doma. Za to moramo ponajprije zahvaliti zalaganju predsjednika Upravnog vijeća Branku Godiniću, koji se i u Ministarstvu i u Gradu jako potrudio oko realizacije ove ideje. Više se ne možemo razvijati, nemamo mjesta. Niti za pribavljanje, niti za zaštitu građe – navodi Šoštarić. 

Osim što bi sva vrijedna građa bila čuvana na jednome mjestu, predviđa se uređenje multimedijalne dvorane, informacijski centar, prostor za slijepe i slabovidne osobe, likovne izložbe, glazbene slušaonice i drugo. – Zahvaljujući tome je projekt poduprlo Ministarstvo kulture, čime su otvorena vrata europskih fondova. Znači, ako prođemo na natječaju Ministarstva i dobijemo novac za projektnu dokumentaciju, nema povratka. Projekt ide – rekao je Mario Šoštarić. Bude li sve teklo po planu,  Knjižnica bi se za pet godina uselila u vlastiti prostor.

Selidbe

Tijekom više od stoljeća njezina postojanja, često su se mijenjali ime i adresa Knjižnice. Od 1838. do danas šest je puta promijenila ime, a adresu četiri puta. Prvo je bila u Kavani kod Križa, pa na prvom katu palače Herzer, potom u Kranjčevićevoj i na kraju u zgradi Kazališta. U međuvremenu se Dječji odjel seli u vilu Bedeković, koja je danas predmet denacionalizacije pa je pitanje trenutka kad će se zgrada vratiti franjevcima. Otvoren je i Ogranak na Banfici.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Poezijom do vedrine i radosti: u srijedu online druženje uz Luku Paljetka i fra Ivana Kramara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga „Ritam misli“ iz Varaždina svojim djelovanjem pokušava pobijediti nedaće i unijeti malo vedrine i radosti, a poezija je svakako dobar put.

U nemogućnosti poetskih susreta uživo, u želji da se poezija govori glasnije i snažnije organiziraju Web IMPULS – poezija na odstojanju, koji mogu putem YouTube kanala pratiti zaljubljenici poezije širom svijeta.

– U srijedu, 27. siječnja, s početkom u 19:30 ljubitelji poezije moći će uživati u još jednom pjesničkom susretu. Najavljeni gosti, akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar, pružit će nam nezaboravan ugođaj. Poezija vrsnih majstora, barda hrvatske književnosti Luke Paljetka i izuzetnog autora, franjevca Ivana Kramara svakako će utažiti žeđ mnogim ljubiteljima dobre poetske riječi – ističu iz Udruge „Ritam misli“.

Ako ste pjesnik i želite sudjelovati u izravnom susretu, prijaviti se možete na Facebook stranici Ritma misli na sam događaj, a ako želite biti dio publike možete ih pratiti od 19:30 na YouTube kanalu (Web impuls 9 ritam misli).

– Poezija otvara nove vidike, ubrzava bilo i prožima misao. Poezija nas oplemenjuje – kažu voditelji i organizatori, pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak.

Nastavite čitati

Kultura

Članovi i članice mihovljanskoga KUD-a skupili donacije za folkloraše iz Gline

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUD Mihovljan

Članovi i članice KUD-a Mihovljan 2016. godine na poziv tamošnjega Hrvatskoga amaterskog kulturno-umjetničkog društva “Glinska tamburica” sudjelovali su na 10. Međunarodnoj smotri folklora “Ivanje u Glini”.

– Nakon folklornog nastupa uslijedilo je druženje svih KUD-ova, a nama je ostalo u sjećanju kao ono na kojem je, osim veselja, poslužen izvrstan bograč koji je pripremilo domaće lovačko društvo. Nažalost, mnogobrojne članice i članove HAKUD-a “Glinska tamburica” i njihove obitelji pogodio je nedavni potres te su mnogi od njih ostali bez svojih domova, bilo privremeno, bilo trajno – objašnjava predsjednik mihovljanskoga KUD-a dr. sc. Predrag Kočila.

Članice i članovi KUD-a Mihovljan, kao i brojni simpatizeri HAKUD-a, u ovoj teškoj situaciji nisu zaboravili na svoje folklorne prijatelje iz Gline te su skupili donacije koje su 22. siječnja dostavljene u njihov sabirni centar.

– Nemoguće je riječima opisati emocije koje su me prožimale prolaskom kroz razrušeno područje, ali isto je tako i nemoguće opisati i nesebičnu zahvalnost gospođe Anite Kramarić na dopremljenoj pomoći. Usprkos nezaobilaznoj temi o koroni i potresu, kao istinski kudovci koji čuvaju tradicijsku i kulturnu baštinu dogovorili smo neki novi zajednički nastup u nekoj novoj i obnovljenoj Glini. Još jednom veliko “Hvala!” svima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji! – poručuje Kočila.

Nastavite čitati