Povežite se s nama

Život i društvo

Trogodišnji projekt „Study4Career“ FOI-ja donio iznimne rezultate u ranom razvoju karijera studenata

Objavljeno:

- dana

Nakon tri godine intenzivnog provođenja u sustavu visokog obrazovanja, EU projekt „Study4Career: Razvoj cjelovite podrške ranom razvoju karijera studenata Fakulteta organizacije i informatike“, čiji je nositelj Fakultet organizacije i informatike (FOI), došao je do samog završetka ostavljajući zavidne rezultate, od kojih se ponajviše ističu inovativne primjene u učenju i poučavanju, novi model stručne prakse na prijediplomskoj razini sveučilišnog studija te implementacija inovativnih programskih proizvoda za direktno povezivanje studenata s poslovnim sektorom.

Tim, predvođen voditeljicom projekta i Centra za podršku studentima i razvoj karijera(CPSRK),docenticom FOI-jadr. sc. Katarinom Pažur Aničić, može biti ponosan na iznimne rezultate ovog trogodišnjeg projektasufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda u sklopu poziva „Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju“, Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“u iznosu od3.348.817,24 kune, dok je ukupna vrijednost bila 3.939.784,99 kuna.

Projekt se provodio od ožujka 2020. do ožujka 2023. godine, a CPSRK FOI bio je nositelj nekoliko stotina aktivnosti za studente, provedenih u suradnji s nastavnicima Fakulteta i brojnim poslodavcima.

Svoj obol dali su i projektni partneri – tvrtka Northwest Agency, Tehnološki park Varaždin (TPV) te Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Cilj je bio pomoći studentima FOI-ja u ranom razvoju karijera te ih učiniti dugoročno konkurentnijima na tržištu rada, i to kroz unapređenje kvalitete postojećih programa stručne prakse, razvoj novog modela stručne prakse za prijediplomski studij te primjenu modela učenja kroz rad, kao i provedbu stručne prakse i unapređenje rada spomenutog Centra – CPSRK FOI.

Kako bi to postigli, projektni tim je u aktivnosti uključio čak više od tisuću studenata FOI-ja.

– Razvili smo sasvim novi model stručne prakse u formi tzv. job shadowinga te razne modele učenja kroz rad (engl. work-based learning, WBL), što je omogućilo velikom broju studenata da u okviru redovne nastave, ali i kroz izvannastavne aktivnosti, imaju priliku raditi s poslodavcima na projektima i na taj način usavršavati svoje kompetencije i pripremati se za tržište rada – ističe docentica Pažur Aničić.

FOI – predvodnik trendova u povezivanju studenata i poslodavaca

FOI je već 2010. uveo obveznu stručnu praksu na diplomsku razinu studija, a danas ima obveznu praksu na svim studijskim razinama.

Već 2012. godine osnovali su CPSRK, a danas imaju aktivnu suradnju s više od 400 poslodavaca kod kojih studenti odlaze na praksu, uključuju se u nastavu, provode intenzivne programe i različite oblike WBL-a.

– Ovaj projekt je dodatno ojačao vještine naših studenata koje su potrebne danas na tržištu rada i povezao ih još direktnije s poslodavcima, a ojačane su pritom i kompetencije 35 predstavnika nastavnog i nenastavnog osoblja za razvoj modela učenja kroz rad u okviru nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, koje nastavljamo provoditi i nakon formalnog završetka projekta – naglasila je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Projektni tim je uz pomoć Centra za razvoj programskih proizvoda FOI-ja pod vodstvom Darka Grabara unaprijedio i postojeću aplikaciju za provedbu stručne prakse studenata FOI-ja, prema čijem modelu se slična koristi i na desetak drugih fakulteta u Hrvatskoj.

Razvijena je i inovativna aplikacija za podršku radu Centra – CPSRK app, koja zasad na jedinstven način povezuje studenta i poslodavca, bez posredovanja treće osobe.

Na njihovim primjerima dobre prakse moći će svoje aktivnosti u ranom razvoju karijera kreirati i drugi fakulteti u Hrvatskoj i inozemstvu, a svoja su iskustva pretočili u tri projektne publikacije posvećene razvoju karijernih centara, primjeni modela učenja kroz rad te usmjeravanju studenata prema željenim zanimanjima u IT-u i srodnim zanimanjima.

Život i društvo

Srednja škola Novi Marof: Besplatni udžbenici i prijenosno računalo, europski projekti, mobilnosti…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dragi budući srednjoškolci!

Obrazovni programi u Srednjoj školi Novi Marof su Opća gimnazija, Ekonomist i Tehničar za računalstvo.

U Srednjoj školi Novi Marof nastava se odvija samo u jutarnjoj smjeni u suvremeno opremljenim učionicama i s primjenom novih tehnologija. Svaki učenik prilikom upisa dobiva besplatne udžbenike i besplatno prijenosno računalo za olakšanu komunikaciju i mogućnost rada iz vlastitog doma. Time vam svima pružamo jednaku šansu i potrebne uvjete za učenje.

Isto tako učenici imaju mogućnost organizirane prehrane i prijevoza, a organiziramo i besplatne pripreme za državnu maturu. Posvećujemo se svakom učeniku, nudimo mogućnost uključivanja u razne izvannastavne aktivnosti te u zanimljive fakultativne predmete. Također, u sklopu naše Škole djeluje i Centar izvrsnosti za komunikaciju koji je dobio certifikat “Europske točke darovitosti”.

Učenici uspješni na natjecanjima

Srednja škola Novi Marof nije samo obrazovna institucija, nego i zajednica ljudi koji u njoj provode veliki dio svog vremena i koja čini važan dio njihovog života. Brojni učenici postižu izuzetne rezultate na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, državnoj maturi te ostvaruju visoki postotak upisa na prvi izbor željenog fakulteta.

Škola mogućnosti, izbor budućnosti!

Srednja škola Novi Marof aktivnim angažmanom na različitim projektima, ulaganjem u opremljenost i osuvremenjivanjem nastavnih metoda priprema učenike za daljnji životni put, bilo da je riječ o upisu na fakultet ili ulasku u svijet rada.

Više o svemu možete pročitati na našoj internetskoj i Facebook stranici.

Želimo vam puno uspjeha oko odabira, upisa i tijekom srednjoškolskog obrazovanja!

Nastavite čitati

Život i društvo

U V. Toplicama raspravljalo se o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Grada Varaždinske Toplice u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Varaždin, u srijedu je uspješno održana besplatna javna tribina pod nazivom “Utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade”, a sam događaj je privukao interes šire populacije.

Moderatorica tribine bila je Lana Velimirović Vukalović, ravnateljica POU Varaždin, koja je vodila panel raspravu i potaknula konstruktivnu razmjenu mišljenja.

-Cilj tribine je prvenstveno informirati i osvijestiti građane o ovoj temi, budući da u društvu postoje određeni izazovi koji se tiču utjecaja društvenih mreža na ponašanje, uvjerenja i vrijednosti djece i mladih. Stoga smo okupili stručnjake iz područja socijalne pedagogije, kriminalistike i dječje psihijatrije koji će podijeliti svoja iskustva te u konačnici prikazati utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade – izjavila je Velimirović Vukalović.

Tribina je održana u Kino dvorani u Varaždinskim Toplicama, s početkom u 18:00 sati, te je okupila istaknute stručnjake iz različitih područja relevantnih za temu.

Sudionici tribine bili su Melita Jeremić, socijalna pedagoginja i vanjska suradnica Zavoda za socijalni rad Varaždinske županije, koja je podijelila svoje iskustvo u vođenju mjera nadzora u obiteljima koje trebaju savjetodavnu pomoć, usmjeravanje i podršku, dr. med. Valentina Bosilj Roki, dječja psihijatrica u Općoj bolnici Varaždin, koja je donijela stručni uvid u utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih te Igor Planinc, policijski službenik za mladež i obradu kriminaliteta u Policijskoj postaji Varaždin, koji je istaknuo važnost prevencije i sigurnosti na internetu.

Tema tribine doticala se djece i mladih koji odrastaju uz najmodernije tehnologije, živeći u virtualnom svijetu. Stručnjaci su raspravljali o utjecaju društvenih mreža na osobni razvoj, formiranje identiteta te potencijalne posljedice koje takvo odrastanje može nositi sa sobom.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković, istaknula je važnost ovakvih događaja i podržala inicijativu za organizaciju tribina i predavanja namijenjenih razumijevanju suvremenih izazova s kojima se susreću djeca i mladi.

-Ovakve javne tribine imaju za cilj pružiti relevantne informacije i educirati našu zajednicu kako bismo bolje razumjeli utjecaj društvenih mreža na djecu i mlade. Naše društvo mora biti svjesno utjecaja koju tehnologija ima na naše mlade generacije, kako bismo mogli pružiti podršku, zaštititi ih od potencijalnih opasnosti i omogućiti im sigurno i zdravo odrastanje. Grad Varaždinske Toplice će i dalje podržavati slične inicijative koje imaju za cilj dobrobit naše djece i mladih, te poticanje sigurne i odgovorne upotrebe tehnologije – izjavila je gradonačelnica.

Uz zahvalu svim sudionicima i posjetiteljima, Grad Varaždinske Toplice i Pučko otvoreno učilište Varaždin najavljuju daljnje slične događaje i aktivnosti usmjerenih prema razumijevanju suvremenih izazova koji proizlaze iz korištenja društvenih mreža.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje